Ресурсбук България. Събитие / обява

Правителството на Кирил Петков падна

Правителството падна: вотът на недоверие беше успешен

Със 123 депутати, гласували “за”, вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков беше успешен. Това е първият вот на недоверие в модерната история на България, който сваля кабинет.

Кабинетът на Кирил Петков беше свален след провеждане на успешен вот на недоверие срещу правителството. Гласовете “за” бяха 123, а “против” - 116.

В подкрепа на вота на недоверие гласува и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който иначе почти не се явява на парламентарните заседания. Единственият депутат, който не беше в залата и не гласува е Елена Гунчева от “Възраждане”, която има здравословни проблеми, поради което не може да присъства на извънредното заседание на Народното събрание.

“Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от господин Пеевски, господин Борисов, Слави Трифонов и госпожа Митрофанова”, каза Кирил Петков веднага след вота. “Това, което искам да заявя ясно - този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ние ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална европейска държава”, каза още Петков.

Предстои президентът Румен Радев да започне нова процедура по излъчване на кабинет в рамките на този парламент. Първият мандат за сформиране на ново правителство ще бъде даден на “Продължаваме промяната” като първа политическа сила.

В момента пред Народното събрание се провежда демонстрация в подкрепа на правителството, а на пл. "Александър Невски” са се събрали привърженици на партия "Възраждане”, които искат оставката на кабинета.

Как се стигна дотук?

Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ, които дълго време заплашваха с такъв, но прибегнаха към крачката чак когато Слави Трифонов обяви, че "изтегля” министрите си от кабинета и партията си "Има такъв народ” от управляващата коалиция. Така правителството загуби парламентарното си мнозинство.

Според проучване на "Галъп Интернешънъл”, проведено между 2 и 10 юни, 41.3% от българите по-скоро не са съгласни да има предсрочни избори. "Отиването на избори в този момент ще има негативни последствия, а не позитиви за страната ни", каза днес в Пловдив министърът на образованието проф. Николай Денков.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Правителството на Кирил Петков падна
 
W16 Администрация Фирми Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   22/06/22
  Дата и час до:   22/06/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  46       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   23/06/22