Ресурсбук България. Събитие / обява

Парламентът избра новото българско правителство начело с Кирил Петков

България вече има ново правителство, което се закле точно в 16.25 часа на парламентарната трибуна и изслуша българския химн, последван от този на ЕС.

След три часа дебати, точно в 16.00 часа, парламентът гласува кабинета начело с Кирил Петков за премиер. Той оглави четворна коалиция и кабинет с министри, излъчени от ПП, БСП, ИТН и ДБ по силата на коалиционно споразумение.

Петков бе избран със 134 гласа "за", с колкото разполага и новото мнозинство. Толкова гласуваха и за новата структура на правителството. Нито един депутат от новото мнозинство не се отклони и гласовете се дублираха и при третото поред гласуване - вече с поименния състав на министрите.

В Министерския съвет ще има петима вицепремиери и 20 министерства, които бяха изброени от трибуната от парламентарния председател Никола Минчев.

"Против" се обявиха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" - те събраха общо 104 гласа и при трите гласувания.

Нито един депутат не даде вот "въздържал се".

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Парламентът избра новото българско правителство начело с Кирил Петков
 
P5700 Кирил Петков ПП Мин.председател
P5689 Асен Василев ПП Мин.на финансите
P5856 Калина Константинова ПП Ефективно управление
P5523 Корнелия Нинова БСП Икономика и индустрия
P5865 Гроздан Караджов ИТН Регионално развитие
P5767 Борислав Сандов ДБ Околната среда
P5451 Бойко Рашков ПП Вътрешни работи
P4294 Стефан Янев ПП Мин.на отбраната
P4301 Николай Денков ПП Мин.на образованието
P5855 Георги Гьоков БСП Мин.на труда и СП
P5857 Даниел Лорер ПП Иновации и растеж
P5858 Теодора Генчовска ИТН Външните работи
P5859 Надежда Йорданова ДБ Мин.на правосъдието
P5860 Николай Събев ПП Мин.на транспорта
P5861 Александър Николов ИТН Мин.на енергетиката
P5862 Иван Иванов БСП Мин.на земеделието
P5863 Асена Сербезова ПП Мин.на здравеопазването
P5864 Христо Проданов БСП Мин.на туризма
P5866 Атанас Атанасов ПП Мин.на културата
P5867 Радостин Василев ИТН Мин.на спорта
P5837 Божидар Божанов ДБ Електронно управление
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:   Кирил Петков
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   13/12/21
  Дата и час до:   13/12/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Кирил Петков: Започваме с наводненията, цената на тока и Covid кризата  
__ 1 __

14/12/21
15:34:07


Ще ходя пеша от тук до МС. Ще ме виждате често по тротоарите на София. Смятам да сменя културата какво е да си министър-председател. Трябва да се чувствам, че съм близко до хората, че ги виждам и говоря с тях. Да усещам реалните проблеми, а не на мястото където няма кислород - наречено върха на властта. Ще ходя по земята и ще говоря с хората. Това бяха първите думи на Кирил Петков пред журналисти, след като беше избран за премиер.

"Всичко, което сме си говорили - дотук бяха приказките, оттук -нататък са действията. Ще действаме по най-добрият начин, който знаем".

"Имаме огромен брой кризи, с които веднага трябва да се захванем. На първо място - наводненията".

Още утре първата му работа ще бъде да види какво става с хората, които са пострадали от наводнения, какви са мерките, които са взети. След това веднага фокусът ни става енергийната криза. Трябва да избегнем от 1 януари цените на битовите потребители да скочат.

Той се надява на добра, координирана работа с Народното събрание, енергийната комисия да бъде съставена в най-бърз порядък и в КЕВР да бъдат назначени най-добрите професионалисти.

"КЕВР трябва да започне да работи не само като печат за цени, а трябва да влезе много бързо и дълбоко в разходната част, инвестиционната на всички производители на енергия. Един от първите ми международни разговори ще бъде с моя колега в Гърция, за да видим докъде е стигнала гръцката връзка, какви са забавянията и какво спира да бъде пусната, защото тя е основополагащ енергиен източник с по-ниски цени", каза той.

