Ресурсбук България. Събитие / обява

Коронавирус – Новини, въпроси и отговори

На 31 декември 2019 г. в град Ухан в провинция Хубей в Китай възниква клъстер от случаи на пневмония с неизвестна етиология, като се съобщава за връзка на случаите с посещение на пазар за риба и живи животни от различни видове.

На 9 януари Центърът за контрол на заболяванията в Китай съобщава, че нов коронавирус (nCoV-2019) e открит като причинител на заболяването. Анализът на характеристиките на вируса показва, че той е свързан със SARS-CoV. Системите за детекция на вируса са разработени и са достъпни чрез СЗО.

Тежестта на заболяването е трудно да се установи точно, възникват много тежки случаи завършващи със смърт, но има и много леки случаи на бързо възстановяване и изписване от болниците. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, които намаляват имунната защита са с повишен риск от тежко протичане.

Каква е разликата между симптомите на грип и коронавирус

При грипа има внезапно начало - състояние на разтрисане, температура, главоболие, болки в мускулите и чак на втория - третия ден се поява кашлица. Той не навлиза в кръвта, атакува горните етажи на дихателния тракт и след това става изливане на оксиданти. При коронавируса няма внезапно начало, обаче има три особености - стъпалообразно засилване на кашлица, стъпалообразно покачване на температурата, елементи на проблеми с дишането, тъй като атакува дълбоко дихателните пътища и алвеолите.

Как се диагностицират коронавирусите?

COVID-19 може да бъде диагностициран подобно на други вирусни инфекции с помощта на кръв, слюнка или тъканна проба. Трябва да се свържете веднага с вашия лекар, ако смятате, че имате коронавирусна инфекция, особено ако сте пътували до Китай през последните 14 дни. Вашият лекар ще ви даде насоки дали е необходимо тестване за вируса и къде може да го направите.

Лаборант ще вземе проба от кръвта ви с игла, или ще използва памучен тампон, за да вземете малка проба слюнка или дихателни секрети от носа или от задната част на гърлото. След това пробата се изпраща до лаборатория, за да се потвърди наличието на вирусен материал или антитела, които реагират на вируса.

Какво лечение се предлага?

Понастоящем няма одобрено специфично лечение за COVID-19, въпреки че в момента са в процес на проучване различни ваксини и медикаменти. Лечението засега се фокусира върху овладяването на симптомите, причинени от вирусната инфекция. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако смятате, че имате COVID-19. Вашият лекар ще препоръча лечение за всички симптоми или усложнения, които се развиват. На някои симптоми се противодейства с:
- антивирусни или ретровирусни лекарства
- подпомагане на дишането с кислород
- стероиди за намаляване на отока на белите дробове
- преливания на кръв и плазма

Какви са възможните усложнения от COVID-19?

Най-сериозното усложнение на COVID-19 е пневмонията. Резултатите от проучване на 138 души, приети в болници в Ухан с пневмония, установяват, че при 26 процента от приетите, пневмонията е протекла тежко и е било необходимо да бъдат лекувани в интензивно отделение. Около 4,3 процента от тези хора, приети за интензивно лечение, са починали от този вид пневмония.

Засега пневмонията е единственото усложнение, свързано конкретно с коронавирусната инфекция. Изследователите са регистрирали и следните усложнения при хора, които са били заразени с коронавирус, но не са пряка последица от самата инфекция: синдром на остър респираторен дистрес, аритмия, шок, миалгия, сърдечно увреждане или инфаркт.

Как да се предпазим от инфекция с коронавирус?

Най-добрият начин да се предотврати разпространението на този вирус е да се избегне или ограничи контакт с хора, които проявяват симптоми на вируса и са пътували до Китай през последните 14 дни.

Следващото най-добро нещо, което можете да направите, е да практикувате добра хигиена, за да предотвратите разпространението на бактерии и вируси. Мийте ръцете си често за поне 20 секунди с топла вода и сапун.
- Не докосвайте лицето, очите, носа или устата си, когато ръцете ви са мръсни.
- Не излизайте, ако се чувствате зле или имате симптоми на настинка или грип.
- Покрийте устата си с вътрешната страна на лакътя, когато кихате или кашляте. Изхвърляйте веднага всички кърпички, които използвате, за да издухате носа или кихате.
- Поддържайте чисти всички предмети, които докосвате.
- Използвайте дезинфектанти за предмети като телефони, компютри, прибори, съдове и дръжки за врати.

