Ресурсбук България. Събитие / обява

Георги Господинов получи наградата Стрега

Българският писател Георги Господинов е удостоен с най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео" за романа си "Времеубежище". Той е първият българин и първият писател от Източна Европа, който получава това отличие.

Призът беше връчен на Георги Господинов днес на церемония в Торино, като финален акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия.

Романът "Времеубежище" спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни автори, сред които са носителят на наградата "Гонкур" Ерве Льо Телие, германската писателка Ане Вебер - отличена с Германската награда за литература, румънската легенда Ана Бландиана. Книгата на Георги Господинов е определена за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели - носители и финалисти на наградата "Стрега" през годините.

"Времеубежище" излезе в Италия през юни, чрез издателство "Воланд", в превод на Джузепе дел Агата, който също е отличен за работата си.

"Премио Стрега Еуропео" се нарежда сред най-престижните отличия, печелени от Георги Господинов, заедно с европейската награда "Ангелус" (2019) и швейцарската "Ян Михалски" (2016). По-рано през годината българският автор получи датската награда "Цинклар" и наградата "Узедом", връчена от жури с председател нобелистката Олга Токарчук.

В България "Времеубежище" беше обявен за роман на годината от фонда "13 века България".

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Георги Господинов получи наградата Стрега
 
W97076 Георги Господинов получи наградата Стрега Източник Dnevnik.bg
W97081 Георги Господинов получи най-престижната италианска награда за литература Стрега Източник News.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:   Георги Господинов
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Торино. Италия
  Дата и час от:   18/10/21
  Дата и час до:   18/10/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Културно събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Георги Господинов получи наградата Стрега  
__ 1 __

18/10/21
12:38:56


За най-престижното отличие в Италия Господинов се съревновава за втори път, след номинацията на "Физика на тъгата", тази година с автори от Румъния, Франция, Испания и Германия - Ана Бландиана, Ерве дьо Телие, Айша де ла Крус и Ане Вебер. На 14 октомври в Рим, в една от залите на кметството на Капитолийския хълм, се проведе тяхната първа среща, последвана от няколко други на Международния панаир на книгата в Торино, където бе обявен носителят на осмата награда Стрега еуропео. И трите срещи на Георги Господинов с публиката в Торино са преминали в препълнени зали и с опашки за автографи.

Европейската награда "Стрега" (допълнение към националната, съществуваща от 1947 г.) е учредена през 2014 г. по повод италианското председателство на Европейския съюз. Тя отдава почит на културата на Стария континент и връзките ѝ с Италия. Присъжда се ежегодно от жури от италиански писатели, победители и финалисти. Признанието се дава на книги, наскоро преведени на италиански и вече спечелили важни награди в родните си страни. Романът "Времеубежище" побеждава с 10 от 22 гласа.

Италия започна да "ухажва" нашия писател Георги Господинов по-усилено от 2014 г., когато неговият роман "Физика на тъгата" се състезаваше за международната литературна награда "Грегор фон Рецори" във Флоренция. Италианският е първият чуждестранен език, на който той бе издаден, в превода на известния българист и славист професор Джузепе дел Агата.

През 2020 г. Господинов спечели литературната награда "Ceppo", давана от тосканския град Пистоя и от фестивала "Предстоящата година". Тя е създадена през 1955 г., а от 2009 г. е и международна. Отличието, връчвано ежегодно за разкази и стихосбирки, му бе присъдено за италианското издание на сборника с разкази "И всичко стана луна".

Пандемията попречи на писателя да дойде в Италия миналата година, но срещата с почитателите му се състоя през октомври 2021 г. в уютната общинска библиотека на Пистоя. Присъстваха литературни критици, кметът на града, Даниела ди Сора, директорката на издателство "Воланд", което е издало всичките шест книги на Господинов, преводачът Джузепе дел Агата. Самият директор на Академията Ceppo Паоло Якуци призна, че са открили българския автор именно чрез "Физика на тъгата".

Георги Господинов отбеляза колко е хубаво, че във времето на романи има и фестивал, който награждава разкази. Той прочете пролога на словото си "За меланхолията, страховете, детството и други истории" и прикова вниманието на присъстващите. Много точни и оригинални бяха тълкуванията на някои от разказите на Господинов, прочетени от двама гимназисти. Той искрено се развълнува от техните проникновения и призна, че са поредното доказателство как младите наистина четат. На тях трябва да разчита бъдещето на литературата. "Остават книгите и хората, които ги четат. Системите изчезват".

В Пистоя беше първата от поредицата срещи на българския писател в Италия.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  149       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   18/10/21