Да няма скок на цените на тока ще бъде основен приоритет.

Оттук нататък всичко, което зависи от нас, ще го правим на 100 процента, ще дадем всичко от себе си. Знам, че КЕВР е независим орган, но едновременно с това на новия министър на енергетиката това ще му бъде и основна част. Искам да видя какво се случва и с ПАВЕЦ-а, който още е разглобен, три четвърти от него".

Приоритет номер 2 ще е ковид кризата.

"Трябва да информираме и лекари и граждани, за да се вдигне нивото за ваксинация. За това има конкретни идея. Първо ще привлека проф. Аргирова като личен съветник, защото тя е истински специалист. С нейната помощ ще се привлекат специалисти - кардиолози, ендокринолози..., които не са свързани директно с ковид кризата, за да кажат как ваксинацията влияе на тези болести".

От парламентарната трибуна той посочи, че всеки в Министерски съвет трябва да има зелен сертификат. Това ще бъде първата му заповед.

За отношенията с РСМ

Вярвам, че добросъседството е основа за икономическия растеж на целите Балкани. Това ще е абсолютен приоритет да направим добросъседски отношенията със Северна Македония, но не на база лозунги и коментари, а на база работни групи, решаване на съществуващи проблеми, но и отваряйки диалога за всичките възможности, които можем да спечелим заедно.

Трябва да имаме директен полет, да видим влаковата връзка, културен обмен, каза той. Това ще бъде важна цел за него, защото по думите му, Балканите са малки, за да се делим, а трябва да работим заедно, за да расте регионът.

За съкращенията в администрацията

Преди да пристъпят към такива действия, ще направят анализ по структури, по министерства, по администрации и нищо няма да бъде направено просто, защото някой е погледнал набързо. Той допълни, че анализът ще бъде направен така, че за следващата бюджетна актуализация, която ще бъде най-вероятно в средата на следващата година, да имат ясна представа.

"Няма такъв процент - 30%. Това, което министърът на финансите каза, че той очаква около 15%, но това са само тези служители, чиято ефективност не е достатъчна за държавното управление. Всеки един служител, който се справя добре и работи много, не трябва да се притеснява, че ще бъде съкратен, каза премиерът".
 В чужбина опитват да разберат какво правителство си избра България  
__ 2 __

16/12/21
20:47:00
Раждането на четирипартийна коалиция намалява, но не премахва, политическата несигурност поради потенциални несъгласия между членовете ѝ. Всички подробности от споразуменията между тях тепърва трябва да се появят. Коалицията вероятно ще се задържи за поне една година, но не е изключено цената да са оставки на министри и пренареждане на отговорностите в правителството.

Някои наблюдатели обръщат внимание на това, че коалиционно споразумение всъщност няма, а става дума за подписани двустранни споразумения на всяка от трите по-малки партии с "Продължаваме промяната". Както и на това, че изглежда има и пети партньор - президентът Румен Радев, понеже трима от министрите, и то такива на много ключови позиции, са от подбраното и назначено от него служебно правителство.

Аналитично-прогнозното поделение на агенция Ай Ейч Ес Маркит и западни издания пишат за новото правителство, което си избра България сдържано оптимистичено. Основната причина са очакванията, че така се слага край на месеци неяснота и има поне някакво стабилизиране на политическата система. И най-вече - надежда, че в началото на 2022 г. България ще получи одобрение от Европейската комисия и Съвета на ЕС на Плана за възстановяване и развитие и към икономиката ще потекат милиарди дарени евро.

Както и очакване премиерът Кирил Петков да изпълни поне обещанието си да се бори с корупцията и да запуши корупционните канали, в които според служебния кабинет са потънали милиарди. Това е отбелязано от германската обществена медия АРД, от агенциите ДПА, "Ройтерс", "Франс прес", АПА, германоезичната редакция на "Дойче веле"...