Карта на разпространението на Коронавирус по държави

Карта на разпространението на Коронавирус в България

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Коронавирус – Новини, въпроси и отговори
 
W82041 Коронавирус – Новини, въпроси и отговори Здраве и медицина synevo.bg Виж  ~  
W82044 Как да се предпазим от коронавируса? Здраве и медицина economy.bg Виж  ~  
W82045 Какво е коронавирус? Здраве и медицина zdraven.bg Виж  ~  
W82108 Истерията „коронавирус“, обяснена простичко Здраве и медицина borbabg.com Виж  ~  
W82110 10 успокояващи факти за коронавируса Здраве и медицина glasove.com Виж  ~  
W82114 Профилактика тестване у дома за корона вирус Здраве и медицина Ресурсбук Виж  ~  
W82116 Как в Китай лекуват коронавирус Здраве и медицина guardian.com Виж  ~  
W82164 Kак точно умира коронавирусът Симптоми и лечение Коронавирус Виж  ~  
W82178 Кога и как да паднат мерките Здраве и медицина Льо Монд Виж  ~  
W82193 Ще живеем с Covid19 месеци Симптоми и лечение Коронавирус Виж  ~  
W82212 Ковид-19 е почти БЕЗВРЕДЕН! Симптоми и лечение Доц. Мангъров
W82275 76% от хората не могат да хванат COVID-19 Здраве и медицина д-р Георги Тодоров
W82279 Една реч, която заслужавахме да чуем Общество Любомир Аламанов
W82281 Няма починал от коронавирус Здраве и медицина д-р Стоян Алексов
W82313 Правителството в извънредната обстановка Общество Андрей Райчев
W82848 Страха от COVID-19 нанесе огромна щета Общество Dir.bg
W83193 COVID-19 и Чума: как богатите стават по-богати Общество Коронавирус
W84124 Русия патентова лекарство срещу COVID-19 Медицина Dir.bg
W85234 'Това е просто грип' COVID-19 Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Китай
  Дата и час от:   17/02/20
  Дата и час до:   31/03/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Здраве и медицина   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Я.Бояджиев.Разликата м/у Гърция и България  
__ 1 __

08/07/20
15:11:27
Гърция постави епидемията под контрол и сега не желае да я пусне отново отвън. Затова затвори за туристи всички пунктове по северната си граница с изключение на Кулата, което доведе до струпването на автомобили там. Забележете: Гърция предприе тази стъпка въпреки очевидните щети за собствения си туристически бизнес. Въпрос на приоритети - и на баланс между тях.

Тъй че - нямаше да има никакви опашки, ако епидемията у нас не беше изпусната. А беше изпусната, защото тук, по традиция, така нареченото управление на кризата се лашна от едната крайност в другата. Първо приоритет бяха здравето и сплашването ("епидемия с невиждана ярост"; "по-добре опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове"). После - икономиката и безгрижието ("Всеки може днес да отиде, да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Ами пазете се!").

Откровени глупости:

Нощните барове и дискотеките се примолиха и те да отворят и тутакси им бе угодено.

Абитуриентите се завайкаха и айде на баловете (в резултат: 60% от абитуриентите в търновско училище се оказаха с положителни проби).

Най-глупаво бе отварянето на стадионите, въпреки че за всички бе абсолютно ясно какво ще се случи. Докато в цяла Европа мачовете се играят пред празни трибуни, българското далечно подобие на футбол се радва на опасно струпаните един до (върху) друг т.нар. фенове.

Сега специалистите повтарят, че всичко това е било грешка, но когато се вземаха решенията, тихомълком отстъпиха пред диктата на политиците - и по-точно пред един от тях. Той пък стоварва цялата отговорност върху липсата на дисциплина и отговорност у хората. "Няма угодия, като в приказката за шапката", оплаква се премиерът. Основната отговорност обаче е на политиците. Отговорната политика означава да знаеш кое е в интерес на обществото и да го следваш независимо от нечии моментни настроения. Нашият случай не е такъв.

