Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Съюзът на съдиите призова ВСС незабавно да отстрани Гешев, Сарафов и Тодоров

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет (ВСС) незабавно да отстрани от заеманите длъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров.

В позиция до медиите от съдийската организация казват, че така ще се осигури обективно, всестранно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата по вече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност.

Освен това от ССБ призоваха всички членове на ВСС незабавно след това да подадат оставка и да напуснат съвета, тъй като носят отговорност за назначаването на Гешев, Сарафов и Тодоров на тези длъжности.

От Инспектората към Съдебния съвет ССБ иска проверка както на изнесените от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров факти и обстоятелства, така и на цялостната им дейност като административни ръководители на прокуратурата и следствието.

От съдийската организация посочват, че е необходима промяна в действащата Конституция относно устройството на прокуратурата, съществуването, функциите и правомощията на фигурата на главния прокурор, състава и конституирането на Висшия съдебен съвет, правомощията на колегиите и Пленума.

Освен това от ССБ искат въвеждане на работещи процедури както за контрол на дейността, така и за разследване на главния прокурор и неговите заместници в случай на извършено престъпление.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Съюзът на съдиите призова ВСС незабавно да отстрани Гешев, Сарафов и Тодоров
 
W109437 Съюзът на съдиите призова ВСС незабавно да отстрани Гешев, Сарафов и Тодоров Източник Dir.bg
P680 Евгени Дайнов - Коментар 24 Историк София
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   17/05/23
  Дата и час до:   17/05/23
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Кристиян Оливер от Политико за скандала с Гешев    
__ 1 __

18/05/23
21:43:18

Каскета срещу Тиквата: Българската мафиотска държава се докара до ръба". Под това зрелищно заглавие брюкселското издание "Политико" описва как "Криза с върховенството на закона избухна неприкрито под формата на конфронтация между главния прокурор и бившия премиер Бойко Борисов."

Статията, с която "Политико" казва, че , така "опитахме да разгадаем дивите обрати на тежката драма след 1 май", започва така:

"Нетфликс", изяжте се от завист.

Най-новата политическа криза в България зависи от крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил "Кръстникът". Главните герои са главорезът главен прокурор Иван Гешев с прякор Каскета и (също толкова безмилостният) бившият премиер Бойко Борисов с прякор Тиквата.

Объркани ли сте? Не се притеснявайте, всички са. Но несъмнено това е ключов момент за върховенството на закона в България и усилията да се превърне балканската страна от 7 милиона души в пълноправна демокрация.

Защитаваната от политици мафия в България е вездесъща и нейните интереси включват наркотици, оръжие, контрабанда на хора и източване на еврофондове. За протестиращите [от 2020 г. насам] свръхмогъщите прокурори на България лежат в сърцето на мафиотската структура, като винаги гарантират, че никоя "голяма риба" никога няма да бъде изправена пред правосъдието в превзетата държава.

Откакто оцеля след уличните протести през 2020 г., Гешев изглеждаше почти невъзможен за отстраняване, отчасти защото се радваше на близки отношения с Борисов, кукловода на българската политика, на когото помогна да излезе от затвора миналата година.

Гешев е човекът в основата на кризата и "отдавна определян от антикорупционни и продемократични активисти като една от най-големите пречки пред сближаването на България с нормите на ЕС. Но нещо сега се пречупи и даде искрица надежда на тези, които се надяват да прочистят авгиевите обори от корупция.

След като представя последните поврати в историята - от експлозията до кортежа на главния прокурор до обвиненията и контраобвиненията, "Политико" пита: "Чакай малко, Гешев не беше ли някога защитник на Борисов?" и отговаря:

Да, партията на Борисов ГЕРБ беше ключова за назначаването на Гешев през 2019 г. Когато Борисов беше арестуван миналата година във връзка с разследване дали е изнудвал за милиони левове казино барона на име Васил "Черепа" Божков, Гешев се хвърли да го спасява, като прокурорите заклеймиха случая като нелеп и политически мотивиран. В действителност случаят се възприема като класическо доказателство за това как българската прокуратура играе ключова роля в защитата на "големите риби."

Не е ясно какво предизвика срива между Борисов и Гешев. Има вероятност Борисов най-накрая да е видял, че Гешев се е превърнал в такъв проблем, че трябва да го притисне да се махне, ако иска да спаси политическото си бъдеще, да спечели надеждни коалиционни съюзници и да съживи позицията си на сцената на ЕС.

След още описание какво се случва в правораздавателните среди авторът казва на предполагаемо стъписаните си читатели: "Да, правилно прочетохте: Министерството на правосъдието защитава зам.-прокурора от шефа му."

Поради високото темпо на събитията "Политико" не дава отговор на въпроса "Какво ще се случи?", защото смята, че "действителната точка на пречупване все още не е достигната".

В един идеален свят тези невероятни сблъсъци биха предизвикали цялостно преразглеждане на българската съдебна система и евентуално дори конституционни промени. (...) Възможно е политическият натиск най-накрая да създаде мнозинството, необходимо във Висшия съдебен съвет на България, за да се осигури отстраняването на Гешев, но далеч не е ясно кой ще управлява шоуто политически, а Гешев казва, че има "мръсотии" за членовете на ВСС."

В заключение Гешев е представен като " известен с ината си и едва ли просто ще се откаже".

България, изглежда, се отправя към шестите си парламентарни избори за две години, защото Борисов едва ли ще успее да състави правителство, а и този развой може да бъде наложен от "големи разкрития за криминални действия.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  147       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   22/05/23