Ресурсбук България. Събитие / обява

Брифинг на Бойко Борисов за анонимните атаки

Премиерът Бойко Борисов свика брифинг в централата на ГЕРБ. Поводът за извънредното събитие в сряда следобед (17 юни) беше поредната анонимна атака срещу него - този път до медиите стигнаха снимки от спалнята му в резиденция "Бояна". На тях, освен че Борисов е заснет как спи, се вижда отворено чекмеджето на нощното шкафче, пълно с пачки от банкноти по 500 евро и кюлчета злато.

Навлизането в личното му пространство явно накара премиера да смени тактиката от пълно отричане да си признае някои неща.

Борисов отново влезе в ролята на жертва на компромати, както определи изтеклия запис, снимките и някои от твърденията за рекет на обвиняемия Васил Божков. Той атакува основно президента Румен Радев и бившия си най-верен човек в партията Цветан Цветанов.

Какво се разбра от думите му за записа, снимките, есемесите с Божков:

1. Премиерът вече иска проверка на изтеклите запис и снимки и знае, че ще има такава проверка, независимо че не бил говорил с хората, от които зависи това.

2. Борисов призна, че в края на май 2019 г. е знаел за предстоящото повдигане на обвинение на заместник-министъра Александър Манолев (в записа се чува "...ама Манолев ше изгори. Ше му повдигнат днеска или утре обвинение..."). Обяснението му обаче е, че бил научил за това от разследванията на медиите.

3. Премиерът смята, че шефовете на независимите регулатори все пак са зависими. "Той е в зависимост само докато се назначи", обясни Борисов по адрес на шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) в отговор на въпрос дали го е пращал да тормози частна компания (в записа се чува: "Инaчe paздyйтe тoвa, чe вĸaAx тaĸa гo .. AДФИ, тoвaaa - KФH, пo "Eвpoxoлд". Ha тoя дa мy paзмaжa физиoнoмиятa, чe нe ce cъoбpaзявa c мeнe, a тoвa e мнoгo вaжнo"). От откровениeто на Борисов в сряда се разбира, че на важните постове в държавата се назначават зависими хора.

4. Снимките са от "държавната спалня" на премиера, потвърди той. От коментара на Борисов за кадъра, на който се вижда спящ човек, който прилича на него, се разбра, че той е реален - от резиденцията в Бояна. На същата снимка на нощното шкафче има пистолет и телефон със слушалки (приличащ на неговата Nokia). Той потвърди, че има пистолет, с който не се разделя, но отрече да спи с него. Заяви, че ще спи с пистолет отсега нататък, защото не се чувства защитен.

5. Според Борисов парите и златото в чекмеджетата на нощното шкафче са компромат.

6. Разговор с есемеси на кирилица между Борисов и Васил Божков съществува. Преди време премиерът обяви, че неговото "телефонче" няма кирилица и това го знаели всички. Това беше индиректният му отговор на разпространената от Божков снимка на тяхна комуникация. Тази сряда премиерът смени обяснението и потвърди, че е писал на Божков на... кирилица. Ставало дума за футболисти на "Левски" във "Витоша" (Бистрица), които да останат в отбора.

7. Премиерът избегна конкретен отговор как преди няколко години е изменен законът за хазарта в полза на лотарията на Васил Божков. Борисов насочи журналистите към стенограмите на парламента и бързо смени темата. Стенограмите всъщност потвърждават версията на Божков, че в закона е записан втори вид ставка за облагане (по-ниска такса, по която 5 години са плащали лотариите). За това му е поискана "такса спокойствие" или "помагане", както я нарича бизнесменът - 20% от печалбата в този бизнес, за да не променят закона пак.

По-малко от час след изявата на Борисов, Божков реагира във "Фейсбук" с думите: "Ще го търпим ли още? Да си върнем България".

