Ресурсбук България. Събитие / обява

Дали Радев ще направи партия зависи от обстоятелствата

Президентът Румен Радев в предаването "Панорама" по БНТ:


Какво би се случило, ако премиерът подаде оставка, а страната остане без парламент?
Дали възнамерява да направи партия.

Зависи от обстоятелствата, факторите са време, обстоятелства, много неща. Подкрепям всяка партия, която поставя България и българския народ на първо място.

Моята партия е партията на почтените българи демократи и родолюбци. Това, което ги обединява е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта.

Няма намерение да свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради COVID кризата. Няма едно становище и предложение на съвета, което да е било поемано като ангажимент и след това изпълнено.

Смяната на сегашния режим на управление е належаща. Тъкмо той, а не пандемята вкара България в глух коловоз.

Нима Борисов управлява с парламент? Изобщо означава ли за него нещо парламентът? Вместо парламентът да контролира правителството, премиерът контролира парламента. Премиерът може да отиде и да изпие едно кафе и да си тръгне с оставката на председателя на парламента.

Действията на правителството в коронакризата са неадекватни

Не трябва да се търси политически дебат, а дебат с повече експертност за решения, които да работят. Изисква се смирение, но и да не се примиряваме с пропуските, да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство.

Само при няколко случая на коронавирус през пролетта България беше затворена. След тези самодоволни брифинги на властта хората изгубиха доверие, а мерките бяха снети изведнъж. Резултатът днес е растящ брой новозаразени, а правителството обвинява хората, че са недисциплинирани и не може да овладее кризата. Правителството бяга след кризата, ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда. В тази ситуацията развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството.

Президентът призова гражданите към спазване на мерките, минимизиране на контактите, засилване на личната хигиена и отговорността към себе си и другите. Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме. Те работят на предела на силите се и ние можем да им помогнем с нашата отговорност.

Заедно ще се справим, въпреки хаоса на правителството.

Радев никога не е имал положителен PCR тест

Държавният глава обяви, че е научил от кратък есемес в неделя, ден преди да замине на посещение в Естония в края на октомври, че командващият Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров е положителен за коронавирус, но не е получил насоки за действие от Регионалната здравна инспекция, затова все пак е заминал. С Петров е имал контакт в петък на събитие на авиацията.

Аз никога не съм имал положителен тест за COVID. Всички внушения, че пръскам зараза, са израз на безсилие. Получих кратък есемес "ген. Петров е положителен за коронавирус" и никакви препоръки и насоки за действие. Някой побърза да уведоми естонската страна, но не уведоми РЗИ.

Естонската страна не е прекратявала визитата ми. Това е споразумение между мен и президента на Естония. Моето посещение беше от две части. Единият ден - "Три морета" инициативата, където взех домакинството и знамето.

Следващият ден беше за официално двустранно посещение. Само аз от всички други президенти имах покана за такова посещение. Казах на президента на Естония: "Вие имате притеснения, няма да го правим". Това е споразумение за отлагане, а не за прекратяване на посещение. След прибирането си не бях карантиниран, тъй като дадох три отрицателни теста в три поредни дни.

Радев вярва, че ще се намери решение със Северна Македония

Президентът коментира и несъгласието на България за преговори за присъединяването на Северна Македония към ЕС. Радев настоява в преговорната рамка със Северна Македония да се открие отделна глава и там да се заложат всички критерии за добросъседство. България трябва преди всичко да отстоява своята история, език и идентичност.

Аз съм убеден, че работейки кооперативно и откровено с нашите съседи и братя, ние ще намерим правилното решение, но след като Договорът за добросъседство не ни води до тях, ние сме правото си да търсим други средства. Не България е кандидат за член на ЕС, а Северна Македония. Тя трябва сама да реши дали да продължава с идеологемите на омразата от миналото или да тръгне по едно демократично развитие.

Радев разказа, че разговорът му с президента Стево Пендаровски е бил много откровен. "Знам, че е трудно. Това е обект на вътрешнополитически противоречия. Но мен ме интересува едно - какво прави държавното ръководство на Северна Македония по отношение на държавната политика за учебници, музеи, паметници, официални рубрики на обществените медии и сайтове и изследвания на научни организации и институти".

България е отговорен член на ЕС и ние като отговорен член не можем да си позволим лукса да внесем още един проблем в този съюз. Ние трябва да намерим решение, но трябва да търсим и да стъпим на истината. Има достатъчно исторически факти каква е истината. България трябва да отстоява своето културно наследство и идентичност.

Протест пред БНТ

Участието на Радев в "Панорама" се проведе на фона на традиционния за петък протест пред сградата на БНТ, наречен "Гражданска панорама".

На излизане от сградата той поздрави своите привърженици. Хората искаха да го питат какво ще направи, за да върне 2.5 млн. българи от чужбина, други го питаха защо не е говорил за съдебната реформа.

Не е имало ексцесии на входа на сградата. Присъствали са привърженици на Радев, гражданско сдружение "Боец", майките от "Системата ни убива", проф. Минеков от "Отровното трио".

Групичка противници на президента е била изолирана от полицията в началото на улицата.

Малко по-рано между събралите се възникна напрежение между протестиращи и подкрепящи движение "Боец", след като организаторите на "Гражданската панорама" обявиха, че имат намерение да зададат въпроси на президента. На място има много полиция, както и представители на националната служба за охрана.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Дали Радев ще направи партия зависи от обстоятелствата
 
W86697 Дали Радев ще направи партия зависи от обстоятелствата Източник Dnevnik.bg
W86699 Правителството ръси пари напосоки, но ефект не се вижда Източник Dnevnik.bg
W86705 Радев готов да създаде партия, ако обстоятелствата го налагат Източник News.bg
W86713 Напрежение пред БНТ преди участието на президента в Панорама Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:ул. Сан Стефано
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София, България
  Дата и час от:   13/11/20
  Дата и час до:   13/11/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  35       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   15/11/20