Ресурсбук България. Събитие / обява

Ще се преговаря със САЩ за F-16

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си, който е внесен днес в МС.

Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ. При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри (на отбраната, икономиката, външните работи и финансите). Ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на този договор от НС.

Какво пише в доклада

В доклада на смесената група по оценка на офертите пише, че в резултат на прилагането на Методиката за оценка, предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия "Оперативна ефективност", а предложението на САЩ за самолет F-16VBlock70 получава най-висока оценка по критерий "Срок на експлоатация". Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии.

За две от предложенията (Италия и Швеция) страните обвързват доставката на самолетите с доставка от Република България по договори с трети страни на оборудване/лицензи/разрешения. Стойността на посоченото по горе оборудване/лицензи/разрешения не е включена в ценовите предложения на Италия и Швеция.

В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията за количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции. Не са налице данни дали оставащата сума до 1,5 млрд. лв. (сумата, одобрена от парламента за проекта) ще бъде достатъчна за закупуване на необходимото оборудване за самолета, включително боеприпаси за оръдието, ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и средни дистанции, доставяно от трети страни.

При избор на EF-2000 Eurofighter Tranche 1 за изпълнение на изискванията относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Ще се преговаря със САЩ за F-16
 
W76051 Направиха избора - ще се преговаря със САЩ за F-16 Самолети Dir.bg Виж  ~  
W76049 Изборът за F-16 е триумф на лобизма Румен Радев Dir.bg Виж  ~  
W76050 Решението да купим самолети F-16 е експертно и добро Цв.Цветанов Dir.bg Виж  ~  
W76046 Изборът на F-16 е национално предателство Румен Петков News.bg Виж  ~  
W76042 Локхийд ще търси вариант за намаляване на цената Самолети Dnevnik.bg Виж  ~  
W76058 Атлантици за избора на F16 Самолети News.bg Виж  ~  
W76170 Митове около купуването на F-16 за българските ВВС Самолети Dnevnik.bg Виж  ~  
E1146 Индекс на политическите събития Политическо събитие София Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   21/12/18
  Дата и час до:   21/12/18
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 8
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  472       Гласували:  1     Оценка:  6.00                Последна редакция:   24/12/18