Ресурсбук България. Събитие / обява

ЕК даде зелена светлина на българския План за възстановяване

Европейската комисия дава "зелена светлина" на българския План за възстановяване и устойчивост. Това заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен от Гранитната зала на Министерски съвет в София на съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков.

По думите й, големият план за възстановяване и развитие на обща стойност от 800 милиарда евро е следващата стъпка към това да се преустрои ЕС за следващите поколения.

"В него има три основни стълба - Зеленият пакт и темата за чиста енергия, дигитализацията, инвестиции да направим нашите общества по-силни, устойчиви и конкурентоспособни. Затова днес ЕК дава зелена светлина на България за Плана за възстановяване и устойчивост.

Почти 60% от Плана подкрепя зеления преход, това е изключително. Имаме нужда от България в прехода към зелена и устойчива икономика. Декарбонизацията и законообвързващи ограничения за емисията знаем колко са важни. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са изключително важни, за да не бъдем повече зависими от руски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници".

"Втората тема е цифровият преход. 450 млн. Евро ще се концентрират на българските студенти и работници за правилните дигитални умения. По този начин този план отговоря на изискванията за зелен преход и диверсификация. Много важна е схемата за засилване на минималния доход и подкрепата на най-уязвимата. Това е много важна тема, защото виждаме недостатъците на здравната система - покрай пандемията видяхме колко е важна работата на хората на първа линия".

След като даде положителна оценка за българския план, Урсула фон дер Лайен връчи на министър-председателя почетен плакет.

Премиерът Кирил Петков отчете от своя страна, че планът представлява 10% от българската икономика. Той предвижда инвестиции срещу реформи в различни сектори.

"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията на България. Едно голямо благодаря на Урсула за присъствието ѝ и за предаването на плана, който е финализиран. Този план е близо 10 процента от нашата икономика. Дава възможност да си гарантираме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да отключим потенциала на геотермалите, използвайки нашата минерална вода за енергия, да реформираме върховенството на закона за засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да започне да работи, да модернизираме железниците, да инвестираме в образованието, в изследванията и модернизациите."

В жп транспорта са предвидени 62 нови влака и нови градски железници. Планът предвижда 1,3 млрд. лв. за икономическата трансформация на България.

Председателят на ЕК благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас. Фон дер Лайен увери, че ЕС ще подкрепи със средства българската страна във връзка с тази солидарност. И отново подчерта, че България прави изключително много за тях.


 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към ЕК даде зелена светлина на българския План за възстановяване
 
W101138 ЕК даде зелена светлина на българския План за възстановяване (видео) Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   08/04/22
  Дата и час до:   08/04/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 След 4 парламента и още толкова правителства - 13-милиардният план е на масата и  
__ 1 __

08/04/22
22:55:04


България е готова с окончателния проект на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), който подготвя повече от година и половина. Очаква се днес документът да бъде подписан в София от премиера Кирил Петков и председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която пристигна снощи в столицата.

НПВУ е на обща стойност 13 520 565 000 лева, от които националното съфинансиране е в размер на 2 123 705 000 лева, като средствата ще бъдат получени срещу реформи. Правителството е предвидило предварително изпълнение на Плана, така че работата по проектите може да започне веднага, защото част от необходимите реформи вече са започнали, информира вицепремиерът Асен Василев. По думите му в бюджета за тази година са предвидени 4 млрд. лв. за изпълнението на заложените в ПВУ проекти.

НПВУ мина през обсъждане в четири парламента и още толкова правителства - редовни и служебни, до настоящия проект, по който се стигна до съгласие с ЕК.

България е една от последните страни в ЕС, която ще има одобрен план, подготвен като борба с последствията от ковид пандемията и ще започне да получава пари за изпълнение на различни проекти. Освен България, още три членки на ЕС не са получили зелена светлина за плановете си - Швеция, Полша и Унгария. Единствената страна от ЕС, която все още не е предала плана си, е Нидерландия - едва преди близо седмица Амстердам представи първия вариант на списъка си с проекти.

Първият официален вариант на българския Национален план за възстановяване и устойчивост е от октомври 2020 година, подготвен и предложен на ЕК в разгара на ковид кризата. Проектът беше върнат от еврокомисарите с редица забележки, същото се случи и със следващите няколко.

