Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Швейцарският бизнесмен е убит с шило във врата

Швейцарският бизнесмен Удо Ланге, който бе открит мъртъв в дома му в пернишкото село Кладница, е бил прободен до смърт с шило. Първоначалната версия версия беше, че той е прострелян смъртоносно с огнестрелно оръжие.

Първоначалният оглед не е показал следи от насилие, но часове по-късно разследващите тръгват по горещи следи.

Тялото на Ланге е намерено в гараж от неговата съпруга. Смъртта на 68-годишния мъж е изглеждала естествена и медиците, дошли на място, не са открили следи от насилие. По време на аутопсията обаче е открита рана в долната дясна част на шията, която преминава през белия дроб. И тук също има спорен момент.

Съдебният медик първоначално казва, че раната е причинена от малокалибрено огнестрелно оръжие, дори заключава, че е стреляно от високо.

По-късно се оказва, че раната не е огнестрелна, а Ланге е убит с нещо като шило, с което е прободен. Установено е още, че той е бил силно притискан, тъй като има едно счупено и едно пукнато ребро.

Швейцарският бизнесмен е женен за българка и живее отдавна в нашата страна. Двамата са имали предприятие за силиконови изделия, което преди няколко години са продали на шведска компания.

"В момента работим по всички версии. Има данни да са сменяни дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството. На много ранен етап тези действия са разкрити и се работи по убийство", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Сигналът, че Удо Ланге е намерен мъртъв в гаража на къщата си, е подаден от неговата съпруга вечерта на 11 август. Пристигналият на място лекарски екип не е установил следи от насилие. По време на аутопсията обаче е открита рана в долната дясна част на шията, през която е засегнат белият дроб. Работи се по версията за няколко замесени в убийството.

Освен в дома на Удо Ланге оглед е направен и в офиса му в кв. "Божурище" край столицата. Според източници от разследването Ланге е убит на друго място, а след това тялото му е преместено в гаража, където го е открила неговата съпруга. Разпитват се както настоящи, така и бивши негови партньори в бизнеса.

Проверяват се всички контакти на Ланге от последната седмица преди убийството. Иззети са и записи от охранителни камери на места, където той е бил в деня на убийството му.

Като водеща версия на този етап се оформя финансов спор. Има данни, че след като е продал предприятието за производство на силиконови изделия, Ланге е подпомогнал финансово други бизнесмени, с които е имал делови отношения.

Допуска се, че е убит, за да не му бъдат върнати парите, които е дал.

Пред разследващите обаче има още няколко версии, както от делови, така и от личен порядък. Според източници на БНТ се подозира, че убийството е организирано и извършено от няколко съучастници, а част от заподозрените вече са разпитвани.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Швейцарският бизнесмен е убит с шило във врата
 
W103555 Швейцарският бизнесмен е убит с шило във врата Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: Пернишка
  Община: Перник
  Населено място:Кладница
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   с.Кладница, Пернишко
  Дата и час от:   13/08/22
  Дата и час до:   13/08/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Криминален акт   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Делта хил: Швейцарският бизнесмен е убит с шило във врата   
__ 1 __

14/08/22
15:43:41
 Има задържан за убийството на швейцарския бизнесмен в Кладница   
__ 2 __

15/08/22
14:52:00


Привлечен като обвиняем за умишлено убийство на швейцарския бизнесмен Удо Ланге в пернишкото село Кладница е 57-годишен мъж с инициали Б.П., съобщиха от прокуратурата. Той е задържан за срок от 72 часа.

Смъртта на постоянно пребиваващия у нас чужденец бе причинена на 11 август. Сигнал в полицията подаде към 20:30 ч. същия ден съпругата му, която го намерила на пода в гаража. Аутопсия на следващия ден установи прободна рана в белия дроб.

В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествието, проведени са разпити на свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение, направена е аутопсия от съдебен лекар, назначени са експертизи.

Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия за тежкото престъпление.
 Съдът: Убийството на швейцарския бизнесмен е планирано месеци   
__ 3 __

17/08/22
14:42:03


Отравяне с високи дози хлороформ е причинило смъртта на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, който беше открит мъртъв в дома си в комплекс "Делта хил" на 11 август. Това е установила експертиза, стана известно от пледоарията на прокуратурата в Окръжния съд в Перник, съобщи БНТ. Съдът реши да остави постоянно в ареста обвиняемия за убийството Борислав Панев, но решението не е окончателно и може да бъде обжалвано. Според съдия Калин Баталски към момента има достатъчно доказателства, които показват, че Панев е планирал убийството няколко месеца.

Ланге беше открит мъртъв на 11 август от неговата съпруга в гаража на дома му в комплекса "Делта хил" край пернишкото село Кладница, а 57-годишният Панев бе задържан, като в понеделник му бе повдигнато обвинение за умишлено убийство.

От доказателствата, които разследващите са събрали, се разбира, че Панев е купил "Тейзър" (електрошоково оръжие) и хлороформ с висока концентрация - прострелял швейцареца във врата, като през това време притискал носа и устата му с памук, напоен с голямо количество хлороформ.

При разследването първоначално не бяха открити следи от насилие, но при аутопсията бяха установени наранявания по тялото му. Първоначално разследващите смятаха, че швейцарецът е издъхнал с огнестрелна рана в областта на белия дроб, а по-късно се появи и информация, че е прободен с шило. Според заключението на химикотоксилогична и съдебномедицинска експертизи причината за смъртта на бизнесмена е остра интоксикация с хлороформ. Констатирани са фрактури на ребра и нараняване на белия дроб.

Според разследващите 57-годишният Борислав Панев е близък на семейството и има лични и професионални отношения със съпругата на жертвата Елизабет Ланге. От няколко години той е работил за семейния бизнес на Ланге, свързан с двете пекарни на семейството.

Пред съда Панев заяви, че не е извършвал престъпление, и поиска да излезе от ареста. Той има предишни присъди - за обсебване, измама и длъжностно присвояване в големи размери.

Според адвокат Детелина Попова, която защитава Панев, обвинението се базира само на показанията на Елизабет Ланге - съпруга на убития бизнесмен. Те били дадени на 14 август, след като жената е била задържана от МВР в продължение на 14 часа. При този разпит тя е дала противоположни показания, различни от тези от 12 август - ден след убийството на Удо Ланге.

Освен това защитата твърди, че по ръцете на съпругата Елизабет е имало златни частици, каквито имало и по тялото и ризата на Удо Ланге. Адвокат Попова намекна, че тези следи може да са от шилото, с което е прободен швейцарецът.

По време на заседанието по мярката за неотклонение прокурор Аделина Алексиева обясни и че при претърсване в дома на Панев са открити патрони, за които не е имал разрешително. За това обаче все още не му е повдигнато обвинение. Според държавното обвинение, ако бъде освободен от ареста, той може да повлияе на свидетели и да попречи на разследването на версията за евентуален негов съучастник.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  249       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   14/08/22