Ресурсбук България. Събитие / обява

Коронавирус – Новини, въпроси и отговори

На 31 декември 2019 г. в град Ухан в провинция Хубей в Китай възниква клъстер от случаи на пневмония с неизвестна етиология, като се съобщава за връзка на случаите с посещение на пазар за риба и живи животни от различни видове.

На 9 януари Центърът за контрол на заболяванията в Китай съобщава, че нов коронавирус (nCoV-2019) e открит като причинител на заболяването. Анализът на характеристиките на вируса показва, че той е свързан със SARS-CoV. Системите за детекция на вируса са разработени и са достъпни чрез СЗО.

Тежестта на заболяването е трудно да се установи точно, възникват много тежки случаи завършващи със смърт, но има и много леки случаи на бързо възстановяване и изписване от болниците. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, които намаляват имунната защита са с повишен риск от тежко протичане.

Каква е разликата между симптомите на грип и коронавирус

При грипа има внезапно начало - състояние на разтрисане, температура, главоболие, болки в мускулите и чак на втория - третия ден се поява кашлица. Той не навлиза в кръвта, атакува горните етажи на дихателния тракт и след това става изливане на оксиданти. При коронавируса няма внезапно начало, обаче има три особености - стъпалообразно засилване на кашлица, стъпалообразно покачване на температурата, елементи на проблеми с дишането, тъй като атакува дълбоко дихателните пътища и алвеолите.

Как се диагностицират коронавирусите?

COVID-19 може да бъде диагностициран подобно на други вирусни инфекции с помощта на кръв, слюнка или тъканна проба. Трябва да се свържете веднага с вашия лекар, ако смятате, че имате коронавирусна инфекция, особено ако сте пътували до Китай през последните 14 дни. Вашият лекар ще ви даде насоки дали е необходимо тестване за вируса и къде може да го направите.

Лаборант ще вземе проба от кръвта ви с игла, или ще използва памучен тампон, за да вземете малка проба слюнка или дихателни секрети от носа или от задната част на гърлото. След това пробата се изпраща до лаборатория, за да се потвърди наличието на вирусен материал или антитела, които реагират на вируса.

Какво лечение се предлага?

Понастоящем няма одобрено специфично лечение за COVID-19, въпреки че в момента са в процес на проучване различни ваксини и медикаменти. Лечението засега се фокусира върху овладяването на симптомите, причинени от вирусната инфекция. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако смятате, че имате COVID-19. Вашият лекар ще препоръча лечение за всички симптоми или усложнения, които се развиват. На някои симптоми се противодейства с:
- антивирусни или ретровирусни лекарства
- подпомагане на дишането с кислород
- стероиди за намаляване на отока на белите дробове
- преливания на кръв и плазма

Какви са възможните усложнения от COVID-19?

Най-сериозното усложнение на COVID-19 е пневмонията. Резултатите от проучване на 138 души, приети в болници в Ухан с пневмония, установяват, че при 26 процента от приетите, пневмонията е протекла тежко и е било необходимо да бъдат лекувани в интензивно отделение. Около 4,3 процента от тези хора, приети за интензивно лечение, са починали от този вид пневмония.

Засега пневмонията е единственото усложнение, свързано конкретно с коронавирусната инфекция. Изследователите са регистрирали и следните усложнения при хора, които са били заразени с коронавирус, но не са пряка последица от самата инфекция: синдром на остър респираторен дистрес, аритмия, шок, миалгия, сърдечно увреждане или инфаркт.

Как да се предпазим от инфекция с коронавирус?

Най-добрият начин да се предотврати разпространението на този вирус е да се избегне или ограничи контакт с хора, които проявяват симптоми на вируса и са пътували до Китай през последните 14 дни.

Следващото най-добро нещо, което можете да направите, е да практикувате добра хигиена, за да предотвратите разпространението на бактерии и вируси. Мийте ръцете си често за поне 20 секунди с топла вода и сапун.
- Не докосвайте лицето, очите, носа или устата си, когато ръцете ви са мръсни.
- Не излизайте, ако се чувствате зле или имате симптоми на настинка или грип.
- Покрийте устата си с вътрешната страна на лакътя, когато кихате или кашляте. Изхвърляйте веднага всички кърпички, които използвате, за да издухате носа или кихате.
- Поддържайте чисти всички предмети, които докосвате.
- Използвайте дезинфектанти за предмети като телефони, компютри, прибори, съдове и дръжки за врати.

