Сайтове Фирми Обекти Стоки Лица Събития
 
    Избрани сайтове от Ресурсбук България

Близо или далеч е цифровото евро?

В ход е проучвателната работа за въвеждането на цифровото евро в Еврозоната. Очаква се през есента управителният съвет на ЕЦБ да реши дали да се премине към следващия етап по проекта. Какво ще донесе еволюцията на единната европейска валута?

С цифровото евро, точно както и с физическите банкноти, ще може да се плаща мигновено през смартфон, но без необходимостта от банкова сметка и пълна защита на личните данни. Хората ще могат да разполагат с до 3000 евро в цифров портфейл, който да може да се използва дори и без наличие на интернет връзка.

Цифровото евро ще бъде добро и логично допълнение към парите в брой, но няма да ги замести. Наличието на цифрово евро на приложение в смратфон ще бъде същото като да имате банкноти и монети в джоба. Ще плащате също толкова лесно, дори без необходимост от връзка с интернет. Стойността на цифровото евро в портфейла ще бъде до определен таван, за да се опази финансовата стабилност и да се избегне значителен отлив на депозити от банките. Желаещите да плащат над този таван ще трябва да свържат цифровия си портфейл с банковата си сметка.

Десетки централни банки по света проучват възможността за цифрови валути или пък вече са ги въвели. Сред положителните страни на идеята за цифрово евро е ще бъде създадена конкуренция на частните и обикновено не-европейски играчи в сферата, като например американските гиганти "Виза" и "Мастъркард", които доминират пазара на разплащане с карти.

В момента две трети от дигиталните плащани в Евросъюза се обработват от броящи се на пръсти глобални оператори. Въвеждането на цифровото евро ще промени това. То ще позволи на европейски играчи да участват на пазар, който в момента е доминиран от чужди компании. По-голямата част от търговците, с изключение на много малките, ще трябва да приемат цифровото евро като начин за разплащане наравно с традиционната валута.

Няма да бъде осъществяван контрол върху това как хората могат да харчат дигиталната валута, както и че тя няма да бъде използвана за следене. Основните услуги за цифровото евро ще бъдат безплатни, като например откриването или закриването на сметка. Цифровото евро ще бъде разпределяно основно от частни доставчици на платежни услуги. Те ще имат правото да налагат такси, но за тях ще има лимит, за да няма надценка.

Парите в брой ще продължат да съществуват. Дори в бъдеще Европейската централна банка да емитира цифрово евро, всеки, който иска, ще може да тегли и плаща в брой.

Запомни в моя колекция

 


Снимките от май 2023

Списък на снимките от май 2023:

3200-годишния храм Абу Симбел в горното течение на Нил в Асуан, Египет
Изборите в Диарбекир - кюрдската столица на Турция
Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
Рекордна банкова операция осигури на Еквадор пари за Галапагоските острови
Обновеният Музей за съвременно изкуство в Истанбул
Монументът се издига над Гелзенкирхен и лежи върху бивша мина.
Американския самолетоносач USS Gerald R. Ford в Северно море край Дания.
Басейнът Ilkley Lido в Икли, Великобритания, отново е отворен за публиката
Катедралата в Кьолн

Запомни в моя колекция

 


Камъни в бъбреците

Може ли с натурални продукти да се забави образуването на бъбречни камъни?

Процесите, свързани с патологични изменения в бъбреците и уринарния тракт не винаги протичат симптоматично. Обикновено проявите са късни и често твърде болезнени, особено що се касае за камъни в бъбреците. Бъбречната криза е една от най-драматичните и болезнени състояния в медицината и много често потърпевшите за първи път разбират, че имат проблем едва в спешния кабинет на уролога или нефролога.

Една от най-честите патологии е свързана с формирането на твърди структури, познати като камъни в бъбреците (уролитиаза). Факторите, които могат да благоприятстват появата им са генетична предиспозиция, системна дехидратация, богати на оксалати и пурини храни, висока консумация на сол и хронични състояния и заболявания, като хронична бъбречна болест, уролитиаза, хиперкалциемия (високо ниво на калций в кръвта), хиперурикемия (високо ниво на урати в кръвта), подагра, заседнал начин на живот и др.

Как се образуват камъните в бъбреците?

Камъните в бъбреците се формират, когато в урината се натрупат определени минерали и други вещества, които образуват твърди кристали. Тези кристали постепенно се сгъстяват, съединяват и формират твърда маса, позната като камък. Процесът на образуване на камъните може да е различен в зависимост от типа им, но най-често те се изграждат поради прекомерно наличие на определени вещества в урината.

