Ресурсбук България. Събитие / обява

САЩ одобриха продажба на още 8 изтребителя F-16 за България

Американското правителство обяви днес, че е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 на България, "за да подсили сигурността" на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде Франс прес.

В комюнике Държавният департамент на САЩ заяви, че е уведомил американския Конгрес за намерението си да продаде тези изтребители и свързани с тях муниции и оборудване на България за сумата от 1,67 милиарда долара.

Агенция Ройтерс, която цитира американското министерство на отбраната, уточнява, че Държавният департамент е одобрил потенциалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и свързано с тях оборудване за общо 1,673 млрд. долара, като това включва четири самолета F-16 C Block 70, четири самолета F-16 D Block 70, 11 двигателя и друго прилежащо оборудване.

Пентагонът съобщи, че основният доставчик ще е компания "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin).

Според американската дипломация продажбата на F-16 "ще подобри способността на България да посреща настоящи и бъдещи заплахи, давайки възможност на българските военновъздушни сили да изпращат съвременни изтребители в района на Черно море", с което граничи и Украйна.

Закупуването на нови 8 изтребителя F-16 Block 70 от САЩ е един от приоритетните проекти за модернизацията на въоръжените сили на Българската армия. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета.

В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към САЩ одобриха продажба на още 8 изтребителя F-16 за България
 
W101096 САЩ одобриха продажба на още 8 изтребителя F-16 за България Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   САЩ
  Дата и час от:   05/04/22
  Дата и час до:   05/04/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 България се сдоби с първи пилот за изтребител F-16  
__ 1 __

11/04/22
00:38:15


България се сдоби с първи пилот за изтребител F-16. Капитан Александър Велинов е завършил успешно обучението си в Националната авиогвардия Морис в щата Аризона, съобщи БНР и допълни, че там са се обучавали четирима български пилоти.

"От първите пилоти и хората по поддръжката, които минават на обучение в САЩ, зависи да се изгради основата и да се поставят високи стандарти на работа", казва кап. Велинов. Първоначалният курс на обучението му е продължил около 2 години.

По думите му той е получил много добър шанс, който "колегите ми, тези, които са малко по-възрастните може би няма да имат - възможност да летят на чисто нов изтребител за разлика от сегашния, който вече е на 30 години".

Велинов се радва, че новата техника ще дойде в момент, в който той ще има възможност да лети на новите самолети за по-дълго време.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  97       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   05/04/22