Карта на разпространението на Коронавирус по държави

Карта на разпространението на Коронавирус в България

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Коронавирус – Новини, въпроси и отговори
 
W82041 Коронавирус – Новини, въпроси и отговори Здраве и медицина synevo.bg Виж  ~  
W82044 Как да се предпазим от коронавируса? Здраве и медицина economy.bg Виж  ~  
W82045 Какво е коронавирус? Здраве и медицина zdraven.bg Виж  ~  
W82108 Истерията „коронавирус“, обяснена простичко Здраве и медицина borbabg.com Виж  ~  
W82110 10 успокояващи факти за коронавируса Здраве и медицина glasove.com Виж  ~  
W82114 Профилактика тестване у дома за корона вирус Здраве и медицина Ресурсбук Виж  ~  
W82116 Как в Китай лекуват коронавирус Здраве и медицина guardian.com Виж  ~  
W82164 Kак точно умира коронавирусът Симптоми и лечение Коронавирус Виж  ~  
W82178 Кога и как да паднат мерките Здраве и медицина Льо Монд Виж  ~  
W82193 Ще живеем с Covid19 месеци Симптоми и лечение Коронавирус Виж  ~  
W82212 Ковид-19 е почти БЕЗВРЕДЕН! Симптоми и лечение Доц. Мангъров
W82275 76% от хората не могат да хванат COVID-19 Здраве и медицина д-р Георги Тодоров
W82279 Една реч, която заслужавахме да чуем Общество Любомир Аламанов
W82281 Няма починал от коронавирус Здраве и медицина д-р Стоян Алексов
W82313 Правителството в извънредната обстановка Общество Андрей Райчев
W82848 Страха от COVID-19 нанесе огромна щета Общество Dir.bg
W83193 COVID-19 и Чума: как богатите стават по-богати Общество Коронавирус
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Китай
  Дата и час от:   17/02/20
  Дата и час до:   31/03/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Здраве и медицина   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Я.Бояджиев.Разликата м/у Гърция и България 
__ 1 __

08/07/20
15:11:27
Гърция постави епидемията под контрол и сега не желае да я пусне отново отвън. Затова затвори за туристи всички пунктове по северната си граница с изключение на Кулата, което доведе до струпването на автомобили там. Забележете: Гърция предприе тази стъпка въпреки очевидните щети за собствения си туристически бизнес. Въпрос на приоритети - и на баланс между тях.

Тъй че - нямаше да има никакви опашки, ако епидемията у нас не беше изпусната. А беше изпусната, защото тук, по традиция, така нареченото управление на кризата се лашна от едната крайност в другата. Първо приоритет бяха здравето и сплашването ("епидемия с невиждана ярост"; "по-добре опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове"). После - икономиката и безгрижието ("Всеки може днес да отиде, да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Ами пазете се!").

Откровени глупости:

Нощните барове и дискотеките се примолиха и те да отворят и тутакси им бе угодено.

Абитуриентите се завайкаха и айде на баловете (в резултат: 60% от абитуриентите в търновско училище се оказаха с положителни проби).

Най-глупаво бе отварянето на стадионите, въпреки че за всички бе абсолютно ясно какво ще се случи. Докато в цяла Европа мачовете се играят пред празни трибуни, българското далечно подобие на футбол се радва на опасно струпаните един до (върху) друг т.нар. фенове.

Сега специалистите повтарят, че всичко това е било грешка, но когато се вземаха решенията, тихомълком отстъпиха пред диктата на политиците - и по-точно пред един от тях. Той пък стоварва цялата отговорност върху липсата на дисциплина и отговорност у хората. "Няма угодия, като в приказката за шапката", оплаква се премиерът. Основната отговорност обаче е на политиците. Отговорната политика означава да знаеш кое е в интерес на обществото и да го следваш независимо от нечии моментни настроения. Нашият случай не е такъв.

Тук управлението е безхаберно, некомпетентно, малодушно и непрекъснато нагаждащо се в опит да се хареса на всички.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  770       Гласували:  1     Оценка:  6.00                Последна редакция:   06/05/20