Ресурсбук България. Събитие / обява

Нападение с нож срещу Салман Рушди

Писателят Салман Рушди е опериран, поставен е на апаратно дишане и вероятно ще загуби окото си. Той е и с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб вследствие на нападението с нож в комплекса на института "Шътокуа" в западната част на щата Ню Йорк вчера.

Атаката бе извършена преди началото на лекция на световноизвестния писател, а полицията в щата Ню Йорк обяви самоличността на нападателя - 24-годишния Хади Матар - роден в Калифорния, но живеещ в Ню Джърси.

Младият мъж е разполагал с пропуск за събитието. Той е бил облечен в черно и е бил с черна маска, когато е атакувал Рушди с нож. Задържан е, след като хора от публиката в залата са го повалили на земята. Според властите в щата, Матар, който притежава лиценз за таксиметров шофьор, е действал сам.

Късно снощи следователи претърсиха жилището му. Към момента причините за действията му са неизвестни, но NBC съобщи, че при първоначалния преглед на профилите му в социалните мрежи става ясно, че е симпатизирал на шиитски екстремисти и Иранската революционна гвардия.

Вече над 30 години, след като Рушди написа "Сатанински строфи", срещу него има смъртни заплахи. През 1989 аятолахът на Иран издаде фетва, която осъжда писателя на смърт и обещава награда от 3 милиона долара за убийството му. Преди 10 години религиозна фондация увеличи възнаграждението на 3 300 000 долара.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Нападение с нож срещу Салман Рушди
 
W103557 Нападение с нож срещу Салман Рушди Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Щат Ню Йорк, САЩ
  Дата и час от:   13/08/22
  Дата и час до:   13/08/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието:   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Репортерът на Асошиейтед прес Джошуа Гудман е първият, разпространил новината  
__ 1 __

14/08/22
15:30:44


Репортерът на Асошиейтед прес Джошуа Гудман, който е кореспондент за Латинска Америка и живее в Маями, е първият, разпространил новината за кървавата атака срещу 75-годишния Салман Рушди. Той е дошъл в комплекса на института "Шътокуа", за да избяга за седмица от новините, но става неволен свидетел на случилото се.

"Не можех да повярвам какво се случва, само така мога да го опиша. Това беше последното място на света, на което очакваш да се случи подобно нещо", каза Гудман.

Институтът е на над един век и се намира на повече от час от най-близкия голям град Бъфало, щата Ню Йорк. Комплексът на института е с възможностите, които предоставя за уединение през лятото за духовни размисли или за образователни цели като летни лагери. Гудман е един от общо 13 души, дошли със семействата си и наели къщи на територията на комплекса за седмица. Той оставил компютъра си и игнорирал имейлите си, а в четвъртък вечер със семейството му се любували на пълнолунието над езерото Шътокуа.

Беседата с Рушди, рекламирана като лекция с фокус върху темата за важността на това преследваните писатели да имат място за работа, била обявена като един от акцентите в тазседмичната програма на института. Гудман дошъл в открития амфитеатър малко преди началото на събитието.

Заплахите срещу Рушди - за чиято глава е обявена награда от 3 милиона долара и който прекарва години наред, укривайки се - не са забравени. Някои от зрителите дори се шегуват нервно, че не искат да са на първия ред. Но на това място, където много от семействата дори не заключват вратите си нощно време, мерките за сигурност почти изцяло липсват, каза Гудман, цитиран от АП и БТА.

Рушди седнал и тъкмо бил представен, когато нападателят се качил на подиума и го атакувал. От мястото, където бил, Гудман не можел да види със сигурност дали бият или намушкват Рушди с нож, докато не видял кръвта.
 Кой е Салман Рушди и защо мюсюлмански лидери поискаха смъртта му  
__ 2 __

17/08/22
14:28:20
В продължение на три десетилетия Салман Рушди е възприеман като блестящ писател в една част от света, а в друга - като богохулец, който трябва да бъде убит. Преди дни това едва не се случи. Ето каква е историята на неговия живот.

