Ресурсбук България. Събитие / обява

Олимпийски игри Токио 2020

Токио 2020. Класиране по медали

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Олимпийски игри Токио 2020
 
W94734 Олимпийски игри Токио 2020 Източник sportal.bg
E1402 Боксьорката Стойка Кръстева спечели олимпийско злато Спортно събитие Токио, Япония
W95151 Ивет Горанова донесе олимпийско злато на България Спорт Dnevnik.bg
E1404 Златните момичета донесоха трети златен медал в Токио Спортно събитие Токио, Япония Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Токио, Япония
  Дата и час от:   23/07/21
  Дата и час до:   05/08/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Спортно събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Време за жени: кой носи олимпийските медали на България  
__ 1 __

07/08/21
14:51:05

"Стрелба, бокс, борба, карате... опасни са българските жени".

Десетки сходни коментари се появиха в социалните медии в последните дни, след като пет българки осигуриха медалите за страната от олимпийските игри в Токио. Сред тях е и златото на Ивет Горанова в каратето, което е първата олимпийска титла за страната от Пекин 2008.

Силната серия, която може да продължи в последните дни от игрите, затвърди тенденцията жените да имат все по-голям принос за олимпийските медали на България. В Токио предстоят участия на Миглена Селишка в борбата, на Мирела Демирева във финала в скока на височина и на състезателките по художествена гимнастика, както и финалът на Стойка Кръстева в бокса, докато мъжете приключиха.

Последното отличие, спечелено от мъж, е бронзът на боксьора Тервел Пулев от Лондон 2012. Игрите в английската столица бяха първите, в които жените донесоха повече медали на България от мъжете.

Първият олимпийски медал на страната е бронзът на Борис Георгиев-Моката от Хелзинки 1952. Дълги години след това медалите са "запазена територия" за мъжете.

Първите български медали при жените идват две десетилетия по-късно - в Мюнхен 1972 г. и са на сметката на леката атлетика. Йорданка Благоева (скок на височина) и Диана Йоргова (скок на дължина) печелят сребърни отличия, а Василка Стоева (хвърляне на диск) и Иванка Христова (тласкане на гюле) взимат бронзови отличия.

Четири години по-късно идват първите златни медали, донесени от жени. На върха в Монреал стъпват Иванка Христова (тласкане на гюле), Светла Оцветова и Здравка Йорданова (гребане) и Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева (гребане).

В последните години България продължава да печели медали в традиционни спортове като борбата и бокса, но те са донесени от жени. Така е и в Токио, където надеждите са Кръстева да донесе още едно злато.
 С три титли България записа най-успешните си олимпийски игри от Сидни 2000  
__ 2 __

08/08/21
15:13:50

България приключва игрите в Токио с три златни и общо шест медала след впечатляващата първа олимпийска титла на ансамбъла по художествена гимнастика. В японската столица всички български отличния бяха спечелени от жени.

По брой олимпийски титли игрите са най-успешните за страната от Сидни 2000 насам (тогава бяха спечелени пет златни медала). Ако се гледа общият брой на спечелените медали, то България постига най-добрия си резултат от Атина 2004 (12 медала), като подобрява този от Пекин 2008 (5 медала).

Успешните игри идват с най-малката делегация от Берлин 1936 насам, като България беше представена от само 42-ма спортисти.

Първото отличие в Токио беше донесено от Антоанета Костадинова, която взе сребро в стрелбата. След това дойдоха бронзовите медали на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата.

Състезателката по карате Ивет Горанова спечели първия златен олимпийски медал за България от 13 години насам, а след нея Стойка Кръстева стана първата българка с олимпийска титла в женския бокс.

Гимнастичките сложиха точка със забележителното си представяне и убедителната победа във финала.

В Токио България постигна и най-високия си процент златни медали спрямо общия брой отличия на едни игри, като един от всеки два медала е златен.
 Триумф на човешкия дух : олимпийските игри бяха закрити  
__ 3 __

09/08/21
22:37:23

Олимпийските игри в Токио вече са в историята. Най-големият спортен форум, който беше отложен с година заради пандемията, беше закрит с пъстра церемония.

Знаменосец на България беше капитанът на ансамбъла по художествена гимнастика Симона Дянкова, като на събитието присъстваха и другите състезателки от отбора. По-рано през деня гимнастичките спечелиха титлата в отборната надпревара, а България завърши игрите с три златни, един сребърен и два бронзови медала.

