Ресурсбук България. Събитие / обява

Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал Васил Божков да прехвърли дяловете си от "Национална лотария" на избран от управляващите, а след като бизнесменът отказва, в парламента са внесени и приети промените в Закона за хазарта, с които се национализират всички частни лотарийни игри. Първото "предложение" от Горанов било през ноември 2019 г. А следващото на 23 януари тази година - на фона на публични изказвания за лотарийния му бизнес от премиера Бойко Борисов и редактиране на Закона за хазарта в движение - въпросът бил "Сега вече готов ли си да си прехвърлиш дяловете".

Това твърди обвиняемият бизнесмен в нова част от историята, която публикува в петък (5 юни) сутринта като инфографика във Фейсбук. Към нея няма преки доказателства, но е с уточнението, че в сигнала до главния прокурор "рекетът от управляващата хунта" бил обяснен хронологично и доказуемо. В четвъртък от изказване на Иван Гешев се разбра, че той е получил по имейл сигнал от Божков, който вече се проверявал.

В рамките на няколко дни през тази седмица обвиняемият бизнесмен обвини управляващите, че първо няколко години е плащал поисканите му 20% от печалбата от лотарийни игри в брой на конкретни лица, за да не променят закона към по-неизгодно облагане, а сега, че през финансовия министър директно е поискан мажоритарният дял от бизнеса му.

От рекет към грабеж

Така е озаглавена този път историята и това изглежда финалната й част. Тя започна с комикси като приказката за Али Баба и инфографика "История на рекета", която преведе разказаното в карикатури. Последната част е концентрирана върху Закона за хазарта и промените, които бяха направени в него и с които се забраниха частните лотарии в началото на тази година. В публикацията в петък Божков обяснява как се преминава "от рекет към грабеж".

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща" са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес", написа Божков като обяснение към публикацията във Фейсбук.

Според Божков на 23 септември 2019 г. SAZKA Group предлага над 1 млрд. лв., за да придобие 51% от "Националната лотария" (според представянето в сайта й тя един от най-големите лотарийни оператор с бизнес в Чехия, Гърция, Кипър, Австралия и Италия). През ноември според версията на бизнесмена Горанов му заявил, че трябва да прехвърли безвъзмездно мажоритарния дял на лотарията на избран от тях субект.

Чешката компания потвърди в петък следобед, че е искала да купи дял от "Национална лотария".

Кой е избрал субекта и кой е самият субект Божков не споменава и от публикацията и схемата не се разбира конкретен човек, но се подразбира, че ще бъде посочен от управляващите. Ултиматумът на Горанов бил, ако Божков се съгласи, законът да остане в сила и да не бъде променен, а ако откаже - бизнесът му бил заплашен от унищожение.

В интервю пред Би Ти Ви в началото на май, с което наруши мълчанието си, откакто е в ОАЕ, Божков сравни управляващите с мутрите от 90-те, като каза, че сега използвали за бухалки институциите. Тогава той каза "общото между мутрите днес и преди години е Борисов. И тогава беше, и сега. Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, а сега го има. Ролята му е да седи в сянка като паяк и да дърпа конците".

Божков припомня, че на 16 декември Горанов е възложил на Агенция "Държавна финансова инспекция" да направи проверка на Държавната комисия по хазарта. В хронологията на събитията се припомня и че на 16 януари Валери Симеонов и депутати от НФСБ внасят в парламента предложения за промени в Закона за хазарта.

На 22 януари излизат резултатите от проверката на АДФИ и според Божков не са открити никакви нарушения. Въпреки това обаче на 23 януари сутринта премиерът Бойко Борисов твърди, че нарушения има. Около обяд финансовият министър внася ново предложение за единно облагане на хазартните игри с 25% такса върху комисионите. Според обяснението на Божков таксата е почти същата, която "Националната лотария" плаща към онзи момент.

"Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете", пита Горанов в същия ден, а Божков отказва. Вечерта на 23 януари Горанов оттегля предложението за 25% върху комисионната и внася ново предложение - за 25% от оборота, а според обясненията на Божков проектозаконът от сутринта е забравен.

На 29 януари прокуратурата започва мащабна спецакция, в която влиза в офисите на Божков, по думите на самия бизнесмен "без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков".

Финалът на историята, представена от бизнесмена, е, че на 18 февруари в Държавен вестник бе обнародвано и влезе в сила решението, с което парламентът прие промените в закона, с които частният лотариен бизнес вече не е легален и право на него има само държавата.

16 декември 2019 г.: Проверката на комисията по хазарта

Проверката на АДФИ в комисията по хазарта започна на 16 декември. Тя бе разпоредена от министъра на финансите Владислав Горанов след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата - "Национална лотария" на Божков.

