Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Румен Радев: Историята не е слугиня на политиката

На площад "Народно събрание" се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

"Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на руския император съкрушава Османската империя. Днес за втора година посрещаме празника когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха родината ни. Това е и наша болка. Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родният трибагреник.", каза Радев в началото на словото си.

"Преди век и половина възрожденците са захванаха да градят държавността на нова България. Стожерите на тази нова България бяха просветителите, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ - Мизия, Тракия и Македония. Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната.

Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар, други се опитват да превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра в политика.

Скъпи съотечественици, войната с миналото е път към саморазрушаване. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, будители, опълченци, строители на съвременна България възкресиха родината. Те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители.

Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България. Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на воините от армията на царя-освободител, на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България. Благодаря на всички вас, които днес с присъствието си отстоявате историческата истина.

Честит празник! Да живее България!", каза в речта си президентът.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Румен Радев: Историята не е слугиня на политиката
 
W108000 Румен Радев: Историята не е слугиня на политиката Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   03/03/23
  Дата и час до:   03/03/23
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 На площад Народно събрание се проведе тържествената заря-проверка    
__ 1 __

05/03/23
11:46:52
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  180       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   05/03/23