Ресурсбук България. Събитие / обява

Парламентът реши да помагаме на Украйна с всичко друго, но без оръжие

След 6 часа дебати за това каква помощ да предоставим на Украйна, пленарната зала реши да не изпращаме оръжия, а да помагаме по всякакъв друг начин, в това число с военно-техническа помощ. Каква точно да бъде тя, ще преценява правителството. За целта Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да обсъди и приложи цялостен пакет от мерки, свързани с войната в Украйна.

"За" гласуваха 200 депутати от мнозинството и опозицията, против бяха 16 - от "Възраждане", но и по един народен представител от ПП, БСП и ИТН. Въздържа се и един парламентарист от ИТН.

Преди това пленарната зала отхвърли проектите на ГЕРБ и "Демократична България", които предвиждаха да предоставим оръжия.

Пакетът от мерки предвижда оказване на хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ на Украйна, съобразно възможностите на Република България, продължаване на подкрепата за членство на страната в ЕС, помощ за бягащите от войната украинци и интеграцията им, износът на украинското зърно през Варна, засилване на енергийното сътрудничество, в това число доставка на природен газ, както и продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

След вота от "Възраждане" се обявиха за единствената опозиция и предупредиха, че току що е било гласувано всъщност изпращането на военна помощ за Украйна. От партията на Костадин Костадинов подчертаха, че сме свидетели на "политически пазарлък" и "правно нищо", за да оцелее коалицията.

Така управляващи и опозиция, без "Възраждане", се оказаха обединени около решението на "Продължаваме промяната" след неколкократни редакции на текста.

В решението на НС влязоха исканията от писмото на украинския посланик, където не фигурира записано желанието за изпращане на оръжие. Предвижда се само ремонт на украинска военна техника.

Още сутринта, на старта на дискусията, се оказа, че Украйна вече не ни иска оръжейна помощ.

Писмо на украинския посланик, внесено в деловодството на НС, наклони везните към отказ от изпращане на оръжейна помощ и боеприпаси. В шестте точки с искания на Украйна, на базата на договореното между Кирил Петков и Володимир Зеленски, няма формулировка за изпращане на оръжия, а единствено се настоява за ремонт на военна техника за украинската армия.

В него се казва, че Киев очаква от нас подкрепа за членство на Украйна в ЕС, помощ за украинските граждани, които бягат от войната, възможност за изнасяне на украинско зърно във Варна, засилване на енергийното сътрудничество, ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България, както и продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

Писмото изигра ролята на спасителната сламка за мандатоносителя ПП, който веднага редактира собственото си проекторешение в името на спасяването на коалицията, след като БСП твърдо застана на позицията срещу изпращането на оръжия.

Атанас Михнев от ПП веднага обяви, че на база на писмото от Украйна управляващата партия ще включи исканията в проекторешението си.

"След като Путин врътна канчето на Европа, след като ракети прелетяха над главите на нашата делегация, водена от премиера Кирил Петков, стана ясно, че има война, за която не можем да си затворим очите. Разбира се чуваме, че обществото е разделено и затова народните представители от "Продължаваме промяната" ще гласуват по съвест", каза зам.-председателят на комисията по външна политика.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Парламентът реши да помагаме на Украйна с всичко друго, но без оръжие
 
W101655 Парламентът реши да помагаме на Украйна с всичко друго, но без оръжие Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   04/05/22
  Дата и час до:   04/05/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Какво точно гласува парламентът  
__ 1 __

05/05/22
15:44:36


Предложението на "Продължаваме промяната", претърпяло няколко редакции в хода на заседанието, гласи:

"Решение за предприемане на мерки, свързани с войната в Украйна. Народното събрание дава мандат на Министерски съвет на Република България да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея, в следните направления.

1.Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

2. Оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно техническа, съобразно възможностите на Република България, както следва:

- продължаване подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз;
- помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;
- Осигуряване на възможност за изнасяне на украинско зърно във Варна;
- Засилване на енергийното сътрудничество чрез доставки на електроенергия от Украйна и природен газ;
- Ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България;
- Продължаване на доставките на хуманитарна помощ, лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Гласовете в подкрепа бяха 200 - от всички партии без "Възраждане", против - 16 (сред които по 1 от "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ"), а един народен представител от "Има такъв народ" гласува въздържал се. От партиите не казват кои са депутатите им гласували "против"
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  73       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   09/05/22