Ресурсбук България. Събитие / обява

Българските власти игнорират заплахите срещу Николай Стайков

Неправителствената организация "Репортери без граници" призовава българските власти да осигурят независимо разследване на смъртните заплахи, които журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков е получил. Те настояват да му бъде осигурена полицейска защита. Според организацията това се налага и заради публикуваните две части на разследването на Стайков - "Осемте джуджета", което разкрива мрежа за влияние и кражба на бизнеси, в които е намесена българската прокуратура.

Седмица преди Антокорупционният фонд да пусне първата част на разследването на Стайков, от организацията съобщиха, че той е получил заплахи. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията.

"Българските власти трябва да осигурят защита на Николай Стайков и да проведат независимо разследване за тези притеснителни заплахи", казва Павол Шалай, ръководител на отдела за Балканите на "Репортери без граница". Според него липсата на бърза реакция от страна на властите само ще окуражи подобен натиск върху разследващи журналисти.

Организацията припомня, че след публикуването на първата част на разследването от държавното обвинение обявиха, че са се самосезирали, но разследването ще се проведе от звеното в прокуратура, което доскоро се е водело от Емил Петров, който е брат на основния герой на разследването Петьо Петров.

В днешното(4 юни) съобщение на прокуратурата се уточнява, че охраната е назначена вчера. Стайков е представен в него не като активист на Антикорупционния фонд, а като бивш журналист във в. "Капитал" (той е работил в медията от 1997 до 2007 г.).

Оценката на прокуратурата е, че домът на Стайков е бил обект на хулигански действия, а заплахите в телефонните обаждания са негово възприятие. "Предприетите действия са с оглед изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания", се казва в съобщението на градската прокуратура.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Българските власти игнорират заплахите срещу Николай Стайков
 
W83090 Българските власти игнорират заплахите срещу Николай Стайков Източник Dnevnik.bg
W83085 Прокуратурата назначи охрана на Николай Стайков Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:   Николай Стайков
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   04/07/20
  Дата и час до:   04/07/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  55       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   04/07/20