Ресурсбук България. Събитие / обява

Доц. Мангъров: Не очаквам втора вълна на коронавируса

Не очаквам да има втора вълна на зараза от коронавирус през есента в този апокалиптичен смисъл, в който се говори - това коментира в Русе началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров.

По думите му този вирус, ако евентуално остане сред населението, в никакъв случай няма да предизвика епидемична заболяемост - "в този смисъл, в който се очаква, когато се казва за втора, трета вълна".

Тези вируси нямат способността да живеят трайно сред човешката популация. Мисля, че в момента сценарият, който се развива, в значителна степен повтаря това, което се случи през 2002-2003 година. Тогава първият вирус на SARS се появи през ноември 2002 г., вихри се цяла зима и пролет на 2003 г., а през юни 2003 г. изчезна. Това е, което може да се очаква. Дори и този вирус да остане, той ще остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и на епидемични взривове", заяви Мангъров, който от началото на пандемията критикува дейтвията на Националния оперативен щаб, ръководен от проф. ген. Венцислав Мутафчийски.


По думите на Мангъров обстановката в момента се нормализира.Едва10% от хората по света са с имунитет срещу COVID-19. Броят на изследваните за коронавирус у нас не е достатъчен, а само по този начин ще се открият хората, които имат антитела. Това заяви пред БНТ академик д-р Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

"Очевидно от данните на Националния оперативен щаб се вижда затихване на епидемията, бройката на положителните случай зависи обаче от броя на изследваните".

Изграждането на колективен имунитет става трудно. До момента между 5 и 10% от хората по света са го изградили, а това е важно за създаването на една бъдеща ваксина.

Страните, които са тръгнали по пътя за изграждането на колективен имунитет - Швеция, Белгия, Англия, не са прави, защото заболеваемостта и смъртността там е голяма.

Защитата на организма трябва да стане на базата на стимулирането на естествения имунитет. Използването на имуностимулатори са от голямо значение, това трябва да бъде ежедневие.

Той даде пример с ежедневното използване на витамините D и C, които са мощни антиоксиданти, подкрепящи не само имунитета, но и целия организъм.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Доц. Мангъров: Не очаквам втора вълна на коронавируса
 
W82390 Доц. Мангъров: Не очаквам втора вълна на коронавируса, хубаво е да спрат сутрешните изпълнения на Щаба Източник Dir.bg
W82396 Акад. Богдан Петрунов: Едва 10% от хората по света са с имунитет срещу COVID-19 Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   03/06/20
  Дата и час до:   03/06/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  63       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   04/06/20