На 14 февруари 1989 г. иранският аятолах Рухола Хомейни заповядва екзекуцията на един млад британски писател от индийски произход. Повод е една от книгите му, която е обявена за "богохулна".

Тогава писателят Салман Рушди получава незабавно полицейска закрила. Издателството на книгите му е заобиколено от патрулни коли.

"Иска ми се да бях написал по-критична книга", казва малко след това Рушди в телевизионен ефир. Въпреки че отрича да е бил уплашен по това време и се гордее с тези думи и до днес, той е принуден да прекара следващото десетилетие с охрана и в укритие.

33 години по-късно изглеждаше, че опасността е вече не е толкова голяма.

Поне до петък, когато той беше нападнат и намушкан няколко пъти с нож пред огромна публика, дошла за негова литературна лекция в института "Шътокуа" в щата Ню Йорк.

Историята на Салман Рушди отдавна е преминала личните предели и се е превърнала в повод за дебати по целия свят за свободата на словото и религиозно мотивираното насилие.

Магически реализъм по индийски

Тази история започва от Бомбай (днес Мумбай), Британска Индия, броени седмици преди тя да стане независима от Великобритания.

Рушди е роден в края на юни 1947 г. в мюсюлманско семейство и прекарва първите си 14 години в Бомбай. След това е изпратен в град Ръгби, Англия, а по-късно завършва история на изкуството в Кингс Колидж, Кеймбридж. С годините се отказва от религията си.

Онези, които го познават отблизо, пише "Ню Йоркър", го описват като мил, неконфликтен, рационален и разумен човек, "изпълнен със знание и живот", с интерес и познания по всеобхватни теми - от филми, телевизионни сериали и поп музика до литература и религия.

След като завършва колеж, той остава във Великобритания и опитва да се изхранва с работа в рекламния бизнес, докато пише първите си романи. Още с втората си книга - "Среднощни деца", постига значителен успех и е награден с "Букър" през 1981 г.

Книгата засяга новата история на Индия през разказите на хиляда и едно деца, родени в последния час преди обявяването на независимостта. Написана в стила на магическия реализъм, тя става една от причините Рушди да бъде сравняван с автори като Габриел Гарсия Маркес.

Отново в стила на магическия реализъм е написана и четвъртата му книга - "Сатанински строфи". Тя обаче, освен одобрението на критиците, му донася и смъртна присъда от иранския аятолах.

Грешката, вдъхновена от дявола

Книгата е публикувана през 1988 г. и е отчасти вдъхновена от живота на ислямския пророк Мохамед. Тя попада в краткия списък с номинирани за "Букър" и е наградена с приза "Уитбред" за роман на годината.

Един от главните герои в историята получава видения, развити в отделни наративи. Един от тези наративи се отнася именно за живота на Мохамед и по-конкретно епизодът от т.нар. сатанински строфи, които пророкът по-късно решава да не включи в Корана, тъй като ги смята за грешка, вдъхновена от дявола. В стиховете Мохамед първоначално провъзгласява откровение, с което изисква приемането на три стари политеистични божества.

Освен че разказва за тази вдъхновена от дявола грешка, Рушди е обвиняван също, че кръщава две проститутки в историята с имената на някои от съпругите на пророка. Книгата е обявена за "богохулна" от много мюсюлмани.

Тя е забранена в Индия, Пакистан, Иран, Кения, Судан и още няколко страни. Предизвиква масови протести на много места, като на един от тях демонстративно са изгорени издание на книгата и чучело с образа на Рушди.

Година по-късно иранският аятолах Хомейни издава фетва - указ, с който призовава за убийството на писателя.

