Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Вояджър 2 напусна Слънчевата система

Сондата Вояджър 2, която напусна Земята през 1977 г., е вторият обект, създаден от човека, който излиза извън нашата Слънчева система. Изстреляна е 16 дни преди Войджър 1, чиято по-бърза траектория я поставя в "пространството между звездите" шест години преди Вояджър 2.

И двете сонди вече са "в междузвездното пространство", а датата на отпътуване на Вояджър 2 от Слънчевата система е 5 ноември 2018 г. На тази дата постоянният поток от частици, излъчвани от Слънцето, които се отчитат от сондата, изведнъж изчезва. Това показва, че е премината "хелиопаузата".

Американската космическа агенция съобщава, че Вояджър 2 разполага с работещ инструмент на борда, който ще предостави "първо по рода си наблюдение на естеството на този вход в междузвездното пространство". Сегашното местоположение на сондата е около 18 милиарда км от Земята. Тя се движи с около 54 000 км/ч, а Вояджър 1 се движи още по-бързо, със скорост 61000 км/ч и се намира на 22 милиарда км.

Двете сонди Вояджър първоначално са предвидени за изучаване на външните планети, но след това просто са оставени да продължат.

Сондите все още трябва да преминат през облака "Оорт", където има комети, гравитационно свързани със Слънцето, макар и много слабо. Но и двете сонди със сигурност са в нова, неизследвана област на космоса. Първата цел на двойката е да проучи планетите Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун - задача, която те завършват през 1989 г. След това те бяха насочени към дълбокото пространство.

Очаква се в някакъв момент техните източници на енергия задвижвани с плутоний да спрат да доставят електроенергия и в този момент техните уреди и техните 20W предаватели ще спрат да функционират.

Вояджър 1 няма да се доближи до друга звезда почти 40 000 години, въпреки че се движи с толкова голяма скорост. Но ако оцелее, ще бъде в орбита около центъра на нашата галактика в продължение на милиарди години.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Вояджър 2 напусна Слънчевата система
 
W75983 Вояджър 2 напусна Слънчевата система News.bg Космос Виж  ~  
W75987 Втори човешки апарат напуска Слънчевата система Информация Космос Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Открития космос
  Дата и час от:   10/12/18
  Дата и час до:   10/12/18
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Информация   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1076       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   10/12/18