Церемонията премина без зрители, като в началото трибуните бяха затъмнени. След излизането на останалите в Токио спортисти се създаде тържествена атмосфера. Последва светлинно шоу, като бяха изобразени петте олимпийски кръга.

Програмата продължи в приповдигнато настроение с песни и танци. Пъстрите цветове символизираха пробуждането, като прозвуча "Ода на радостта". По-късно бяха показани елементи от японската култура.

Медалистите от маратона при мъжете и жените имаха привилегията да бъдат наградени пред всички спортисти на събитието.

В заключителната част започна предаването на щафетата към Париж, който ще приеме следващите летни игри през 2024 г. Химнът на Франция беше изпълнен от шест места в града, като имаше включване и от френски космонавт. В същото време пред Айфеловата кула в Париж цареше празнично настроение.

В края огънят беше загасен, като церемонията завърши с изказвания на официалните лица. Председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах връчи олимпийското знаме на кмета на Париж - Ан Идалго.

"През последните 16 дни вие ни впечатлихте със спортните си постижения. С вашето съвършенство, радост, сълзи, вие създадохте магията на тези олимпийски игри. Вие се състезавахте безкомпромисно, но го направихте спортсменски. Вие ни вдъхновявахте с тази обединяваща сила на спорта.

В тези трудни времена вие дадохте най-ценното на света - надежда. За първи път от началото на пандемията целия свят се събра заедно, на една сцена. Милиарди бяха обединени от силата на спорта. Игрите в Токио са олимпийски игри на надеждата, солидарността и мира. Вие, най-добрите спортисти на света, можехте да осъществите своята мечта, защото Япония ви предостави тази възможност. От името на всички спортисти - благодарим ти Токио, благодарим ти Япония", каза Бах в речта си.

Той допълни: "Това бяха безпрецедентни олимпийски игри. Направихме го като спортисти и за спортисти. Направихме го заедно. Призовавам младежта по целия свят да се събере след три години в Париж".

Председателят на организационния комитет Сейко Хашимото отличи ролята на доброволците и се обърна към спортистите.

"Невъзможно е да се опише това, което постигнахте. Вие постигнахте немислимото. Триумф за едни и горчивина за загубилите, но в приятелски дух. Това е красотата на олипийските игри. Моля ви никога да не забрявяте това послание и в бъдеще разказвайте с гордост. Въпреки че игрите приключват, те отварят нови врати. Спортът има силата да промени света. Тази вечер олимпийският огън ще угасне, но надеждата никога няма да угасне", каза Хашимото.
 Неоправдан риск или чудо: как премина организацията на игрите в Токио  
__ 4 __

12/08/21
19:57:37


Олимпийски игри както никога досега. Форумът в Токио се превърна в първото подобно събитие, което беше организирано във време на пандемия. Игрите бяха лишени от емоция заради отсъствието на публиката макар много състезатели да изживяха мечтите си на най-голямата спортна сцена в света.

Японската столица прие събитието година по-късно от предвиденото, а това доведе до затруднения в организацията. В крайна сметка форумът се проведе успешно, като повечето мнения са в положителна посока.

Най-сложните игри за организиране

Според изпълнителния директор на Международния олимпийски комитет (МОК) Кристоф Дюби, който се занимава с планирането, подготовката и провеждането на най-голямото спортно събитие в света, игрите в Токио са били най-голямото му предизвикателство досега.

Главната и очевидна причина за трудностите по организацията беше пандемията. Заради нея игрите бяха отложени с година - решение, което има своята цена.

Олимпийски игри както никога досега. Форумът в Токио се превърна в първото подобно събитие, което беше организирано във време на пандемия. Игрите бяха лишени от емоция заради отсъствието на публиката макар много състезатели да изживяха мечтите си на най-голямата спортна сцена в света.

Японската столица прие събитието година по-късно от предвиденото, а това доведе до затруднения в организацията. В крайна сметка форумът се проведе успешно, като повечето мнения са в положителна посока.

Само заради отлагането с година игрите се оскъпиха с 2.8 млрд. долара, като предвидените разходи нараснаха от 12.6 на 15.4 милиарда. Според някои одитори обаче общите разходи вероятно ще бъдат около 20 милиарда, като тази стойност е близо три пъти по-голяма спрямо прогнозирания бюджет в началото от 7.4 млрд. долара.