Пурини

Пурините са химични съединения, важни за метаболизма на нуклеиновите киселини (РНК и ДНК) в организма. Когато пурините се разграждат в организма, те образуват пикочна киселина, която се извежда през бъбреците в урината. Когато има нарушен метаболизъм на пурините и нивата им в кръвта се повишат, пикочната киселина може да се натрупа в организма и да доведе до проблеми като подагра и образуване на уратни камъни.

Ексесивната продукция на пикочна киселина в организма може да се дължи на различни фактори, като наследствени аномалии в метаболизма на пурини, проблеми със синтеза на ензимите, отговорни за метаболизма на пурините или дисфункция на бъбреците.

Пурини могат да се натрупат и при висок прием на храни, богати на химичното съединение. Най-често това са алкохол, червени меса, морски дарове и някои видове зеленчуци. Подобен хранителен режим повишава нивата на пикочна киселина и естествено, крие риск за образуването на уратни камъни в бъбреците.

Въпреки че пикочната киселина е свързана с уратните камъни, не всички камъни в бъбреците са такива. Оксалатните камъни, които са най-често срещаните, се формират при натрупването на оксалати и по подобие на пурините, образуват свои специфични твърди кристали.

Оксалати

Оксалатите са соли на оксаловата киселина, която се съдържа в някои храни, като шоколад, спанак, ръж, царевица и др. Рисковите фактори при образуването и на тези камъни в бъбреците са подобни на уратните. Сходни са и симптомите - от леки до тежки, придружени с болка в областта на бъбреците и

Запомни в моя колекция

 


Един американец за България

България има чисто небе и ярко слънце. В нея господстват сурови, заплашителни планини, има дълбоки, тъмни гори, в които можеш да бродиш, бурно море.

България е безброй малки ниви във всички разцветки; поляни с маргаритки, танцуващи в подножието на тревисти хълмове; морета от пламтящи макове, разлети в широки равнини; зелени и лилави лозя.

Българите са икономични.

Пестеливостта им е пословична. Да живееш с малко е основна добродетел. Да пилееш е едновременно глупаво и грешно. Скромността е национален идеал.

В други страни по-видните представители на интелигенцията биха се чувствали неудобно да пътуват в трета класа, но следвайки психологията на своя народ, тук дори ако си народен представител или университетски професор, ще се чувстваш неудобно да показваш високомерие.

Тук има по-малко лукс. Хората си лягат рано и стават рано. Има много малко луксозни автомобили. Няма титли, няма висше общество. Има богати хора, но богатството не се демонстрира. Хората шият дрехите си за всички сезони. Хранят се просто и дават под наем излишните стаи в къщите си. Лишават се от излишното. Но не и от важните неща. Те са солиден народ и инвестират парите си.

Държат да поделят ползите. Националната банка е в услуга на обикновените хора. Земеделската банка е за селяните. Кооперативната банка обслужва притежателите на малки магазини и занаятчиите. Така държавата служи на всички.

България е като едно голямо семейство, в което всеки член знае, че има правото на равен дял от всичко и не се колебае да го изисква. Но за този дял той желае да работи.

Българите са страстно привързани към земята си. Дори когато един селянин напусне селото и отиде в града, той продължава да обработва градината си. И вероятно любовта на българина към земята го кара да я обработва толкова добре.

Той е превърнал страната си в градина, направил е равнините и долините си най-красивите и плодородните в тази част на света, покрил е страната си с добри пътища.

Той отива на работа много рано сутрин, връща се късно вечерта и се труди с енергия и умение.

Българите ходят на църква, почиват по празниците и спазват постите.

Изпращат децата си на училище задължително.

Въпреки че българинът не е имал привилегията да се учи на модерно земеделие от поземлената аристокрация като селяните в Унгария, Полша и Румъния, и въпреки че последен се е освободил от турското владичество, той е надминал всички свои съседи в много отношения и е горд с това.

Той е прословут с усърдието си и в чужбина ще чуете израза „да работиш като българин”.

Има хиляди и хиляди малки магазини; има майстори на труда, чираци и гилдии.

През 1894 г. има 72 промишлени предприятия; през 1911 г. -345 и през 1930 г. – 2 640 от които малко по-малко от половината са “окуражавани от държавата”. През периода 1921 г. до 1927 г. производството на памучни изделия се увеличава осемкратно; на изделия от лен – с 50 %, а на мед 300 %. През последните 20 години производството на захар и растит

Запомни в моя колекция

 


Петър Мицин подобри световен рекорд за младежи

Петър Мицин подобри световен рекорд за младежи на 400 метра плуване свободен стил.

