Ресурсбук България. Събитие / обява

Ще се преговаря със САЩ за F-16

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си, който е внесен днес в МС.

Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ. При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри (на отбраната, икономиката, външните работи и финансите). Ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на този договор от НС.

Какво пише в доклада

В доклада на смесената група по оценка на офертите пише, че в резултат на прилагането на Методиката за оценка, предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия "Оперативна ефективност", а предложението на САЩ за самолет F-16VBlock70 получава най-висока оценка по критерий "Срок на експлоатация". Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии.

За две от предложенията (Италия и Швеция) страните обвързват доставката на самолетите с доставка от Република България по договори с трети страни на оборудване/лицензи/разрешения. Стойността на посоченото по горе оборудване/лицензи/разрешения не е включена в ценовите предложения на Италия и Швеция.

В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията за количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции. Не са налице данни дали оставащата сума до 1,5 млрд. лв. (сумата, одобрена от парламента за проекта) ще бъде достатъчна за закупуване на необходимото оборудване за самолета, включително боеприпаси за оръдието, ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и средни дистанции, доставяно от трети страни.

При избор на EF-2000 Eurofighter Tranche 1 за изпълнение на изискванията относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Ще се преговаря със САЩ за F-16
 
W76051 Направиха избора - ще се преговаря със САЩ за F-16 Самолети Dir.bg Виж  ~  
W76049 Изборът за F-16 е триумф на лобизма Румен Радев Dir.bg Виж  ~  
W76050 Решението да купим самолети F-16 е експертно и добро Цв.Цветанов Dir.bg Виж  ~  
W76046 Изборът на F-16 е национално предателство Румен Петков News.bg Виж  ~  
W76042 Локхийд ще търси вариант за намаляване на цената Самолети Dnevnik.bg Виж  ~  
W76058 Атлантици за избора на F16 Самолети News.bg Виж  ~  
W76170 Митове около купуването на F-16 за българските ВВС Самолети Dnevnik.bg Виж  ~  
E1146 Индекс на политическите събития Политическо събитие София Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   21/12/18
  Дата и час до:   21/12/18
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 8
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Пратили сме писмо-заявка за придобиване на още 8 изтребителя F-16  
__ 1 __

30/09/20
14:18:00

Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70. Това става ясно от правителствено съобщение за среща на премиера Бойко Борисов с представители на американската компания "Локхийд Мартин", от която България вече закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

България закупи от САЩ и "Локхийд Мартин" осем изтребителя F-16 Block 70 за над 2 млрд. лева, но това е само първата част от проекта и предстои закупуването на още толкова машини. В приетия от парламента проект не бяха поставени точни срокове кога трябва да се направи новата поръчка. Командващият Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков по план следващият договор трябва да бъде сключен през 2023 - 2025 година.

Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство ще осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70.

"Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд", добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.
 САЩ даряват на България два самолета F-16 за обучение  
__ 2 __

22/10/20
15:11:38

Посолството на САЩ в България съобщи, че Военновъздушните сили на страната възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ.

По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от като помощни средства за обучение и общо запознаване на българските ВВС с техниката. По правило самолети като предоставените не са годни за полети.

Съобщението, разпространено тази вечер, е във връзка с посещението на помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Рене Кларк Купър, който днес бе българските авиационни бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и учебния полигон "Ново село".

Сделката от миналата година за осем изтребителя F-16 Блок 70 е определена като важна стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили и осигуряване на" мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион".

Посолството отбелязва, че през последните две години има над 170 съвместни инициативи, задълбочава се партньорството в отбраната, благодарение на което е осигурено обучение в САЩ за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения.

Програмата Excess Defense Articles (EDA) на министерството на отбраната на САЩ се занимава с предаване на оборудване и въоръжение на чуждестранни правителства или международни организации, но това става с одобрение на Конгреса за фискалната година, в която се извършва този трансфер. Въпросът е, че обикновено става дума за продажба при занижени цени (в рамките между 5 и 50% от стойност на нов продукт) или за дарение, но и то трябва да е остойностено и да се впише във финансовите отчети на министерството. От съобщението на посолството на САЩ не става ясно дали предаването на двата самолета ще е възможно през новата фискална година в САЩ, която започна на 1 октомври.

Законът определя, че макар това да се използва за модернизация на партньорски държави, EDA не бива да води до отрицателно въздействие за американската технологична и индустриална база, нито да намалява възможностите САЩ да продават ново или употребявано оборудване на предложения получател.

Разходите по опаковането, транспортирането и - ако се наложи - преоборудването на оборудването/въоръжението по EDA се поемат от получаващата държава. При дарение получаващата страна трябва да подпише споразумение, ограничаващо възможността дареното да бъде прехвърлено на друг (т.нар. краен потребител) и предоставяне на САЩ "правото първи да получат приходите от каквато и да е продажба" на дареното.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1052       Гласували:  1     Оценка:  6.00                Последна редакция:   24/12/18