Ресурсбук България. Събитие / обява

Полицията разчисти палатковите лагери, има задържани

На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани.

МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната.

Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната, се казва още в съобщението на вътрешното ведомство.

Акцията на полицията е започнала около 4.30 часа, съобщи БНР. В София са разчистени и трите палаткови лагери. Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези от тях, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления. Повечето от тях ще бъдат освободени, като преди това ще им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

12 души са задържани при акцията на полицията за освобождаване на движението в София. Осем от тях не са се подчинили на полицейско разпореждане и са отведени в Първо РПУ, а трима са отведени за установяване на самоличността. Осемте ще бъдат освободени, след като им бъдат съставени актове, а вече има и освободени.

Движението през ключовите кръстовища е свободно. Трафикът по всички линии на обществения транспорт е възстановен в обичайния им маршрут, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

***
Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив - това до Баня Старинна - беше вдигнат след намерсата на полицията. Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват тук. Част от тях взе още са на мястото. Полицаите са поискала документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителите на реда са започнали да вдигат палатките.

В момента движението по бул. "Цар Борис Обединител" и "Шести септември" се осъществява нормално.

***
Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено. По информация на протестиращи, двама души са били задържани, но по-късно те са били освободени.

***
Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен и протестиращите сe намират в тревните площи.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Полицията разчисти палатковите лагери, има задържани
 
W84126 Полицията разчисти палатковите лагери, има задържани Източник Dir.bg
W84123 12 са задържаните в София, ще бъдат освободени с актове Източник Dir.bg
W84121 Премахнати блокади и нормален трафик в София Източник Dir.bg
W84120 35 глобени в Пловдив при разчистването на палатковия лагер Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   07/08/20
  Дата и час до:   07/08/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Социологът Цветозар Томов в Денят ON AIR 
__ 1 __

07/08/20
14:00:12

Съмнителни са шансовете кабинетът да изкара мандата си докрай, въпреки дадените завки за това.

Становището, че правителството ще изкара мандата си до редовните избори, се чу главно от коалиционните партньори. Появиха се двусмислени изказвания в публичното пространство. Изборите през март са прекалено дълъг срок за решаване на кризата, в която се намира управлението. Тепърва ще видим дали тази нагласа на правителството е осъществима на практика.

Той определя като малки шансовете на правителството да завърши мандата си, а масовите протести обичайно водят до оставки.

Най-вероятно в късната есен ще се насложат няколко кризи, които това правителство при загубата на обществено доверие и уличните протести, няма да е в състояние да овладее.

България е в криза, която трябва да бъде разрешена не заради протестиращите или управляващите, а заради интересите на страната.
 Отровното трио 
__ 2 __

07/08/20
14:08:46

Инициаторите на протеста от "Отровното трио" призоваха към нов протест пред Министерския съвет в 20 часа днес "с всички възможни средства за издигане на барикадите отново". "Няма да спрем, няма да приключим", каза Арман Бабикян във видео, публикувано във "Фейсбук". По думите му вицепремиерът Валери Симеонов е маша в ръцете на Бойко Борисов, който се крие. "Тази вечер ще ги издухаме", заплаши Владислав Минеков.

Единият от инициаторите на протестите, Николай Хаджигенов, обяви пред Би Ти Ви, че акцията по премахването на палатковите лагери в цялата страна няма да спре недоволството, а дори ще го засили. "Барикадите ще ги изградим отново, само че този път ще са в цялата страна. Очакваме хората най-накрая да побеснеят. На 30-я ден от протестите корупцията реши да вземе нещата в свои ръце, тъй като очевидно много ѝ пречим.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  53       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   07/08/20