Сделката за правителство в България сочи към повече стабилност и продължаване на досегашната политика, намалява краткосрочната политическа несигурност, която можеше да попречи на навременно прилагане на Плана за възстановяване, пише "Фич" в началото на първия си коментар от понеделник. Според агенцията "резултатът изглежда потвърждава възгледа ни, че тазгодишната политическа непоследователност няма да представлява риск за икономическата политика или за решимостта на България да приеме еврото. Фокусът на новото правителство върху подобряване на управлението може в средносрочен план да доведе до повишаване на рейтинга на страната".

В коментара се различното при "Продължаваме промяната" е, че не само говорят за борба с корупцията като останалите противници на статуквото, но и "разработиха икономически дневен ред с фокус върху подобряване на бизнес средата, привличане на преки чуждестранни инвестиции и повишаване производителността чрез образование и институционални реформи".

Рейтинговата агенция "Фич" (Fitch)

Веднага след тези окуражаващи думи "Фич" допълва за потенциалните разногласия между коалиционните партньори и за недостатъчното информация какво точно са се договорили. Мнението на агенцията е, че по-скоро се потвърждава, че има достатъчно широка ангажираност с разумни фискални и макроикономически политики и приемането на единната валута, както и че никоя антисистемна партия не е предложила досега промяна в отношенията с ЕС.

Солидните 6.6 млрд. евро (10% от БВП през 2021 г.), очаквани като грантове по механизма Next Generation EU, са много важни като политическа "котва" за коалицията да я държи да прилага обещаните антикорупционни мерки и реформи в правораздаването, защото достъпът до тези средства е обвързан с върховенство на правото Но за подобряване на индикаторите за правителствено управление ще трябва да се почака няколко години и вероятно реформите ще предизвикват търкания в коалицията.

"Глобал инсайт", звеното за прогнози на Ай Ейч Ес Маркит, е доста по-конкретно къде ще са тези търкания, по какъв повод и с кои партньори в правителството. Най-проблемната точка изглежда е енергетиката, поверена на "Има такъв народ". Там има стари структурни проблеми в държавния сектор, а енергийният преход ще бъде спъван от спорове в коалицията - "Демокритачна България", от една страна, е единствената с по-амбициозни цели за въглищния сектор, докато БСП, от друга, е против бързо затваряне на мините и ТЕЦ-овете в името на запазването на работни места там, колкото може по-дълго.

Затова е по-вероятно декарбонизацията, за която настоява и Европейската комисия, да се случи по-бързо в транспорта на България, отколкото в енергетиката.

От "Гобал инсайт" определят "Продължаваме промяната" като "идеологически неопределена" и не изключват до края на 2022 г. да има оставки на министри и пренареждане на коалицията предвид различните акценти в политиките, на които настояват членовете ѝ. БСП и части от "Има такъв народ" първоначално изглеждат като най-рисковите места за оттегляне от правителството, посочва анализът.

Редно е той да се приема с доза предпазливост, защото след изборите на 14 ноември очакването на същото звено бе за продължителни преговори за коалиция, а сега пише, че те са приключили само за месец и с механизми за взимане на коалиционни решения и съвместни законодателни инициативи, които сочат за възможност да се решават потенциални спорове вътре в коалицията. Това не означава, че всичко ще върви гладко - членовете ѝ имат различна идеологическа ориентация и избиратели, поради което много от реформаторските политики ще изискват сътрудничество между министерствата, иначе ясно поделени по партиен признак.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" изглежда ще са движещата сила на борбата с корупцията, инициативите за повече прозрачност, подобряване събирането на данъци, цифровизацията и доброто управление. И четирите партии смятат, че управлението на ГЕРБ е изградило корумпирана администрация, която само е задълбочила неравенството в обществото, и е вероятно, че ще последват промени в КПКОНПИ и отговорността на главния прокурор. Ако това се случи още в първите месеци от управлението, правителството ще може да се фокусира върху други приоритети, включително по-доброто управление на обществените поръчки и на държавните компании и агенции.