Тук управлението е безхаберно, некомпетентно, малодушно и непрекъснато нагаждащо се в опит да се хареса на всички.
 СЗО отчете рекорден брой новозаразени с коронавирус  
__ 2 __

14/09/20
16:46:30
Световната здравна организация регистрира рекорден брой нови случаи на заразяване с коронавирус в рамките на денонощие. На 13 септември са отчетени 307 930 нови носители на вируса SARS-CoV-2, което е с около 1000 души повече от предишния антирекорд.

От новите случаи 94.3 хиляди са регистрирани в Индия, 45 500 - в САЩ, 43.7 в Бразилия, според данните на СЗО.

От началото на пандемията потвърдените случаи на заразяване са 28 637 952 души, а смъртните случаи от с COVID-19 са 917 417.

Като цяло най-силно засегнатата страна остават САЩ.

Според данните на Worldometer, от началото на пандемията в САЩ вирусът е засегнал 6.7 милиона души. Следват Индия с 4.8 милиона и Бразилия с 4.3 милиона, Русия с 1.06 милиона.
 Коронавирусът в България: лек спад по всички показатели за седмица  
__ 3 __

14/09/20
17:12:34
Спад в повечето показатели, които статистиката следи - това показват данните на единната информационна система за изминалата седмица(6 - 13 септември). Намалява броят на заразените, починалите и настанените в болници. По-нисък е обаче и броят на отчетените като оздравели пациенти.

Значително по-нисък от последните седмици е броят на направените тестове - 23 980 срещу около и над 30 хиляди от средата на юли насам. Причината най-вероятно се крие в края на лятната ваканция и намаляването на пътуванията, включително за страни, които изискват отрицателен резултат от PCR тест.

Новорегистрираните случаи за периода 6 - 13 септември спадат с около 5 на сто, а броят на оздравелите - с близо 30 процента.

Седмицата завършва с 46 починали в следствие на COVID-19 - това е най-ниският седмичен брой жертви от края на юли насам.

Настанените в болници, включително в интензивните отделения, хора също са малко по-малко от предходната седмица.
 Коронавирусът в България: лек спад по всички показатели за седмица  
__ 4 __

14/09/20
17:37:31
Спад в повечето показатели, които статистиката следи - това показват данните на единната информационна система за изминалата седмица(6 - 13 септември). Намалява броят на заразените, починалите и настанените в болници. По-нисък е обаче и броят на отчетените като оздравели пациенти.

Значително по-нисък от последните седмици е броят на направените тестове - 23 980 срещу около и над 30 хиляди от средата на юли насам. Причината най-вероятно се крие в края на лятната ваканция и намаляването на пътуванията, включително за страни, които изискват отрицателен резултат от PCR тест.

Новорегистрираните случаи за периода 6 - 13 септември спадат с около 5 на сто, а броят на оздравелите - с близо 30 процента.

Седмицата завършва с 46 починали в следствие на COVID-19 - това е най-ниският седмичен брой жертви от края на юли насам.

Настанените в болници, включително в интензивните отделения, хора също са малко по-малко от предходната седмица.
 Водени от българин учени от Питсбърг откриха антитяло, блокиращо COVID-19  
__ 5 __

20/09/20
13:16:07
Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от българин, са изолирали най-малката до момента биологична молекула, която напълно блокира развитието на COVID-19 в човешкия организъм, предаде БНТ.

Резултатите от изследването излязоха в едно от най-авторитетните научни списания - CELL.

Антитялото е преминало много изпитания, които доказват неговата ефективност и безвредност. Предстои да започнат и изпитания върху хора.

В основата на този значим труд стои българинът проф. Димитър Димитров.

Припомняме, през месец май беше съобщено, че научен екип от Калифорния е открил антитяло, което неутрализира коронавируса. Израел също съобщи за пробив в тази посока.
 Проф. Аргирова: Първата вълна на COVID-19 не е свършила  
__ 6 __

24/09/20
13:30:10
Мисля, че още няколко години вирусът COVID-19 ще бъде с нас" - заяви вирусологът проф. Радка Аргирова.

