Ресурсбук България. Събитие / обява

Петков: Гоним от страната 70 руски дипломати

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в МВнР посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, на която са й били връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас. Уличените в "несвойствени дейности" служители на посолството следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г., съобщиха от Външно.

Във вербалната нота България е настояла и за редуциране на числеността на руските дипломати на територията на страната.

"Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", уточняват от ведомството.

"Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения".

"Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани", допълват от Външното ни министерство по повод и последния случай с разкрити от службите 70 руски дипломати, работили за руските служби, за което съобщи по-рано Кирил Петков.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

Недоумение буди несъответствието в броя на руските дипломати у нас, тъй като Русия има 32 дипломатически служители в София и още 8 в консулствата в Русе и Варна, според отговор на външната министърка на депутатски въпрос от края на месец май, тази година.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Петков: Гоним от страната 70 руски дипломати
 
W102756 Петков: Гоним от страната 70 руски дипломати Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   29/06/22
  Дата и час до:   29/06/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 БСП против изгонването на 70 руски дипломати  
__ 1 __

29/06/22
13:58:15


"Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици", пише Нинова буквално преди старта на коалиционния съвет на ПП с БСП и ДБ, на който трябва да се договорят за ново правителство.

"То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел", реагира още соцлидерката.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  56       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   29/06/22