Според "Глобал инсайт" трябва да се следи дали депутати от БСП и ИТН ще започнат да изказват съмнения в правителствената програма и приоритети и да заемат позиции като на опозицията - в частност на ГЕРБ - защото това ще изтъни парламентарното мнозинство на коалицията, т.е. ще намали шансовете за одобряване на закони и решения, внесени от кабинета.

Не са изчезнали и шансовете за антиправителствени протести, ако изскочат основателни обвинения в корупция срещу правителствени партии или ако гражданското общество оцени евентуално смекчаване на антикорупционните мерки като размиване на реформите. Подобни процеси ще са сигнал и за растящ риск от разцепление в коалицията. Ваксинационните политики и ограничителните мерки заради пандемията са другата "гореща точка" - ако срещу тях се оформи продължителен протест с хиляди участници, това може да повлече оставки не само в здравното министерство, както и да увеличи вероятността от колапс на коалицията.

Далеч не всичко предстоящо е заредено с риск - ако през февруари-март Европейската комисия одобри българския План за възстановяване и развитие, това ще означава, че новата власт успява да отговаря убедително на запитванията на Брюксел. Понеже използването на отпусканите средства се следи и от останалите страни от ЕС, разпределението им в България би трябвало да покаже доколко различните министерства - особено тези на енергетика, финанси и околна среда - са спобни успешно да си сътрудничат. Ако резултатът е положителен, то ще намалеят и рисковете, свързани с държавните договори и стабилността на правителството.

Без много прогнозни елементи, но с оценки, са медийните публикации за новото правителство

"Коалиция от четири партии, които едва ли можеха да са по-различни", пише в анализа си кореспондентът на АРД Клеменс Ференкоте, цитиран от ДВ . "Свързва ги най-вече една цел: да не позволят на партията на бившия правителствен ръководител, национал-консерватора Борисов, отново да се върне във властта", коментира авторът. Агенция ДПА също поставя акцента върху думите на Петков, че под управлението на неговото правителство към корупцията ще се демонстрира "нулева толерантност". В анализа на АФП се казва: "Четирите партии са обединени в позицията си срещу Борисов, когото обвиняват в корупция. Сега те смятат да се борят срещу тази ширеща се корупция и да реформират съдебната система. Освен това Петков иска да ускори провлачилата се имунизационна кампания."

"Математически погледнато, този правителствен алианс беше единствената възможна комбинация без ГЕРБ и ДПС, превърнали се в символ на задкулисната политика", обяснява за германоезичната редакция на "Дойче веле" Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика. Според нея новото правителство трябва да бъде оценявано според "принципа на единството и сътрудничество", който партиите са записали в коалиционното споразумение. "Остава да се види колко от тях са сериозни." Статията на Кристофер Неринг завършва с цитат от съоботно изказване на Христо Иванов, че това изглежда ще е преходно правителство и политическа стабилност вероятно ще има чак след местните избори.

"Ройтерс" говори за коалицията като за безпрецедентна комбинация от леви социалисти, антисистемната ИТН и дясноцентристката "Демократична България", както и че Кирил Петков изглежда фокусиран върху това да постига резултати, докато навигира из този съюз от политически опоненти. Агенцията също посочва като водещи предизвикателства скъпата енергия, слабото ваксиниране и подготовката за влизане в еврозоната след две години.

"Блумбърг" поставя акцента върху често повтаряното обещание за "нулева толерантност към корупцията" с напомняне, че заради нея България е държана извън Шенген и Европейската комисия иска напредък в реформите на правораздаването, за да одобри средствата за възстановяване и развитие.

"Макар да си осигури парламентарно мнозинство след едномесечни преговори, кабинетът на Петков вероятно трудно ще оцелее през целия четиригодишен мандат. Коалицията му включва партии, които доскоро отказваха да си сътрудничат", пише още "Блумбърг". В текста се напомня, че поне що се отнася до приемането на еврото не всичко зависи от България, защото има страни от еврозоната, които не желаят допускането на нови членове в нея и убеждаването им може да се окаже сериозно предизвикагелство за новото правителство.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  165       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   14/12/21