Ресурсбук България. Събитие / обява

Хлорохин и хидроксихлорохин срещу COVID-19 се одобряват САЩ

Световната здравна организация (СЗО) обяви клинично изпитване в различни страни на четири лекарства, които могат да осигурят лечение на COVID-19 - едно от тях е хлорохин (Chloroquine), използвано за лечение на малария. На следващия ден американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Департаментът по храните и лекарствата на САЩ ще започне скоро да използва нови лекарства за борба с коронавируса.

Едно от тях е именно хлорохинът, което според американски лекари може да е ефективно за лечение на пациентите с COVID-19. Тръмп дори определи лекарството като "изключително обещаващо", като се аргументира с тестове и резултати.

В България пък бизнесменът Кирил Домусчиев, който е вирусоносител и лежи в болница, каза, че вече е направил постъпки чрез свои бизнес партньори във фармацията да бъдат осигурени сериозни количества от медикамента, с който страната ни отдавна не разполага и не внася.

"Опитвам се да ми продадат определено количество хлорахинов фосфат - за щаба (Националния кризисен щаб), за да се третират всички хора, които се нуждаят. В Германия го произвежда "Байер", отбеляза Домусчиев. Той изрази надежда правителството да направи своите контакти в това отношение.

Запитан за хлорохина, ръководителят на Националния оперативен кризисен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски каза по време на редовния си сутрешен брифинг днес, че за лекарството няма разрешение в България към момента. Но добави, че във връзка с това се работи в две посоки: водят се преговори с дистрибутори на медикамента; водят се разговори и с българската фармацевтичната индустрия дали могат да го произвеждат.

Ген. Мутафийски обаче даде да се разбере, че ефектът на хлорохина при лечение на новия коронавирус не е доказан.

Няколко часа по-късно националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров докладва на премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев за положителния ефект на антималарийното лекарство хлороквин при лечението на болни от COVID-19.

Междувременно израелският гигант за производство на генерични медикаменти "Тева" (Teva) обяви днес, че ще предостави безплатно на американски болници 10 милиона дози от антималарийния си препарат хидроксихлороквин, който би могъл да се окаже ефикасен в борбата срещу пандемията от коронавирус. Компанията уточнява, че шест милиона дози ще бъдат изпратени на американски болници до 31 март и над 10 милиона до един месец.

Както знаем, "Тева" е собственик на двата нaй-гoлeми фapмaцeвтични зaвoдa в Бългapия - в Дyпницa и Tpoян - след като през 2016 г. купи конкурента си в производството на генерични медикаменти "Актавис" (Асtаvіѕ Gеnеrісѕ).

Какво се знае за новите лекарства и кои са те?

Да се върнем към началото - съобщението на СЗО от 18 март. Ана Мария Хенао-Рестрепо, ръководител на отдела за проектни изследвания и разработки на организацията заяви, че изпитанията се фокусират върху ключовите приоритетни въпроси за обществото. Дали някое от тези лекарства намалява смъртността? Дали някое от тези лекарства намалява времето, през което пациентът е в болница и независимо дали пациентите, приемащи някое от лекарствата, се нуждаят от апаратна вентилация или интензивно лечение".

Лекарствата, които трябва да бъдат тествани, са антивирусните лекарства ремдесивир; комбинация от две лекарства срещу ХИВ - лопинавир и ритонавир; лопинавир и ритонавир плюс интерферон бета; и антималарийното лекарство хлорохин. Всички показват някои доказателства за ефективност срещу вируса SARS-CoV 2, който причинява COVID-19.

Ремдесивир (Remdesivir) е произведен от Gilead. Лопинавир и ритонавир се комбинират и продават като Kaletra или Aluvia, предлагани от AbbVie.

Именно Ремдесивир е второто лекарство, заедно с хлорохина, което Тръмп посочи като много обещаващо.

Ще помогне ли хлорохинът?

Хлорохинът е широко разпространен в момента и може да бъде използван извън традиционното му приложение. Лекарството е използвано за първи път за лечение на малария през 1944 година.

Когато хората се заразят с COVID-19, протеиновите шипове на вируса (oт защитната обвивка на вируса изпъкват шипове от протеинови молекули) се свързват с рецепторите от външната страна на човешките клетки. Хлорохинът действа като прекъсва този процес със SARS. Може потенциално да повлияе на способността на COVID-19 да се свързва с клетки - в първите дни на инфекция новият коронавирус бързо нахлува в човешките белодробни клетки.

Още преди месец, в средата на февруари, заместник-ръководителят на Китайския национален център за развитие на биотехнологиите Сан Янжон заяви, че хлорихинът е под клинично изпитание в поне 10 болници. Напоследък то започва да се прилага тестово и от френски лекари.

При пациентите, лекувани с хлорохин, се наблюдава по-голямо намаляване на треската, подобряване на резултата, показан при белодробни сканирания, като на пациентите им е било необходимо по-кратко време за възстановяване в сравнение с другите пациенти.

Изследователи отбелязват, че "са наблюдавали бързо и ефективно ускоряване на лечебния процес и рязко намаляване на времето, през което пациентите с COVID-19 остават заразени".

Във връзка с положителните сигнали за това лекарство премиерът Борисов заяви, че поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента хлорохин (хлороквин - Chloroquinum).

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Хлорохин и хидроксихлорохин срещу COVID-19 се одобряват САЩ
 
E1192 Китай оповести лекарството, което лекува коронавирус Здраве и медицина Китай Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   САЩ
  Дата и час от:   20/03/20
  Дата и час до:   30/04/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Здраве и медицина   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  73       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   20/03/20