Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Висш ирански военен е убит при ракетния удар в Багдад

По нареждане на президента Доналд Тръмп в Багдад е бил убит при ракетен удар командващият елитните ирански Бригади Ал Кудс генерал Касем Сюлеймани. Иран потвърди смъртта на началника на специалните части „Кудс“ на Ислямския революционен гвардейски корпус. САЩ също потвърдиха убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, загинал в резултат на американски ракетен удар.

Малко след това държавният глава пусна в пост в Туитър американското знаме. По-рано шиитските милиции на Ирак „Ал Хашд аш Шааби“ обявиха смъртта на петима свои членове и „двама гости“ по време на ракетния обстрел срещу летището в Багдад. Сред загиналите е и Абу Махди ал Мухандис, когото държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини в нападение срещу посолството на САЩ в Багдад на 31 декември.

Американските сили са поставени в състояние на повишена бойна готовност след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани. САЩ държат отговорни Солеймани и Бригадите Ал Кудс за смъртта на стотици военнослужещи от САЩ и водената от Вашингтон коалиция. Те заявиха, че Солеймани е организирал ракетния обстрел от 27 декември, в който беше убит американски цивилен подизпълнител в Ирак.

Бивш началник на Иранската революционна гвардия заяви, че ще бъде отмъстено на Съединените щати за убийството в Багдад в петък на командващия силите „Кудс“ Касем Сюлеймани. „Солеймани се присъедини към братята си мъченици, но ние ще намерим подходящото ужасно отмъщение за Америка“, написа в Туитър Мохсен Резай, който в момента ръководи Съвета за целесъобразност на Иран /съвещателен орган при върховния лидер на страната. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф нарече убийството на генерал Касем Сюлеймани „акт на международен тероризъм“ и „глупава ескалация“.

Междувременно цените на петрола скочиха повече от 4% в петък, а акциите изгубиха ранните си печалби след новината, че САЩ са убили висш ирански генерал, отразявайки новите страхове от конфликт в богатия на суров петрол регион. Brent скочи с 4.4% до 69.16 долара, а WTI скочи с 4.3% до 63.84 долара, тъй като инвеститорите са все по-притеснени от евентуално разгаряне на конфликт в Близкия изток.

„Това е нещо повече от прост кръвоизлив от носа на Иран“, каза Стефан Инес от AxiTrader. „Това е агресивно проявление на сила и откровена провокация, която може да предизвика друга война в Близкия Изток.“ Индексите на борсите в Хонконг паднаха с 0,2%, а в Шанхай – с 0,1%. Сривът в Сингапур беше с 0,2%, Сеул загуби 0,1%, а Тайпе отслабна с 0,3%.

Въпреки това Сидни, Уелингтън и Манила запазиха положителния си ръст. Всички пазари отбелязваха повишение преди новината за удара в Багдад, благодарение на продължаващия оптимизъм, подхранван от търговско споразумение между Китай и САЩ, по-губещите парични политики на централната банка и облекчаване на тревогите по Брекзит.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Висш ирански военен е убит при ракетния удар в Багдад
 
W80750 Кризата с Иран ще е локален проблем Мохамед Халаф news.bg Виж  ~  
W80751 Иран няма да спазва ядрената сделка Политика Webcafe.bg Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Багдад
  Дата и час от:   03/01/20
  Дата и час до:   03/01/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Криминален акт   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  726       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   06/01/20