8. Записът на разговора с цинизмите и заплахите е монтиран от изречени другаде думи. Борисов отново прибягна до единствената възможна теза за оправдание, но не обясни къде е изричал вулгарните приказки, които са монтирани. Все пак намекна, кимвайки към висшия ешалон на ГЕРБ зад гърба си, че те са чували "какво ли не" от него.

9. Всички са против него освен ДПС. Борисов не спомена партията на Доган и Пеевски сред партиите, които изреди като свои врагове. След като беше засечен, той обясни, че "ДПС действат подмолно, отзад" - с многозначително подсмихване, подето от строените зад него съпартийци.

Освен, че обвини президента Радев, че го следи с дрон, Борисов обяви, че целта била да бъдат смазани психически, а после да им посегнат и физически.

След тези признания картината изглежда доста поизбистрена. Според Наказателния кодекс самопризнанията не са достатъчни, трябва и сериозно разследване на всички версии. В това отношение възможностите не са никак оптимистични, като се има предвид, че минути преди изявата на Борисов главният прокурор Иван Гешев даде да се разбере, че гледа на случилото се като на поредното създаване на политически скандали и клатене на властта от страна на подсъдими хора. И както обикновено изреди имената на издатели на независими медии, като по традиция ги "опакова" с укриващите се от правосъдието Васил Божков и Цветан Василев. Тоест засега финалът изглежда предизвестен и безславен.

Удариха дъното. Защо сега? Защото юли месец е важен месец.

"България се справи с миграционната криза. Получаваме писма от колеги как се справихме с коронавируса. Ползвахме уменията на щаба и експертния съвет който създадохме. Днес говорихме с Шарл Мишел България да получи може би най-много пари в следващите месеци. Не е сигурно, но и днес заявихме, че като най-бедни ни трябват пари.

България строи 2 невъзможни проекта - Балкански поток и интерконектора с Гърция. Утре ще пуснат съобщение за мощен консорциум - Дженерал Електрик, Росатом и френска компания за АЕЦ "Белене". За първи път руската страна разреши Уестингхаус да види техните горива какви са, за да има диверсификация в бъдеще", каза Борисов.

Той подчерта, че юли месец е важен месец, тъй като България върви очаквано към чакалнята на еврозоната, което означава парична независимост. Банките вече не могат да фалират, влизаме в Банковия съюз. И това вече страшно ги притеснява и вече трябва да го предотвратят. Как - с компромати, допълни Борисов.

Президентът Радев ме следи с дрон, каза Борисов. Дронът му е от Китай и си го управлява.

"Президентът Радев си позволява да си вдига дрон и да ме снима. Непрекъснато. И като кажа на охраната, че ще го сваля, те му казват и той го прибира. Този дрон е на терасата, до кухнята, дет се вика, е на един метър от мен. И този дрон президентът го управлява. Твърдя лично, че президентът ме следи с дрон. От НСО ме информираха, че той му е подарен от Китай и той си го управлява и си гледа. Ако и в спалнята са ми сложили камери и почнат да пускат и такива снимки вече от спалнята, значи вече я втасахме всички", категоричен е Борисов.

"В отговор на тиражирани в медийната среда твърдения, категорично заявяваме, че в нито един момент сигурността на министър-председателя на Република България не е била компрометирана! Незабавно е възложена и вече е в ход служебна проверка", подчертаха на свой ред от НСО.

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че ще направят проверка на по-рано изтеклия аудио запис, за който се твърди, че е с участието на премиера. В него са коментирани вътрешно- и външнополитически теми и въпроси, касаещи конкретен бизнесмен.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Брифинг на Бойко Борисов за анонимните атаки
 
W82683 Брифинг на Бойко Борисов за анонимните атаки Източник Dnevnik.bg
W82688 Снимки от спалнята на Борисов Източник Dnevnik.bg
W82704 Противниците ни удариха дъното Източник news.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   17/06/20
  Дата и час до:   18/06/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  56       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   04/07/20