16 януари 2020 г.: "Патриотите" поискаха национализация на частните лотарии

Валери Симеонов и депутати от НФСБ внесоха предложение за промяна на Закона за хазарта, с което поискаха лотарии с билетчета за търкане да могат да се организират само от държавния тотализатор. На практика Симеонов и останалите вносители поискаха вид национализация на частния бизнес и преминаването на тази дейност само към държавата. Лицензите на частните компании, които притежават такъв, да бъдат прекратени три месеца след като законът бъде променен.

Само ден по-късно - на 17 януари, след среща в Министерския съвет Симеонов обяви, че премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев подкрепят предложението му лотарийните игри да могат да се извършват само от държавния тотализатор, а не и от частни фирми, както е в момента. До 22 януари парламентарно представените партии отказваха да коментират предложението.

22 януари 2020 г.: Резултатите от проверката - държавата не е събрала поне 210 млн. лв.

Резултатите от проверката на АДФИ в комисията по хазарта бяха оповестени на брифинг пред медии, но с уговорката, че проверката не била приключила и нямат пълни данни, а изявления се правят само заради медийния интерес по темата. Тогава бе оповестено, че единствено Българският спортен тотализатор е плащал на Държавната комисия по хазарта такси по по-високата тарифа, предвидена в Закона за хазарта. Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската, която също допуска законът, обяви тогава директорът на АДФИ Георги Начев. Той отказа да се ангажира с коментар дали това е законно или не. Начев изчете текста от Закона за хазарта, който позволява плащане по двете тарифи, и посъветва медиите сами да правят изводи.

Пресконференцията на финансовата инспекция беше обявена по обяд, часове след като Васил Божков даде интервю за "Свободна Европа", в което коментира законопроекта, който предвижда тази хазартна дейност да стане само държавен монопол, а частните лотарии - закрити. В разговора Божков обясни положението като "заграбване" на бизнеса.

Всичко това се случва на фона на обиски и претърсвания - същата сутрин представители на Специализираната прокуратура влязоха в Държавната комисия по хазарта, но след като прекараха няколко часа там, отказаха каквато и да е информация за медиите.

23 януари 2020 г.: Борисов с първи коментар по темата, Горанов поиска контрол над хазарта

В изявление пред министрите и медиите преди началото на заседанието на Министерския съвет в четвъртък (23 януари) Борисов отговори индиректно на обвиненията на бизнесмена Васил Божков, който контролира частните "Национална лотария" и "Лотария България", че се опитват да му вземат бизнеса, и на напомнянето, че ако това стане, няма да продължи да издържа футболния клуб "Левски". Името на Божков не беше споменато. Борисов го назова само по повод своите пристрастия към "Левски" и че клубът ще остане и след него, и след Божков. В изказването си премиерът обяви, че ГЕРБ може да подкрепи проекта, но при гаранции, че само държавата ще организира хазартни игри и тази дейност няма да се преотдава.

По-късно през деня финансовият министър Владислав Горанов предложи свой проект. В него Държавната комисия по хазарта се предвижда да се превърне в Национална агенция по хазарта и се променят таксите, които дължат организаторите на лотарии и спортни залагания. С тях на практика се утвърждава като единна по-ниската тарифа, която в момента плащат мастните оператори.

Ден след това Министерството на финансите се отказа от тази идея и обяви, че ще запази действащия модел на облагане на традиционния хазарт, защото "облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел".

Според неофициалната информация на 25 януари Божков напуска България.

На 28 януари Горанов обясни, че е променил мнението си в рамките на 24 часа, защото медии написали, че е облекчил облагането на лотариите.

29 януари 2020 г.: Гешев обяви първите обвинения и арестите

На 29 януари бизнесменът Васил Божков бе задочно обвинен по седем обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство за престъпление по служба. Той бе обявен за общодържавно и международно издирване, обяви тогава главният прокурор Иван Гешев пред журналисти. При акции на прокуратурата в сряда (28 януари) в офиси на фирми, свързани Божков и в Държавната комисия по хазарта бяха задържани общо 16 души, включително председателят на Държавната комисията по хазарта Александър Георгиев.

18 февруари 2020 г.: Промените в Закона за хазарта влизат в сила

От тази дата лотарийните игри с билети за търкане вече могат да бъдат само държавни. Това стана след влизането в сила на инициираните от "Обединените патриоти" и прокарани с решаващата подкрепа на ГЕРБ поправки в Закона за хазарта, които бяха обнародвани в "Държавен вестник" на 18 февруари. От момента на влизането в сила на закона се отнемат лицензите на единствените частни компании за моментните игри - "Национална лотария" и "Лотария България", мажоритарен дял в които има обвиненият Васил Божков.

