Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Германска компания ще произвежда електрически автомобили в Ловеч

Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на германската компания Nеxt.е.GО подписаха днес меморандум за изграждане на завод за производство на електрически автомобили в Ловеч.

Инвестицията, привлечена от Автомобилния клъстер в България, ще бъде около 140 млн. евро като до края на тази година се очаква да бъдат разкрити 1 000 нови работни места, съобщи министърът.

Nеxt.е.GО е германски стартъп c производство в град Аахен. През септември 2020 г. компанията е.GО Mоbilе АG бе придобита от холандската инвестиционна група ND Industriаl BV. Новата компания бе наречена Nеxt.е.GО Mоbilе SЕ.

Тестовото производство на е-колите се очаква да започне през 2023 г., а капацитетът на завода ще е около 30 хил. бройки годишно, съобщи Би Ти Ви. Колите са алуминиеви, а отгоре ще бъдат покрити със специална пластмаса. Те ще са от градски тип, а базовите модели се очаква да бъдат с пробег около 200 километра с едно зареждане на батерията.

Алуминиевата конструкция на елекромобила ще се произвежда от българската фирма "Етем", а кабелите - в завода на "Язаки" в Ямбол. Софтуерът на колата ще се изработва от българското звено на "Бош".

След две години, когато бъде готова първата кола, тя ще струва около 20 000 евро и ще има пробег около 200 километра с едно зареждане при скорост около 80 км в час, каза Али Верзай, председател на борда на директорите на e.GO - Германия, цитиран от БТА.

Държавата ще подкрепи проекта с около 34 млн. евро, но на части и при определени условия. Петков каза, че нито лев няма да бъде даден преди да се произведе първият автомобил. "Когато построят фабриката, ще имат финансова подкрепа, която ще се отрази само когато първият такъв автомобил излезе от фабриката. Втора финансова подкрепа ще има, когато направят продажби - 10 хил. коли и третата - при 20 хил. коли", каза Петков, цитиран от Би Ти Ви. Ако за седем години тези критерии не бъдат постигнати, помощ няма да има.

Петков каза, че България е предпочетена в конкуренцията на три други европейски държави. "Не ги бихме със стимули, бихме ги с добавена стойност. Реално те избраха България, защото голяма част от добавената стойност и доставчиците са от тук. Затова клъстерните стратегии работят, когато имате доставчици, локирани на няколко километра от вас, шансът да направите завода е много по-голям", коментира министърът.

По информация на "Капитал" От Next.e.GO Mobile са оглеждали различни места в България и са се спрели на терена на бившия машиностроителен завод "Балкан" в Ловеч. Той е в дружеството "Балкан", част от "Напредък холдинг", свързан с братя Домусчиеви. Основната площадка на завода от години стои пуста, макар "Балкан" все още да има малко производство на части и компоненти за кари, както и велосипеди. Данъчната оценка на целия имот е към 9.5 млн. лв.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Германска компания ще произвежда електрически автомобили в Ловеч
 
W94226 Германска компания ще произвежда електрически автомобили в Ловеч Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   10/07/21
  Дата и час до:   10/07/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Автомобили   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Германска компания ще произвежда електрически автомобили в Ловеч    
__ 1 __

10/07/21
16:19:59


България подписа меморандум с германската компания Next eGO за изграждането на завод за електромобили у нас. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

Новината, която обявихме преди една седмица, в този момент става реалност. Много съм горд, че една немска компания на бъдещето за електрически автомобили ще направи основното си производство в град Ловеч. Инвестицията е за 140 млн. евро и се надяваме, че работните места ще бъдат над 1000, каза на пресконференция Кирил Петков след подписването на документите за започване на инвестиционен проект на германски производител на електромобили у нас.

По думите му, голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, не е само сглобяването на колите.

"Цялата алуминиева конструкция ще бъде произведена в България. Кабелите ще бъдат произведени в Ямбол. Имаме още няколко български доставчика, които ще работят с тях и всичко ще се случи в Ловеч. Имаме нужда от точно такива работодатели с висока добавена стойност, експортно предприятие с идеята да расте и тук да стане хъб за електрическите автомобили", допълни министърът.

Али Везвей от Next e.GO посочи: "За мен е чест да съм тук. Не мога да опиша колко сме развълнувани от това, което става сега. Първо искам да благодаря на Министерството и на министър Петков за неговото лидерство, визията му и доверието му не само в нашата компания, но и в немската технология. Много съм горд, защото това е технология на бъдещето, която ще бъде произвеждана тук в тази красива страна". "По този начин не само ще разширим електрическият клъстер и ще произвеждаме електрически автомобили, но ще дадем възможност на хората да шофират достъпни, чисти и екологични автомобили. Надявам се да имаме успех и това партньорство да продължи и в бъдеще", заяви той.

Матюс Брайтлинг от Next e.GO заяви, че двата екипа работят чудесно заедно.

Проектът ще бъде осъществен в рамките на 2 години. Очаква се над 30 000 коли годишно да излизат от завода. В България ще се произвеждат 3 модификации. Една от тях е с иновативен интериор, по-големи батерии и повече мощност. Автомобилът е кросверсия, с по-висока проходимост. Заводът ще заработи във втората половина на 2023 година, планът ни е амбициозен и предвижда фабриката да бъде построена за кратък период от време.

 Изграждането на завода за електромобили в Ловеч започна    
__ 2 __

17/08/22
21:49:05


Строителството на завода за електромобили в Ловеч започна. Това съобщи изпълнителният директор на "Next.e.Go България" и "Аутомотив Клъстер България" арх. Любомир Станиславов за БТА. Заводът ще бъде разположен на терен до бившия завод "Балкан" в Ловеч, където в миналото се произвеждаха автомобили в България. Инвестицията бе договорена преди година от тогавашния министър на икономиката Кирил Петков (на снимката горе) с германската компания Nеxt.е.GО. До края на 2023 г. трябва да бъде произведена първата серия електромобили, а серийното производство да започне през 2024 г.

"Това е модерен завод, нов начин за производството на електрически автомобили и по подобие на компания като "Тесла" - повечето различни части на този завод са направени в едно общо тяло, обща сграда. Тя е с доста внушителни за България размери - над 320 м дълга в едната посока, а в другата около 240 м", уточни арх. Любомир Станиславов.

Основните компоненти ще се произвеждат в Ловеч

Заводът ще има множество доставчици, но основните компоненти - носещата структура на автомобила, която е от алуминий, външната обвивка и т.н. ще се произвеждат на място. Определени елементи - батерии, седалки, ще идват от външни доставчици.

Технологията на работа в завода ще позволи да се произвеждат електрически автомобили на достъпна цена. Специалистът коментира, че в рамките на общия световен или европейски пазар това ще бъде един от най-достъпните електрически автомобили, които ще се предлага на пазара. "Надявам се в съотношението цена-качество на автомобил, това да бъде най-доброто предложение на пазара".

Около 1000 работни места ще бъдат разкрити

Планира се да бъдат разкрити около 1000 работни места на етапи, според това на колко смени ще работи заводът. "Няма да разчитаме да намираме обучени хора, ние ще ги обучаваме сами. Има такава програма и на практика първите хора вече са назначени. Има много голям интерес".

 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  377       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   10/07/21