Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Сурва се завърна в Перник след 3-годишно прекъсване

Шествие от сградата на Община Перник до Двореца на културата и грандиозен спектакъл под мотото "Завръщането" поставиха началото на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник.

Събитието уважиха президентът Румен Радев, министри, народни представители, президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Ларс Алгел, посланици и др.

Държавният глава отправи приветствие към жителите на Перник и гостите на града, в което каза, че "Сурва" не е само настроение и дух, но и невероятен мост, свързващ народите.

Който твърди, че българският дух вехне, че родните традиции погасват, нека дойде в Перник и да види дружините сурвакари, гордостта в очите на млади и стари, ентусиазма и вълнението в очите на децата. Това заяви президентът Румен Радев в Перник, където участва в откриването на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва".

Фестивалът се провежда за първи път след три години прекъсване. "Сурва надделя над злото и победи и носителите на тази победа сте всички вие, пазителите на духа и традициите", обърна се държавният глава към участниците, гостите и организаторите на фестивала.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Сурва се завърна в Перник след 3-годишно прекъсване
 
W107290 Сурва се завърна в Перник след 3-годишно прекъсване Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: Пернишка
  Община: Перник
  Населено място:Перник
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Pernik
  Дата и час от:   28/01/23
  Дата и час до:   29/01/23
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Културно събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Сурва се завърна в Перник след 3-годишно прекъсване  
__ 1 __

29/01/23
13:43:55

 Над 10 000 кукери и сурвакари гонят злото на Сурва в Перник  
__ 2 __

29/01/23
13:56:10
Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник е най-шумното и пъстро място този уикенд. За първи път в над 50-годишната история на "Сурва" маскарадните дефилета се провеждат три дни, като започнаха вчера.

"Първото му издание е през 1966 г., като на него са участвали около 800 сурвакари само от Пернишка област. В момента на този фестивал ще има над 10 000 участници, като днес по улея очакваме да преминат около 4 200 души, като не броим чуждестранните групи".

Участниците тази година са основно от Балканите. Присъстват групи от Хърватия, Черна гора, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Словения, Гърция, Италия и още много други.

Изкуството си пред публиката показаха множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранни групи също демонстрираха уникални костюми и пресъздадоха характерни обичаи за своите страни.Международният фестивал в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България, а също и гости от чужбина.

"Сурва" се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  119       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   25/05/23