Засега виждаме, че има нарастване на случаите, учебната година е повод за това. Не се спазват предвидените мерки, освен това през лятото са се увеличили събиранията и това е причина за повечето заразени.

В България, в сравнение с останалите страни, броят на заразените не е чак толкова голям.

За втора вълна в България не можем да говорим, защото първата не е свършила. Има вълнообразни спадания, покачвания, които и в бъдеще ще бъдат налице. Само като се спазват мерките, можем да помогнем за за намаляване на заразата.

И когато си играят, децата трябва да са с маски. Шлемовете също вършат работа, особено за тези, които непрекъснато са във връзка с хора. Те са полезни, трябва да се почистват периодично, а маската трябва да се сменя.

Тъй като при малките деца е трудно да се слагат маски в детските градини, по възможност да се разредят групите и да се измисля такова занимание, при което децата да не са много близо един до друг.

Бебетата да не бъдат целувани, за да се избегне предаването на вируси.

При наближаване на грипния сезон хората си задават въпроса как ще се разпознава грипът от коронавируса. Този проблем стои пред лекарите - как ще поставят диагнозата. Има тестове - и бързи, и PCR за COVID, и за грип, и комбинирани. И да се напомни отново - маската е универсалното предпазно средство. Има и признаци, по които грипът се различава от коронавируса.

Признаците на грипа започват 24 до 48 часа от досега до заразен, при COVID симптомите се проявяват на 7-8 ден, но още от 2-3 ден заразеното лице отделя вирус.
 Учени доказаха, че витамин D намалява риска от смърт при пациенти с Сovid-19  
__ 7 __

27/09/20
14:34:45
Учени от Бостънския университет в САЩ откриха доказателство, че достатъчното ниво на витамин D в организма понижава риска от неблагоприятен изход при зараза с новия коронавирус.

Специалистите анализирали кръвни проби на 235 пациенти, хоспитализирани с Ковид-19 и установили "значително намален риск от неблагоприятен клиничен изход сред пациентите, които имали достатъчно съдържание на витамин D".

Това е пряко доказателство, че витамин D може да намали усложненията от инфекцията. От няколко месеца лекари твърдят, че витамин Д действа благоприятно при Ковид-19.

При пациентите с достатъчни нива на витамин D е 51,5 на сто по-малко вероятно да починат" от Ковид-19 в сравнение с тези, при които нивата на витамин Д са под нормата. Съдържанието на витамин Д в нормата може да намали с повече от петдесет на сто вероятността от зараза с Ковид-19 инфекцията.

Друго изследване на университета в Чикаго сред 489 пациенти, чиито резултати бяха публикувани по-рано този месец, установи, че хората с витамин D под нормата е почти два пъти по-вероятно да се заразят с вируса.

Хората обикновено трупат витамин D в телата си чрез излагане на слънчева светлина, което означава, че съществуващият недостиг на витамина в организмите на хората от по-студените страни е изострен от карантинните мерки, заради които милиони хора си стояха по домовете на закрито през пролетта и лятото.
 д-р Петър Марков: В България броят на смъртните случаи не спира да нараства  
__ 8 __

28/09/20
13:06:51
Това, което е наблюдаваме в цяла Европа, е нарастване на броя на потвърдените заразени случаи - почти навсякъде повече от месец.

На този фон в България изглежда като че ли броят на новите случаи не нараства, но България сред 5-те страни, които са обект на загриженост,защото броят на смъртните случаи почти не е спирал да нараства.

За разлика от други страни като Франция или Испания, където броят на инфекциите расте стръмно, те имат много бавно нарастване на броя на смъртните случаи.

Този контраст е по-няколко причини - едната е, че в Западна Европа очевидно се справят много по-добре с лечението на тежкоболните хора.

От друга страна профилът на новозаразените там е много по-млад - средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така.

Вероятно в България в по-малка степен реално се откриват заразените случаи и може би изпускаме много заразени - най-добрият индикатор е броят на смъртните случаи.

А тъй като в Западна Европа новите случаи са при по-млади хора, вероятно и заради това смъртността там е по-ниска.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1033       Гласували:  1     Оценка:  6.00                Последна редакция:   06/05/20