В предишните епизоди на историята

В понеделник (1 юни) обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува карикатури, които нарече приказката за Али Баба в "История за рекета", а ден по-късно я обясни с истински герои - сред които и Владислав Горанов, който според Божков поискал 20% от печалбата на "Национална лотария", за да не променят в закона облагането на хазартните игри. Божков обяви, че е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства.

Малко по-късно, за да докаже твърденията си, той публикува и извлечения от банкови сметки, от които личи, че е теглил огромни суми и по думите му ги е предавал на ръка като такса "спокойствие".

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях
 
W82426 Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях Източник Dnevnik.bg
W82433 Сигналът на Васил Божков - Имам доказателства Общество glasove.com
W82440 ДАНС разследва Васил Божков за изтеглени големи суми пари Източник Dir.bg
W82485 Трябва институционален отговор на скандала с Али Баба Dnevnik.bg
P1127 Васил Божков Икономист София Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   05/06/20
  Дата и час до:   05/06/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Боец  
__ 1 __

05/06/20
20:30:10
ПОНЕ замалко се замислете.

Представяте ли си, какво би се случило, ако в Германия, или Франция някой олигарх и милиардер (и там има такива) обвини Меркел, или Макрон, че им е плащал десетки милиони на година, за да прокарат законодателна поправка, която обслужва неговият бизнес и му спестява стотици милиони плащания към бюджета и публикува документи и самопризнания? Дали немските и френски национални телевизии ще мълчат, като комунисти на разпит? Дали Маркел и Макрон ще обикалят, като бейове и ще раздават милиони на манастири и футболни клубове? Дали ще се сърдят на журналистите, ако ги питат по темата? Дали няма на секундата френската и немската прокуратура да се задействат? Дали останалите политически лидери и партии ще мълчат и ще се ослушват? Дали френските и немските граждани ще се почесват и упражняват в остроумие във Фейсбук? Или ще са на площадите с тоягите още същият ден?

Представяте ли си , ако същото се случи в САЩ и Тръмпанарина бъде разобличен публично, като корумпе, схемаджия и рекетьор? Дали тяхното НСО ще го опази? А?

А сега се огледайте.

Живеете в кочина, управляват ви доказани престъпници. БОЕЦ сме го доказали десетки пъти. Пред очите ви Борисов, Пеевски, Гешев и котерията им ви крадат и ограбват. Прокуждат децата ви. Мачкат и убиват непримиримите. Превръщат ви стадо за доене, стригане и дране. А вие се навеждате все повече и повече. Това ли искате? Харесва ли ви? Харесва ли ви банда долни и алчни ченгета, милиционери и мутри да ви лъжат и правят на маймуни? И ако не ви харесва какво правите? Какво сте готови да направите? Какво ви спира? Страхът?

Уверявам ви, сега тях ги е повече страх от вас. Сега страхът е в сърцата на дебелите. Загубят ли властта с тях е свършено. Ще трябва да плащат за всичките си извършени престъпления. Треперят им мишите душички. Но няма кой друг вместо нас да разкара престъпниците и мутрите от властта, няма кой друг вместо нас да се пребори за свободата ни.

БОЕЦ сезира ЕК и Лаура Кьовеши за скандала и престъпните корупционни схеми на Борисов, Божков, Горанов и Менда Стоянова.

Днес, 05.06.2020г. БОЕЦ внасяме сигнала срещу Борисов, Божков, Горанов и Менда Стоянова за организираната от тях престъпна група с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние до Европейската комисия и Лаура Кьовеши- ръководител на европейската прокуратура.

Повече за съдържанието на сигнала прочетете в прикаченият линк.
http://www.boec-bg.com/archives/3320?fbclid=IwAR2u-yehk_ZylPXf1gWDYGOVJCAXaHJ0MzXPp6BrQavfQD6koYez_VblOIw
 Даниел Смилов  
__ 2 __

08/06/20
15:38:20
И от гледна точка на политиката и демокрацията, това е голям скандал. И трябва да имаме много ясен институционален отговор на този скандал. Той може да дойде от обективно наказателно разследване, което да убеди всички, че е независимо. Или парламентарна комисия, която да обследва всички факти по тази фабула и да се прецени коя от версиите е вярна. Макар че и Борисов, и Горанов поне засега отказват да изложат тяхна версия и да коментират детайли от версията на Божков.

Защо на институциите им е трудно да отговарят на прости въпроси? Защото управляващите и близките до тях имат сериозен контрол върху голяма част от медиите. И когато имаш благосклонни медии, те могат да убедят обществото в наглед невъзможни неща, като например какво е сградата на Алепу - хотел или нещо друго. Начина на отразяване на казуси като този с г-н Божков демонстрират много точно защо сме класирани на 111-о място по свобода на медиите.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  112       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   05/06/20