Ресурсбук България. Събитие / обява

Да почитаме паметта на героите е наше дело и отговорност

Тази сутрин с хиляди българи се поклонихме пред подвига на опълченците. Всяка година на днешната дата почитаме паметта на героите, то е наше дело и наша отговорност. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествените чествания по повод 3 март - Националния празник на България, в столицата пред Паметника на Цар Освободител тази вечер.

3-и март е ден за почит и за единение за историческата истина, за почитане на делата на Левски, в който българите не се делят на вяра и произход, а заедно делят чистата и свята република.

Ние днес се прекланяме пред нашите героични предци и знаем, че свободата и справедливостта не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстои, вечна памет за героите. Да живее България.

Преди това той се обърна към всички присъстващи на площада - председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидента Илиана Йотова, зам.-министър председателят Красимир Каракачанов, депутати, началника на отбраната, генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници и граждани.

"Преди 143 г. на днешна дата България възкръсва на картата на Европа, пътят към свободата е дълъг и мъченически, Паисий ни извежда от мрака, народните деятели в Цариград възраждат независимата българска църква, Апостолът на свободата създава идеята за чиста и свята Република, Бенковски отваря съдбовната рана в сърцето на Тарана, честното перо на Макгахан, става известна истината за клането в Батак, Юго пренася българската трагедия в Европа, свободата най-светне идва, след обявяването на войната в Петербург хората се кръстят, Русия е единствената страна в Европа, в която има достатъчно идеализъм, Достоевски пише своя дневник - "Това е война нечувана, за слабите и огнетените, която има за цел не да отнема, а да даде свобода", изброи историческите факти президентът Румен Радев.

На площада започна тържествената заря-проверка след изброяване на името на героите, загинали за свободата на България.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Да почитаме паметта на героите е наше дело и отговорност
 
W89480 Да почитаме паметта на героите е наше дело и отговорност Източник News.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   03/03/21
  Дата и час до:   03/03/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Хиляди хора празнуваха на връх Шипка 143 години от Освобождението  
__ 1 __

04/03/21
19:59:11

Хиляди хора изкачиха историческия връх Шипка в знак на признателност към загиналите за свободата на България. Тържествата на Шипка официално бяха отменени заради пандемията, но това не попречи на ентусиазма на хората.

Последните 100 стъпала до Паметника на Свободата бяха изпълнени от хора с развети национални знамена, дошли от различни краища на страната.

Видя се и развято руското знаме.

На Шипка отидоха и президентът Румен Радев, и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, но не по едно и също време.

Към 12.30 часа тържествената част на историческия връх Шипка пред Паметника на Свободата приключи. Мнозинството от хората, дошли да поднесат цвете и да честват 143 години от Освобождението на България, продължиха с разходка в националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", където днес входът до 18 часа е свободен.

 Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет  
__ 2 __

04/03/21
20:03:44

Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи".

Това каза президентът Румен Радев при пристигането си на връх Шипка, където участва в отбелязването на Националния ни празник - 3 март.

Държавният глава беше посрещнат с аплодисменти при пристигането си на Шипка. Той поздрави хората за празника и им благодари, че са тук.

С вашето присъствие тук вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация. Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне.

"Скъпи съотечественици, отново е трети март и ние пак сме тук хиляди пред храма на свободата. Искам да ви питам нещо - очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? Благодаря ви, че сте тук! Защото Шипка е място свято, Шипка е костница на "шепата спартанци" - нашите опълченци и воините на руския император Александър Втори - нашия освободител".

Вазов е рекъл за опълченците: "България цяла сега нази гледа". Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас, защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден.

Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас. Едно е ясно - историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът.
 Ниагарският водопад грейна в цветовете на трибагреника  
__ 3 __

04/03/21
20:05:54

Една от най-красивите природни забележителности в света - Ниагарският водопад, бе осветена в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България - 3 март.

Организатор на събитието е генералното консулство на България в Торонто, с подкрепата на посолството на Република България в Канада.

Светлинното шоу бе предавано на живо във Фейсбук страницата на генералното ни консулство в Торонто.

Инициативата ознаменува и важен юбилей - 55 години дипломатически отношения между България и Канада.

"Ванкувър е на западния бряг на Канада, голям град с много горда и китна българска общност. Благодарение на тях и на нашите усилия, разбира се, ще грейне сградата на общината в центъра на Ванкувър, отново в преливащи цветове - бяло, зелено, червено, като ще се редуват бяло, зелено, червено", каза Велислава Панова - генерален консул на България в Торонто пред БНР.

Празничната програма по повод 3 март ще продължи в 12:30 ч. EST (7:30 ч. сутринта на 4 март българско време) във Ванкувър, когато емблематичната сграда на кметството - Vancouver City Hall, ще бъде озарена от преливащи нюанси на бяло, зелено и червено, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи. Това събитие може да бъде проследено пряко във фейсбук страницата на МВнР https://www.facebook.com/MFABulgaria.

Българският трибагреник огря и емблематичния мост Милениум в черногорската столица Подгорица, допълниха от МВнР. С любезното съдействие на община Подгорица посолството ни организира светлинно шоу на най-големия мост в столицата - Милениум, който до полунощ бе осветен в цветовете на българското знаме.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  59       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   04/03/21