Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Нападнаха секретаря на българския клуб в Охрид

"На 19 януари в кафене в Охрид заподозреният се приближил до маса, на която седял Християн Пендиков(секретар на организацията "Цар Борис III" в гр. Охрид), ударил го по главата с думите "Не те е срам да си българин" и си тръгнал. Няколко часа по-късно, когато пострадалият излязъл от кафе-бара и тръгнал към автомобила си, заподозреният, заедно с още две неизвестни лица, го пресрещнали и го нападнали, като му нанесли тежки удари по главата и тялото и с опасност за живота".

Побоят е станал около 22.30 часа снощи пред заведение в македонския град. Християн бил в заведението с приятелката си. Първоначално срещу него имало вербална агресия - викали му: "Тук няма място за такива предатели като теб", а след излизането му навън - бил нападнат и жестоко пребит. Това разказал самият Пендиков пред Илиян Кръстев, временно управляващ генералното консулство на България в Битоля.

Пострадалият сам подал сигнал в полицията още снощи и след преглед в общата болница в Охрид е бил насочен към Специализираната болница за ортопедия и травматология "Св. Еразмо" в Охрид, откъдето днес с правителственият "Фалкон" бе транспортиран за лечение във Военномедицинска академия в София.

Клуб "Цар Борис Трети" в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

Основният нападател се казва Илия Спасевски и е член на партия ДПМНЕ - основната опозиционна партия в Северна Македония. Той е и криминално проявена личност, публична личност с остро изразени антибългарски изяви. С Християн не се познават, били са в едно заведение, трима са го нападнали. Християн си е тръгнал, пребили са го пред заведението, защото е българин".

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
  Линкове към Нападнаха секретаря на българския клуб в Охрид
 
W107137 Нападнаха секретаря на българския клуб в Охрид Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Охрид
  Дата и час от:   21/01/23
  Дата и час до:   21/01/23
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Слави Трифонов: Българските политици са виновни за пребития секретар в Охрид    
__ 1 __

21/01/23
23:41:55

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че българските политици имат пряка вина за жестокия побой над 23-годишния секретар на организацията "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков, който е в тежко състояние в болница.

23-годишният мъж е нападнат снощи пред заведение в македонския град. Биячите са били трима, а побоят е заснет от охранителни видеокамери.

"Докато ние се вълнуваме от това, че Бойко Борисов за първи път стъпи в българския парламент от години, докато се вълнуваме дали една криптобанка е платила на българска партия, за да вкара нейни хора в парламента, в Северна Македония се случи нещо ужасно и за съжаление - очаквано.

Трима души са пребили зверски секретаря на българския културен център "Цар Борис Трети" в Охрид. Секретарят Християн Пендиков е в болница със счупена челюст на две места, със счупени ребра и със спукани прешлени.

Християн е пребит зверски, не за да бъде обран, а защото е българин. Къде по света пребиват човек, само защото е българин?

Ами, как къде? В Северна Македония.

А в България на някого пука ли му, че оттатък границата ни български културни центрове биват палени, българи биват унижавани, българи биват оставяни без работа, българи биват пребивани?

Сега българските политици, които носят пряка вина за това, ще напишат декларации, ще осъдят побоя над Християн, ще привикат министъра на външно министерство да говори в парламента... И... толкоз. До следващия побой.

Или до убийството на българин в Северна Македония.

Българското вето срещу Северна Македония беше инструмент правата на българите там да бъдат защитени с моменталното им вписване в Конституцията на републиката като равноправни на всички народи в страната.

А какво стана - шепа национални предатели в българския парламент гласуваха българското вето да падне безусловно и защитата на правата на българите в Северна Македония да бъде отложена за неясното бъдеще.

И какво - да чакаме безропотно това бъдеще, докато в настоящето наши сънародници биват пребивани почти до смърт? Така ли?

Политиците в българския парламент, които гласуваха за падането на ветото, са съучастници в побоя над Християн.

Не, те не насяха бруталните удари върху Християн, но те гледаха безучастно отстрани и оставиха Християн сам.

Още през октомври, когато в Северна Македония беше приет антибългарския закон за сдруженията и фондациите, написах, че българският парламент трябва моментално да гласува връщането на българското вето срещу Северна Македония. И да поиска срещу падането му защита на българите в Северна Македония, гарантирана от промени в Конституцията.

Само така българските политици може да измият националния срам и позор и всички ние да застанем достойно зад Християн, Петър, Иван.

Накрая имам един въпрос към всички вас, които четете тези думи: Когато започнат да избиват българи в Северна Македония, първо - как ще се почувствате, и второ - какво ще направите?"
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  219       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   21/01/23