Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Граничен полицай е убит на турската граница

Около 20.30 часа снощи в района на 242 пирамида до елховското село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерство на отбраната вижда срез в оградата. Двамата слизат от автомобила, с който са се придвижвали и в този момент от турска територия по тях е открита стрелба. Сержант Бъчваров е убит още с първия изстрел в главата, а военнослужещият успява да се прикрие зад колата и отвръща на огъня. Групата мигранти се изтегля навътре в турска територия.

"Арестувани са двама души - един извършител и един помагач. До момента единствено е ясно, че те не са турски граждани. Разпитват ги. След разпита ние вероятно ще командироваме екип от следователи на място, за да се запознаят с материалите и доказателствата. И вероятно в по-късен момент ще поискаме екстрадицията на тези две лица и да бъдат съдени у нас. Установява се какви са. В непрекъсната комуникация сме с турската прокуратура, искам да подчертая отличната ни комуникация".

Новината потвърди и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. От МВР също съобщиха, че дипломат №1 на Анкара в София е информирал вътрешния министър Иван Демерджиев за арестите след стрелбата на границата.

"Основните версии за инцидента на българо-турската граница са, че става въпрос или за трафик на мигранти, или за трафик на наркотици. Какви са причините, ще установим в хода на нашето разследване, считам, че в рамките на 12 часа установихме не малко от информацията", каза по-късно на брифинг за медиите заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Сарафов.

"Наши колеги следователи ще бъдат изпратени на място, за да присъстват на следствените действия, които ще провеждат турските колеги." Според него подобно посегателство освен престъпление и злодеяние, е и вандалски акт срещу българската държава и срещу суверенитета. "Да простреляш униформен полицай на границата на една държава, това граничи с терористичен акт, това е посегателство срещу суверенитета на държавата".

Задържаните за стрелбата срещу и убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са турски граждани. Това заяви часове по-късно за bTV посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Граничен полицай е убит на турската граница
 
W105142 Граничен полицай е убит на турската граница Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: Ямболска
  Община: Елхово
  Населено място:Голям Дервент
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   с.Голям Дервент
  Дата и час от:   09/11/22
  Дата и час до:   09/11/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Криминален акт   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  127       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   09/11/22