Запомни в моя колекция

 


Китай като нормална страна - 8 тезиса за разбиране

липсата на системно, широкомащабно научно изследване на съвременна Украйна изигра роля в невъзможността на Русия да оцени своевременно трансформацията на украинското общество и държава и се превърна в най-скъпоструващия във всяко отношение провал на руската научна политика през цялата постсъветска епоха.

Първият тезис е свързан със състоянието на динамичен преход от традиционно към постиндустриално общество.
Днешният Китай е страна в процес на промени. Противно на общоприетото схващане, самите китайци виждат в това по-скоро положителен, отколкото отрицателен процес: Си Цзинпин, докато беше в Москва, в разговор с Владимир Путин констатира, че светът е навлязъл в епоха на "промени, каквито не е имало от сто години".

За съжаление такива бързи промени предизвикват трудности при изграждането на ефективна стратегия за взаимодействие с Китай. Много представи за Китай бързо остаряват. Препоръките в книгите отпреди десет години вече не са актуални. А и самите китайци невинаги ясно разбират как да се държат в една или друга ситуация. Има много примери, когато старите модели на поведение вече не работят, а новите не са се наложили. Някои атрибути на патриархалното общество (значимата роля на семейството, роднинските връзки и личните споразумения) някъде съжителстват със смартфоните и небостъргачите, а някъде отмират - става дума не само за новата материална култура, но и за формирането на нуклеарното семейство, повишаването на стандартите на потребление и модата на здравословния начин на живот.

Вторият тезис е пряко свързан със нееднородността на Китай.

Съвременният Китай е страна на контрастите. Тя не би могла да се окаже по-различна в процеса на бързите промени. Някои части на страната са забогатявали по-бързо от други; пазарната система е подхождала на някои региони повече от други.

Става дума преди всичко за социалното неравенство, за огромните контрасти между по-развитите и по-слабо развитите провинции, между центъра и периферията и, разбира се, между града и селото. В известен смисъл това наистина са два различни Китай: има различни икономически модели, различни стандарти на живот. Съответно препоръките, които работят за един Китай не са приложими в мегаполисите, които са по-модернизирани и глобализирани.

Третият тезис се отнася до нееднородността не във вертикален, а в хоризонтален план.

Китай е много разнообразна страна в етническо, икономическо и географско отношение. И - което е важно - полицентрична. При контрастите между центъра и периферията не става дума за един център, както в Русия например, а за няколко. На първо място, това е регионът на южното долно течение на река Яндзъ (Шанхай плюс съседните провинции), делтата на река Джудзян (Гуанджоу, Шънджън, Хонконг и териториите около тях), столичният регион (Пекин, Тиендзин и провинция Хъбей) и Съчуанската котловина (Чънду, Чунцин - нови важни центрове).

Понякога тази полицентричност може да се сбърка с разделеност. Още повече, че в исторически план

Запомни в моя колекция

 


Toptul. Ръчни инструменти

Ръчни инструменти - Toptul. Висок клас инструменти на достъпни цени поради факта, че марката използва хром, ванадий и легирани с молибден инструментални стомани за производството на продуктите си. Той е много здрав, устойчив на агресивни действия - триене, нагряване, износване - материал, който не се страхува от влага.

Запомни в моя колекция

 


Дифузери за етерични масла ЕТЕРИМ

Дифузери и етерични масла за ароматерапия.

Освежете дома си с дифузери за етерични масла ETERIM. Възползвайте се от силата на етеричните масла чрез ароматерапия в дома или офиса.

Онлайн магазин

Дифузер за ароматерапия с етерични масла ETERIM 120
Голям дифузер с етерични масла ETERIM 500
Арома дифузер с етерични масла ETERIM 500 Светло дърво
Етерично масло от Пачули 10ml
Етерично масло Кафе 10ml
Етерично масло Риган 10ml
Гривни за ароматерапия с етерични масла Eterim
Колие за ароматерапия с етерични масла Eterim
Стоманени гривни за етерични масла ЕТЕРИМ Gold
Комплект трептящи LED свещи без пламък ЕТЕРИМ със слой восък

Запомни в моя колекция

 


Какво са е-горивата

Изкопаемите горива замърсяват климата с емисии. Затова много държави решиха да забранят напълно новите автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

Устойчивите синтетични горива, така наречените е-горива, могат да помогнат за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

"Те се произвеждат чрез електролиза, така че да се произвежда водород. А водородът се превръща в тези синтетични въглеводороди заедно с въглероден диоксид".