"Имате наем на сгради в олимпийското село и огромни конгресни центрове. Не може да оставите всичко и да се върнете година по-късно. Това означаваше, че трябваше да наемем всичко за целия срок. Имахме 75 000 хотелски стаи, предназначени за спортистите през 2020 г., но трябваше да предоговорим всичко. Това е наистина сложно да се направи от организационна гледна точка", заяви Дюби.

Безопасността на първо място

Преди началото на най-голямото спортно събитие в света имаше притеснения, че то ще доведе до голям брой положителни случаи за коронавирус. Игрите съвпаднаха с въвеждането на извънредно положение в японската столица, а на хоризонта до последно съществуваше вариант за отмяна на форума.

Една от основните задачи на организаторите беше да осигури безопасен престой за спортистите и официалните лица на фона на засилващата се пандемия в Япония. За да бъдат защитени, състезателите трябваше да спазват строги правила и ограничения.

Малцина бяха онези спортисти, които дойдоха в Токио ваксинирани. В навечерието на форума много състезатели изтъкнаха, че ваксината вероятно би навредила върху представянето им.

Като част от мерките беше изграден модел за масово тестване с помощта на Световната здравна организация и японското правителство.

"Вероятно сме направили близо 400 000 скрийнингови теста от началото на игрите. Това е операция, която не съществува никъде другаде. Имате положителен случай, който сте идентифицирали, като е необходимо да го изолирате, да проследите контактите и да се погрижите за тези хора".

За близо три седмици бяха отчетени 438 положителни проби за коронавирус на хора, свързани с игрите. Сред тях имаше и спортисти, чиято мечта за участие в игрите угасна, но като цяло организаторите успяха да предотвратят огнище на зараза сред 11 хиляди състезатели, включително и много други официални лица.

Един от водещите здравни съветници на игрите Брайън Макклоски е убеден, че Токио 2020 са показали как може да бъде победена пандемията от коронавируса.

Според него мерки като социално дистанциране, носене на маски, дезинфекциране, както и тестване, приложени накуп, вършат работа. "Показахме, че е възможно да държим пандемията настрани. Това е много важен урок от Токио за останалия свят", каза Макклоски, който оглавява независимия експертен панел на игрите.

Технологичната следа

Токио 2020 може да се похвали с редица невиждани досега технологии на олимпийски игри. Това включва автономни роботи, оборудвани с камери и сензори, предназначени да пренасят предмети. Други роботи насочваха спортистите и им носеха храна, а ботове за проследяване на движението на спортистите събираха данни по време на състезанията.

Предназначението на роботите беше да намали броя на доброволците, необходими в разгара на пандемията.

Време за равносметка

Предвид големите предизвикателства, фактът, че игрите се проведоха, е знак за успех. Сред големите печеливши са спортистите, които получиха своя шанс за изява след година на изпитание и нарушена подготовка.

В същото време тези игри повдигнаха сериозни въпроси около МОК, но ще мине известно време, преди да бъде оценено правилно решението за провеждане на форума. Според много критици многомилиардните договори за телевизионно излъчване, на които разчита олимпийското движение, са истинската причина за отказа на МОК да не се откаже от Токио 2020.

МОК генерира близо 75% от приходите си от продажба на права за излъчване, а 18% идват от спонсори, много от които оттеглиха подкрепата си преди игрите. Отмяна на събитието щеше да струва между 3 и 4 млрд. долара за МОК.

Откъм добрата си страна игрите се превърнаха в символ на обединение и задружност. Или поне такъв беше планът.

"В тези трудни времена вие дадохте най-ценното на света - надежда. За първи път от началото на пандемията целия свят се събра заедно, на една сцена. Милиарди бяха обединени от силата на спорта. Игрите в Токио са олимпийски игри на надеждата, солидарността и мира. Вие, най-добрите спортисти на света, можехте да осъществите своята мечта, защото Япония ви предостави тази възможност. От името на всички спортисти - благодарим ти, Токио, благодарим ти, Япония", каза председателят на МОК Томас Бах в заключителната си реч.Олимпийски игри както никога досега. Форумът в Токио се превърна в първото подобно събитие, което беше организирано във време на пандемия. Игрите бяха лишени от емоция заради отсъствието на публиката макар много състезатели да изживяха мечтите си на най-голямата спортна сцена в света.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  288       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   31/07/21