Проектът за НПВУ, приет от правителството на ГЕРБ през есента на 2020 година, беше с четири основни стълба:

"Иновативна България" с 20 на сто от ресурсите по Плана - над 2,431 млрд. лева; "Зелена България" - с проекти от 37 на сто от ресурсите по Плана с общ бюджет 4,499 млрд. лв.; "Свързана България с бюджет 2,675 млрд. лева или 22 на сто от парите в НПВУ; и "Справедлива България" с 21 на сто от ресурсите или над 2,553 млрд. лева.

Българските служебни правителства направиха през миналата година още четири основни варианта на НПВУ. Всички те бяха консултирани с ЕК за сближаване на позиции. Основните забележки на Брюксел бяха свързани с искането за намаляване на въглеродните емисии, затваряне на мощности в Маришкия басейн и реформи в съдебната власт.

От предпоследния вариант на НПВУ отпадна изграждането на парогазова централа, която беше междинен вариант за намаляване на въглеродния отпечатък на страната. За отхвърляне на този проект настояваше финансовият министър Асен Василев, който посочи, че тази централа увеличава и зависимостта на страната от доставките на природен газ от Русия. Суровината поскъпна значително, особено след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

"Ако България беше приела предишния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, сега щяхме да имаме проект за парогазова централа, при липса или много висока цена на природния газ", заяви в средата на март Асен Василев в парламента. НПВУ предвижда и ползване на енергия от геотермални източници и изграждане на завод за батерии, които да се разполагат из страната.

Основна част от стратегията на ЕС е програмата "Следващо поколение ЕС", която започна през юли 2020 г. Това е първият по рода си инструмент в ЕС, който цели да се справи не само с настоящата здравна и икономическа криза, но да трансформира икономиките така, че да се адаптират към глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, и да се постигне екологична и социална устойчивост.

Най-важната инициатива в тази програма е Механизмът за възстановяване и устойчивост, който цели да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от пандемията от КОВИД-19, и да направи европейските икономики и общества по-устойчиви и по-добре подготвени за справяне с предизвикателствата и възможностите на предстоящите зелени и цифрови преходи.

Планът за възстановяване и устойчивост предвижда четири приоритета: интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж; социална и териториална кохезия; здравна, икономическа и институционална устойчивост; политики за следващото поколение, децата и младежите.

В последния вариант на НПВУ има Схема в подкрепа на изграждането на минимум 1,4 гигавата (GW) ВЕИ и поне 350 мегавата (MW) батерии, както и на търсенето на геотермална енергия. Те ще се правят на пазарен принцип и ще се контролират от Европейската банка за възстановяване и развитие.

В Плана има предложение за съдебна реформа, с което става възможен контролът над главния прокурор. Той ще може да бъде разследван от съдия, който след изпълнението на тази си задача отново ще се връща на мястото си в съда.

Основните цели в последния вариант на НПВУ са 21,7 на сто кумулативен растеж на БВП за периода 2021-2025 г., като БВП на глава от населението през 2025 г. да достигне 62 на сто от средния за ЕС. Очаква се също коефициентът на безработица през 2025 г. да спадне до 3,5 на сто.

Зеленият преход заема водещо място в българския План за възстановяване и устойчивост, като концентрира 45,8 на сто от общите предвидени разходи, при заложен минимум от 37 на сто от регламента на Европейската комисия. По този начин България допринася за изпълнение на общоевропейските цели за постепенна декарбонизация. Усилията са насочени в три основни направления: създаване на условия за ускорено внедряване на възобновяеми енергийни източници и водород; засилени действия за повишаване на енергийната ефективност на икономиката; устойчива мобилност.

НПВУ има и високи цели по отношение на цифровия преход. За него ще отиде почти една четвърт от общите предвидени разходи. Усилията са насочени в четири основни направления: разгръщане на широколентова инфраструктура; повишаване на цифровите умения на населението; ускоряване внедряването на цифрови технологии в предприятията и разгръщане на електронното управление и електронни услуги.

В плана са включени и предложения за развитие на мобилността и на жп транспорта. Има предложение за доставка на мотриси за обслужване на районите около големите градове - тип "Ес Бан", и за доставка на електрически влакове, подобни на "Интерсити влакове", които могат да развиват скорост до 200 км/час. Ще бъдат купени и 18 електрически локомотива за маневрени дейности в депата.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  104       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/04/22