Ресурсбук България. Събитие / обява

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков издигнат за кандидат за прeзидент

Ректорът на софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков ще се кандидатира за президент, издигнат от инициативен комитет, а ГЕРБ са обявили, че ще го подкрепят, каза днес той пред журналисти минути преди откриване на учебната година във висшето учебно заведение.

Мотивът му да се включи в президентската надпревара бил да помогне за обединението на хората, разделени между многото партии. Герджиков обясни, че от няколко месеца със свои приятели, предимно от дясното политическо пространство, е коментирал идеята. Ректорът на Софийския университет допълни, че ще приеме подкрепа и от други партии.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков издигнат за кандидат за прeзидент
 
W96589 Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков издигнат за кандидат за прeзидент Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   01/10/21
  Дата и час до:   01/10/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: Приех да бъда издигнат за кандидат за пр  
__ 1 __

01/10/21
14:23:55


Проф. Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше учебно заведение у нас. За първи път е избран да ръководи Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 17 ноември 2015 г. На заседание на Общото събрание през ноември 2019 г. беше преизбран като ректор.

Анастас Герджиков беше заместник-министър на образованието и науката (2001- 2003 г.), управител на Фонд "Научни изследвания" (2007-2008 г.) и член на специализирания съвет по литературознание при ВАК (2007-2010 г.). В периода 2010-2011 г. е заместник-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", отговарящ за акредитация и научна дейност. От 2011 до 2014 г. е заместник-ректор на Софийския университет, отговарящ за учебната дейност "Докторанти и продължаващо обучение".

Член е на редакционната колегия на Стратегии на образователната и научната политика и на Bulgarian Journal of Science and Еduсаtion. Владее английски, немски, френски и руски език.

Анастас Герджиков завършва средното си образование през 1982 г. в Националната гимназия за древни езици и култури. През 1984-1985 г. следва специалност "Класическа филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През следващата година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. с дипломна работа на тема "Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения".

От 1990 г. е хоноруван, а от 1991 г. е редовен асистент по латински език в Софийския университет ДСв. Климент Охридски". Специализирал е в Австрия (1994 г., стипендия на Австрийската служба за академичен обмен) и в Германия (1997 г., стипендия на Германската служба за академичен обмен). През 2001 г. получава образователната и научна степен Ддоктор" (дисертационен труд "Понятието clementia в традицията на римската литература от периода на републиката и идеологията на ранния принципат"). От 2004 г. е доцент по антична литература (хабилитационен труд "Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици"). През 2006 г. получава научната степен "Доктор на филологическите науки" (дисертационен труд "Огледалото на владетеля. Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие"). От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература (хабилитационен труд "Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.").

Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в Катедра Класическа филология на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в бакалавърска и магистърска степен.

Научните интереси на Анастас Герджиков са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта на античната литература и на регламентацията на висшето образование. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата "Политика".

 Анастас Герджиков срещу Румен Радев - три гледни точки  
__ 2 __

01/10/21
14:28:31


Доц. Милен Любенов, политолог, преподавател в СУ, по БНР:

Учудваща е новината, че ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември. Проф. Герджиков е по средата на своя мандат. В момента се намираме в сложна епидемиологична ситуация. На старта на учебната година сме. Малко авторитетни лица биха застанали с името си зад партия, която през последната година изпадна в сериозна политическа изолация и има сериозни репутационни проблеми.

ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова с персоната Анастас Герджиков, а това би създало напрежение и в университета.

Като че ли имаше и други варианти пред ГЕРБ. СУ не трябва да бъде използван да легитимира и лидер, който не смее сам да се включи в кампанията... Мисля, че на първия тур проф. Герджиков ще получи резултат, по-нисък от листата на ГЕРБ на парламентарните избори. Силно решение на ГЕРБ при избори 2 в 1 беше самият Борисов да се кандидатира или партийна фигура.

Риск пред кандидатурата на проф. Герджиков е слабата му разпознаваемост сред широката общественост.

Не трябва да смесваме академичната работа с политиката.

Проф. Румяна Коларова, ръководител на катедра "Политология" в СУ

Призивите за единоборство, за персонално противопоставяне не са цел на президентските избори. Затова мисля, че правилно се тръгна към кандидатура, която говори не толкова с персоната, колкото с институцията и с опита на човека, който е номиниран.

В символа има нещо важно - крайно време е образованието и науката да се ползват с по-голям авторитет от дисциплината, оръжието, армията.

Става дума за човек, който няма силно его. Това няма да е човек, който ще налага персоната си, а човек, който търси балансирани, мъдри решения. Зад тази фигура биха застанали хора, за които образованието и науката имат по-голяма ценност от армията.

Проф. Стефан Попов, доктор на науките, преподавател по философия и социология в НБУ

Ако "Демократична България" (ДБ) не иска да номинира свой кандидат за президент, при наличието на Румен Радев и Анастас Герджиков имат рационално обяснение за своите привърженици. Аз като един от тях, ще ги разбера напълно. Румен Радев е подкрепен от "Продължаваме промяната" и "Изправи се БГ! Ние идваме", които са бъдещи партньори на ДБ. Няма нужда да се карат за президентска кандидатура. А Анастас Герджиков е прилична кандидатура за президент, макар издигнат от ГЕРБ. Ако ГЕРБ не е на власт, той скоро ще се дистанцира от тях; ако ГЕРБ е на власт, няма значение кой е президент.

В такава ситуация избирателят на ДБ няма тежко да накаже ДБ за призива да се гласува по съвест. Страната има нужда от силна коалиция за промени, не от президент. (Разбира се, ако не им се занимава с тази задачка със съмнителна значимост - кандидатура за представителна фигура, която по случайно стечение на обстоятелства чак сега, след 30 години, се оказа толкова важна.)
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  27       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/10/21