Ресурсбук България. Събитие / обява

Папа Франциск пристигна в България

Папа Франциск пристигна в България. Апостолическото пътуване на главата на Римокатолическата църква ще продължи два дни и е под мотото "Мир на земята". Това е второ посещение на папа в България, след визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002 г.

Папа Франциск беше посрещнат от премиера Бойко Борисов и официални представители на властта на аерогара София. Още във ВИП залата на летището папата и министър-председателят ще имаха и среща на четири очи.

Оттам папата се отправи към центъра на София, където имаше официално посрещане и пред сградата на президента. Той разговаря с президента Румен Радев, а после двамата излязоха на площада пред сградата и говориха пред представители на държавните институции, дипломатическия корпус и гражданското общество. По-късно се състоя и среща с българския патриарх Неофит и представители на Светия синод.

Гражданите и гостите на София имаха възможност да присъстват на три основни събития от програмата на посещението.

В първия ден, в 13.00 часа Светият отец произнесе неделната молитва "Царица небесна" на площад "Свети Александър Невски". "Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. "Св. Александър Невски" беше изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII.

По-късно следобед папата отслужи и литургия на площад "Княз Александър I", на която присъстваха над 7500 души.

На следващия ден – 6 май, вечерта, малко преди папа Франциск да замине от България в 18.15 часа на пл. "Независимост" се състоя "Събитие за мир", на което папата отправи послание за мир и прочете молитва. За него бяха поканени представители на различните вероизповедания в България. А шест деца, изповядващи всяко различна религия, запалиха шест факли в символ на победа на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето.

Мястото също е избрано символично, тъй като намиращите се в близост църква, синагога, джамия, символизират единство и носят дух на толерантност. За това събитие бяха поканени и представители на висшия клир на Българската православна църква, но официален техен представител нямаше.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Папа Франциск пристигна в България
 
W76465 Папа Франциск пристгна в България Политика Dnevnik.bg Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   05/05/19
  Дата и час до:   06/05/19
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 2
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  285       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   05/05/19