Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Полярниците ни тръгват с военен кораб към Антарктика

Полярните експедиции са едно от най-значимите постижения на българската научна общност за последните десетилетия. Фактът, че България е една от само 29-те страни, получили и отстояли правото да участват във вземането на решенията за управление на Антарктида, ни носи национална гордост и е солиден международен капитал. Това каза президентът Румен Радев на традиционната церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2, на която връчи националния флаг на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция.

За първи път тази година към Антарктида ще пътува български военен научно-изследователски кораб. Корабът с бордови номер - 421 "Св.св. Кирил и Методий" беше кръстен от актрисата Мария Бакалова. Той ще пътува към българската полярна база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън, с 21 души екипаж, под ръководството на капитан втори ранг Николай Данаилов.

Тази експедиция се отличава от всички други по това, че в нея за първи път, въобще в морската история на България, военен научно-изследователски кораб ще излезе от Черно море. По този начин ще докажем, че сме морска нация, както и че можем да правим наука в Световния океан. С придобиването на кораба "Св.св. Кирил и Методий" другите държави започнаха да се интересуват повече от нас, защото вече имаме една инфраструктура, която може да се ползва от всички страни, изследващи Антарктида

Българската полярна експедиция ще бъде от около 30 човека. Първата група тръгва за Ледения континет на 24 ноември, като полярниците ще пътуват с чилийски кораб, който ще ги превози до българската база от най-южния град на Чили Пунта Аренас. Групата ще включва логистици и учени и те ще открият базата за новия полярен сезон.

Учените от 31-ата антарктическа експедиция ще работят по няколко проекта, сред които геофизичен за изследване движението на земната кора, тъй като Антарктида е сеизмичен район, с вулкани. Ще има и геолози, които ще изследват минерализациите в околностите на българската база. Оказа се от предишните ни изследвания, че в пробите има злато и редки метали, които са изключително ценни в момента за високотехнологичните продукти, които имаме като мобилните телефони, батериите за електрическите автомобили.Учените ни ще работят и по проекти в областта на биологията за изследване на уникалния растителен и животински свят на Ледения континент, както и за размерите на глобалното замърсяване. Установява се, че в перата на пингвините има някои тежки метали, което показва, че глобалното замърсяване стига чак до Ледения континент. Ще се работи и по проект за топенето на ледниците и глобалното затопляне.

Христо Пипмирев каза още, че първоначалните разчети са корабът "Св.Св Кирил и Методий" да тръгне в средата на декември от морска гара "Варна" и към края на януари-началото на февруари следващата година да стигне до българската база на о.Ливингстън след 45 дена плаване. По пътя към Антарктида корабът ще мине през испанското пристанище Картахена, където ще вземе 50 тона багаж и материали за базата на испанските учени.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Полярниците ни тръгват с военен кораб към Антарктика
 
W105206 Полярниците ни тръгват с военен кораб към Антарктика Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:   Христо Пимпирев
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   12/11/22
  Дата и час до:   12/11/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  264       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   12/11/22