Ресурсбук България. Събитие / обява

Президентът обяви алтернатива на илюзорния свят на Борисов

Стратегическият съвет към президента представя за обществено обсъждане първата част на проект за Национален стратегически документ на България

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция.

Това заяви президентът Румен Радев на представянето на Първата част от проекта за Национален стратегически документ днес в Резиденция „Бояна“. Стратегическият съвет към държавния глава /СТРАТЕС/ е посветил първият етап от проекта си на оценката за реалното състояние на страната.

Българите масово отхвърлят пропагандата и имат правото да знаят истинското състояние на държавата и обществото и да търсят алтернатива на днешната безпътица. По думите му статистиката опровергава думите на премиера, че в последните 3 години България е била в челото на най-бързо развиващите се държави в Европа. Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят.

Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие и на подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори.

По думите на държавния глава българите все по-често си задават въпроса: Какво да се направи оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане демографската криза. Президентът отбеляза, че Стратегическият съвет залага на откритост, системност и последователност. Затова Националният стратегически документ ще се представи на три етапа:

- Анализ на състоянието на държавата
- Причини за незадоволителните резултати в общественото развитие
- Визия и необходими действия за успешното развитие на страната

Резултатите от работата на съвета съвпадат с исторически за страната момент. Българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата. Открито и без страх изричат истините за превзетата държава, за лъжите, арогантността и грабежа на управлението. Демонстрираха своята решимост да си отвоюват държавата от мафията и единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска страна.

***
Обществени дискусии под егидата на СТРАТЕС ще се провеждат до окончателното изработване на Национален стратегически документ на България и това ще отличава този стратегически документ от всички предишни, според председателя на Стратегическия съвет проф. Александър Маринов.

Националната програма за развитие България 2020 изтича през настоящата година и не е постигнала целите и приоритетите си. Дори там, където има положителни тенденции, като икономически ръст и нарастване на износа, те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – изострят неравенствата и задълбочават демографската катастрофа.

За целта Стратегическият съвет към държавния глава представя за обществено обсъждане първата част от проект за Национален стратегически документ, който ще бъде публикуван на интернет-страницата на президентската институция. В проекта се анализира изпълнението на действащия висш стратегически документ у нас – Националната програма за развитие България 2020, а представеният от СТРАТЕС анализ се основава на официално потвърдените от правителството и международни организации данни и изводи.

Стратегическият съвет към държавния глава в партньорство с гражданската инициатива „Ние, е-народът” открива от днес и обществения дебат за приемането на Национален стратегически документ. Дебатът ще се води на профилите на инициативата в социалните мрежи Facebook и LinkedIn.

https://www.facebook.com/nieenarod/

Първите въпроси в рамките на обществената дискусия са:

· Смятате ли, че днес България е „държава с конкурентоспособна икономика, осигуряваща условия за пълноценна социална, творческа и професионална реализация на личността чрез интелигентен, устойчив, приобщаващ и териториално балансиран икономически растеж”, както бе предвидено в Националната програма България 2020?

· Изхождайки от днешните реалности и най-вече наложилия се модел на управление, смятате ли за постижимо през 2030 г. България да е: „държава с висок жизнен стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна икономика ... адаптираща се към променящия се свят чрез своето високообразовано, креативно, солидарно и здраво общество, плодородна почва за идеи и притегателна сила за инвестиции и човешки капитал … Българският гражданин играе активна роля в бъдещето на своята държава, има богати възможности за личностно и професионално развитие и живее в справедливо и толерантно общество, в което гласът му се чува?”

· Ако действителността се разминава с тези предначертания, кои според вас са основните причини?

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Президентът обяви алтернатива на илюзорния свят на Борисов
 
W84059 Президентът обяви алтернатива на илюзорния свят на Борисов Източник Dnevnik.bg
W84071 Румен Радев: Премиерът не излезе от илюзорния си свят Източник News.bg
W84087 Румен Радев представи Националния стратегически документ Източник Dir.bg
W84085 Лош здравен статус, ниска раждаемост, висока емиграция Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:   Румен Радев
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   06/08/20
  Дата и час до:   06/08/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  44       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   07/08/20