"Много съм тъжен, че трябваше да се случи. Не е вярно, че тази книга е богохулство срещу исляма. Много се съмнявам, че Хомейни или някой друг в Иран е прочел книгата или повече от избрани и извадени от контекста откъси", казва Рушди на 15 февруари, ден след обявяването на фетвата.

Иран скъсва дипломатически взаимоотношения с Великобритания за девет години заради подкрепата на Лондон към писателя. След това новата власт в Техеран казва, че няма да наложи или да оттегли фетвата, тъй като единственият, който може да я оттегли, е Хомейни. Той обаче умира още през 89-а.

Рушди прекарва това десетилетие в страх и в неизменната компания на охранители. Непрекъснато сменя адреса си, живее изолиран от семейството си и му отнема четири години преди да направи следващата си публична изява през 1993 г. Едва през последните 20 години се връща към нормалния си живот.

През 2019 г. настоящият ирански аятолах Али Хаменей написва в Туитър, че фетвата е "солидна и неотменима". Социалната мрежа временно забранява профила му.

Страхът в литературния свят

Случилото се се отразява и на издатели, преводачи, писатели в целия свят. Японският преводач на книгата е убит през 1991 г., а двама преводачи от Италия и Норвегия оцеляват след атаки съответно с нож и огнестрелно оръжие. В някои издателства са получени смъртни заплахи.

Британският издател Penguin обаче никога не оттегля подкрепата си към книгата и автора. Залогът е "много повече от съдбата на тази една книга", казва по-късно тогавашният директор Питър Майър, цитиран от "Гардиън". Реакцията на издателството "ще се отрази на бъдещето на свободното слово, без което няма да има издаване на литература такова, каквото го познаваме".

Днес Рушди живее в САЩ. Бил е женен четири пъти и има две деца. През 2007 г. е посветен в рицарство от британската кралица Елизабет Втора за заслугите си към литературата, а пет години по-късно публикува мемоари, в които описва събитията, до които довежда издаването на "Сатанински строфи".
 24-годишният Хади Матар планирал убийството на Салман Рушди от зимата  
__ 3 __

18/08/22
17:52:38


24-годишният Хади Матар, срещу когото бяха повдигнати обвинения за нападението срещу иранския писател Салман Рушди по време на лекция в американския щат Ню Йорк, заяви в интервю за в. "Ню Йорк пост", че е бил изненадан, след като е научил, че авторът е оцелял след атаката.

Мъжът казва пред репортер от вестника, който го е посетил в затвора, че е бил решен да убие Рушди, след като през зимата е научил от пост в "Туитър" за планирана изява на писателя в град Шътокуа.

"Не харесвам този човек. Не мисля, че той е особено добър", казва Матар и укорява иранския писател в това, че е атакувал вярата.

24-одишният обвиняем счита покойния ирански лидер аятолах Рухола Хомейни за "велик човек", но не споделя дали е действал, подбуден от фетвата срещу Рушди, която Хомейни издаде заради романа му "Сатанински строфи".

Матар, който живее в град Феървю в американския щат Ню Джърси, заявява, че не е имал никакви контакти с иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Той посочва пред вестника, че е чел само няколко страници от "Сатанински строфи".

При нападението седемдесет и пет годишният писател е получил рани на черния дроб, на окото и увреждания на няколко нерва в ръката, съобщи литературният му агент Андрю Уайли, като допълни, че състоянието му се подобрява и върви към възстановяване.

Обвиненият за нападението разказва пред "Ню Йорк пост", че е взел автобус до град Бъфало ден преди лекцията на иранския писател и след това е стигнал с кола до град Шътокуа.

Матар си е купил билет за института "Шътокуа", където е била насрочена публичната проява на Рушди, и е пренощувал на открито.

Обвиняемият е роден в САЩ, но има двойно гражданство, тъй като родителите му са ливанци. Неговата Майка разказа в интервю, че младежът се е върнал много променен от Ливан, където през 2018 г. е посетил баща си.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  153       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   14/08/22