Е-горивата са въглеродонеутрални, но са нужни огромни количества електроенергия от възобновяеми източници. "В момента е много скъпо. И ако искате да го разширите в голям мащаб, ви трябва много повече възобновяема електроенергия".

Най-голямото предимство е, че излишната енергия може да се съхранява в е-горива. Затова той вярва в тяхното бъдеще. Енергийните източници ще станат много по-евтини.

Електрическите задвижвания остават по-ефективни за автомобилите, но в авиацията е-горивата са единственият начин за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Затова синтетичният керосин ще излезе първи на пазара.

Запомни в моя колекция

 


Изкуствен интелект. Принципи

Изкуственият интелект (Artificial Intelligence, AI) е интелектът, демонстриран от компютри, за разлика от естествения интелект, демонстриран от животни и хора.

Изкуственият интелект при поставяне на задача има способност да анализира обкръжаващата го среда и да предприема действия, които увеличават възможността за постигане на определени цели.

Изкуственият интелект е наука за концепциите, методите и средствата за създаване на интелигентни компютърни програми, измерване и изследване на естествения интелект чрез компютърни системи с цел тяхното подобряване.

ИИ приложенията включват усъвършенствани уеб търсачки (например Google), препоръчителни системи (ползвани от Ютюб, Амазон, Нетфликс), разбиращи човешки говор (например Siri, Alexa Internet), самоуправляващи се коли например Тесла (компания)) и т.н.

Теорията на изкуствения интелект се основава на хипотезата, че основно човешко качество като интелигентността, може да бъде описано с достоверна точност, така че да бъде симулирано от машина.

Общи за повечето подобласти на изследванията на изкуствения интелект са задачи като възможността за разсъждение, обучение и подобряване на ИИ чрез обучение, възприемане, планиране, общуване, способността за движение и управление на движението на обекти с ИИ, като коли и други.
История
Tематични части на изкуствения интелект
Дългосрочни цели
Подходи
Интеграция на подходите

Запомни в моя колекция

 


Очаквания за огромни количества газ в Хан Аспарух

Председателстващият комисията по енергетика депутат от ГЕРБ Делян Добрев съобщи, че консорциумът на компаниите TOTAL и OMV, който работи в блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море, има очаквания да намери газ в източната част на блока, което ще позволи добив на 13 млрд. куб. м газ на година. За сравнение - годишното потребленсие на България е около 2.5 млрд. куб. м на година.

"Тоест добивът на газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната. Или с други думи, ние ще станем износител на газ за Европа (по-голям от Азърбайджан, например)". Новината е останала незабелязана от медиите, защото вниманието им е било изместено от посещението на украинския президент Володимир Зеленски.

Добрев пресмята, че при сегашните цени на газа годишните приходи от добива ще възлязат на близо 9 млрд. лв. Съгласно Закона за подземните богатства, TOTAL и OMV ще трябва да платят 30% концесионно възнаграждение на държавата или 2.7 млрд. лв.

Депутатът, който е бивш енергиен министър, предлага България да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял и така да удвои печалбата.

"През следващата седмица ще убеждавам колегите от останалите парламентарни групи да приемем Решение на НС, с което да възложим на кабинета да договори участието на България като акционер в този проект. Така от една страна ще печелим от концесионните възнаграждения, а от друга ще делим и печалбата с TOTAL и OMV".

Запомни в моя колекция

 


Командарев спечели Кристален глобус в Карлови Вари

Новият филм на Стефан Командарев "Уроците на Блага" постигна голям успех на кинофестивала в Карлови Вари и спечели три награди. Лентата беше наградена с голямата награда "Кристален глобус" и наградата на екуменическото жури, а актрисата Ели Скорчева, която изпълнява главната роля във филма, беше отличена с награда за женска роля.

Кинофестивалът в Карлови Вари е един от най-престижните в Европа и тази година беше неговото 57-о издание. Продукцията на Командарев се конкурираше с още десет филма от страни като Канада, САЩ, Швеция, Италия и Германия.

"Уроците на Блага" разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя приема примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи.

Запомни в моя колекция

 

Google реклами
 
 
Избрани стоки Избрани фирми Избрани обекти