Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Газопроводите Северен поток са разрушени, Швеция разследва груба диверсия

Трите газопровода "Северен поток" между Русия и Германия са "безпрецедентно разрушени", съобщи операторът им, а шведската полиция започна разследване за престъпление, което според определението в първоначалния протокол е "груб саботаж".

Това превръща "Турски поток", преминаващ през България, в единствената работеща линия за внос на руски газ по тръбопровод в Европа (с изключение на ограничения транзит през Украйна).

Германското сп."Шпигел" съобщи ексклузивно тази вечер, че ЦРУ е предупредило през лятото германските власти за възможни нападения срещу газопроводи. Източници, които изданието не посочва, казват, че в Берлин са смятали, че цел ще бъдат именно "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Говорител на правителството отказа да коментира публикацията.

Двете тръби на "Северен поток 1" и едната (от двете тръби) на "Северен поток 2" не пренасят гориво, но са пълни под високо налягане с т.нар. технически газ. В понеделник привечер бе забелязано рязко спадане в налягането (от 105 на 7 бара) в "Северен поток 2". След това Дания обяви, че в района на нейния остров Борнхолм, край който са трасетата на газопроводите, от морето излизат големи количества природен газ.

Островът в Балтийско море е между Швеция и Германия и за кораби бе забранено да преминават в зона с диаметър 5 морски мили (близо 9 км) югоизточно от него.

Днес Дания и Швеция съобщиха, че техни сеизмични станции са регистрирали силни подводни експлозии в понеделник точно в този район, попадащ в изключителната икономическа зона на Дания. В Южна Швеция 30 станции са отчели взрив с магнитуд 2.3, съобщават местните медии.

"Вече има ясна оценка на властите, че това са умишлени действия. Не е инцидент. Още няма информация, която да показва кой може да стои зад това действие", каза Мете Фредериксен, министър-председател на Дания.

Всеки от газопроводите се състои от около 100 хиляди тръби с диаметър 1.153 м. Те са в бетонна обвивка, тежат по 24 тона и са потопени на 80-110 метра под морската повърхност, припомни "Ройтерс".

"Северен поток 1" е проектиран да доставя газ от Русия в Европа по дъното на Балтийско море. Общият проектен капацитет на газопровода е 55 милиарда кубически метра на година (двете тръби са пуснати през 2011 г. и 2012 г.). Оператор е Nord Stream AG, в която контролът (51%) е на "Газпром", германските Wintershall Dea и E.ON имат по 15.5%, холандската Gasunie и френската Engie - по 9%. Инвестициите в този проект се оценяват на €7.4 млрд.

Проектният капацитет на газопровода "Северен поток 2", който се състои от две тръби (но подготвена за експлоатация бе само едната), също е 55 милиарда кубически метра. м газ годишно. Строителството им приключи през септември 2021 г. Но поради санкциите на Запада той не проработи, въпреки че Москва беше готова да започне да доставя по него газ всеки момент.

В момента доставките на руски газ за ЕС се осъществяват само по газопровода "Турски поток" и транзитно през газотранспортната система на Украйна. Транзитът през Украйна е ограничен, тъй като от 11 май украинската страна отхвърля заявленията на "Газпром" за доставки през газоизмервателната станция "Сохрановка", попаднала след руското нападение изцяло под контрола на Москва близо до границата с т.нар. Луганска народна република (вкарването на газ се извършва само през станция "Суджа").

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Газопроводите Северен поток са разрушени, Швеция разследва груба диверсия
 
W104449 Газопроводите Северен поток са разрушени, Швеция разследва груба диверсия Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Балтийско море
  Дата и час от:   28/09/22
  Дата и час до:   28/09/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Криминален акт   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  190       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   28/09/22