Ресурсбук България. Събитие / обява

Четирима убити, 50 задържани след блокадата на US Конгреса

Четирима починали, 50 арестувани, две открити от властите и унищожени взривни устройства и пет иззети оръжия. Това е равносметката до момента след сблъсъците в сряда в сградата на американския Конгрес.

Обвиненията срещу арестуваните не са ясни все още. В редица градове на поне 2 щата бе въведен вечерен час - от 18 часа в сряда до 18 часа в четвъртък.

Президентът Доналд Тръмп и новоизбраният Джо Байдън призоваха за спокойствие и край на безпрецедентната атака. Вицепрезидентът Майк Пенс и новоизбраната Камала Харис се присъединиха към тези призиви.

Байдън отсече, че случилото се е бунт, но не и протест. Тръмп обаче настоя, че все пак вотът е бил откраднат и разбира болката на поддръжниците си.

Бившият американски президент Барак Обама също коментира темата, като в изявлението си предложи избор на републиканците - да продължават с опасното си за страната самозалъгване или да излязат с чест от положението като признаят загубата си и спасят Америка от разделение. Той припомни, че много видни фигури от партията на Тръмп вече са се произнесли и са избрали гласа на разума.

След 4-часовата блокада, Капитолият бе обявен за "обезопасен".

Припомняме, че 6 януари бе важен ден, тъй като трябваше окончателно да стане ясен новият американски президент.

Републиканците са убедени, че изборите са "откраднати". Част от тях обаче вече са склонни да признаят победата на Байдън и призоваха Тръмп да спре с "недостойните" си изяви, които позорят Белия дом.

След като ситуацията се стабилизира, американските депутати се завърнаха в Капитолия и продължиха изслушванията си, за да потвърдят изборния вот.

Ситуацията не беше оценена положително и в чужбина. По-специално ръководителят на външната политика на ЕС Йозеп Борел нарече безредиците "нечувана атака срещу американската демокрация, нейните институции и върховенството на закона".

Щурмът на Капитолия обобщава президентството на Доналд Тръмп. Както отбелязва американистът и експерт от RIAC Алексей Наумов, именно с това събитие управлението на 45-ия президент в САЩ ще остане в историята.

"Тръмпизмът ще се свърже точно с това - с поражението. Загуба на битката с COVID, загуба на президентските избори, загуба в Грузия, загуба в днешната битка за Вашингтон. Този вид насилие няма да бъде приет от нито една от страните. Тръмпизмът отново е изведен от нормата от самия Тръмп ", пише експертът във Facebook.Българи се организираха и заминаха за Вашингтон, за да се включат в протестите. Това заяви пред Нова телевизия журналистът Евгени Веселинов. Организацията се случвала основно в социалните мрежи.

"Нищо не може да оправдае тези опити със сила да се провали един законен и съответстващ на правомощията преход", заяви британският премиер Борис Джонсън.

"Няма да отстъпим пред насилието на тези няколко души, които искат да поставят под съмнение демокрацията. Когато в една от най-старите демокрации в света привърженици на един отиващ си президент подлагат на съмнение, чрез оръжия, законните резултати от избори, то това е атака срещу една универсална идея, заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Вярвам в силата на институциите и на американската демокрация. Мирният преход е в центъра им", припомни председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Индийският премиер Нарендра Моди пък каза, че е потресен от новините от Вашингтон за бунт и насилие и изрази надежда, че ще продължи мирният преход във властта в САЩ съгласно правилата. "Не може да се допусне подкопаването на демократичния процес чрез незаконни протести".

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Четирима убити, 50 задържани след блокадата на US Конгреса
 
W88299 Четирима убити, 50 задържани след блокадата на US Конгреса Източник News.bg
W88308 Финалният акорд на президента Тръмп - но Капитолия оцеля Източник Dir.bg
W88310 Светът е потресен от събитията в САЩ Източник Dir.bg
W88314 Щурмът на Капитолия през фотообектива Източник Dir.bg
W88316 4 жертви и десетки арестувани при щурма на Капитолия Източник Dir.bg
W88317 Властите обявиха Капитолия за обезопасен , има тежко ранени Източник Dir.bg
W88318 Тръмп призова привържениците си да се изтеглят Източник Dir.bg
W88320 Протестиращи нахлуха в Капитолия, евакуират сенатори Източник Dir.bg
W88322 Тръмп: Никога няма да признаем загубата. Започнаха и сблъсъци Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Вашингтон
  Дата и час от:   08/01/21
  Дата и час до:   08/01/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 57% от американците искат незабавно отстраняване на Тръмп  
__ 1 __

10/01/21
23:31:53

Мнозинството от американците искат Доналд Тръмп незабавно да подаде оставка. Това показва проучване, проведено от института за изследвания на общественото мнение Ipsos, възложено от агенция Reuters.

Данните от допитването показват, че 70% от анкетираните не одобряват поведението на Тръмп преди безредиците, довели до щурма срещу сградата на Конгреса. 57% смятат, че той незабавно трябва да бъде отстранен от президентския пост.

Освен това, седем от десет избиратели, гласували за Тръмп на изборите през ноември 2020 г., заявиха, че не приемат действията на тълпата, която нападна Капитолия.

Заради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие...

Междувременно избраният президент Джо Байдън поиска детайлно разследване на безпрецедентния щурм срещу Конгреса. По думите му, вандалските действия са получили "активна подкрепа от действащия президент на САЩ". Той посочва също, че трябва да се изясни защо системите за сигурност не са успели да реагират подобаващо срещу нападението.

Байдън заявява също, че в щурма срещу сградата на Конгреса са участвали "бандити, метежници, десни екстремисти и антисемити", а виновните трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност.

"Те са терористи, вътрешни терористи", подчертава избраният президент.

Обвинени са в незаконно проникване в държавна собственост...

Припомняме, в Конгреса се подготвя ускорена процедура по импийчмънт на Тръмп. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси категорично се обяви за отстраняването му преди края на мандата му на 20 януари.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  39       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/01/21