Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Издигнаха българското знаме на Рожен

Точно в 21:00 часа българското знаме беше издигнато на Рожен след специална церемония по откриването на Пилона "Рожен". Гайдари и членове на клубовете на Националното дружество "Традиция", "Родолюбие" и "Бага-Тур" внесоха трибагреника.

"Днес, водени от завета на нашите деди и дъга ни пред идните поколения, заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си и най-вече, за да го издигнем високо вътре в сърцата си", каза държавният глава, цитиран от БНТ, и добави:

"Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, но никога не допускаха то да попадне в плен. Отдаваме почит към паметта на предците които извоюваха правото българският флаг да се вее свободно".

След издигането му вечерта продължава с шоу-заря, изпълнение на "Моя страна, моя България" от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания, както и деца от България.

Малко по-рано с изпълнения на фолклорните ансамбли "Родопа" и "Тракия" започна програмата за откриване на Пилон "Рожен".

Ансамбъл "Родопа" представи постановката "Предой" и сцени от спектакъла "Невястата". В 19:00 ч. тържествата продължиха със спектакъл, в който са вплетени исторически картини, откъси от "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу и хор "Ваня Монева".

От 20:00 часа започна специалната програма в изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили, добавя БТА.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. километра.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Издигнаха българското знаме на Рожен
 
W110255 Издигнаха българското знаме на Рожен Източник Dir.bg
O8071 Издигнаха знамето на Рожен на 111 метра Паметник на културата Проглед Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: Смолянска
  Община: Чепеларе
  Населено място:Проглед
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Рожен
  Дата и час от:   13/07/23
  Дата и час до:   13/07/23
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Издигнаха българското знаме на Рожен    
__ 1 __

14/07/23
13:19:00
 Реч на президента при издигането на българското знаме в Рожен    
__ 2 __

14/07/23
19:42:48

Радвам се да видя толкова много хора, стекли се от всички краища на Родината на това съкровено за всеки българин място - Роженските поляни, огласяни от незапомнени времена от каба гайдите и волната родопска песен. Където преди век минаваше границата, разделяла нашите родове, където поколения българи имаха една мечта - да живеят заедно в свободна, обединена и просперираща България.

Днес, водени от завета на нашите деди и дълга към идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си. Но най-вече, да го издигнем вътре в сърцата си.

Днес ние казваме "не" на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива. Днес ние показваме, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество.

Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, но никога не допуснаха то да попадне в плен. Отдаваме почит към паметта на предците, които извоюваха правото българският флаг да се вее свободно.

Отдаваме признателност към поколенията, строили България, към всички невероятни сънародници, които забиха българския флаг на най-високите световни върхове в спорта, науката и изкуството.

Заедно със знамето, ще издигнем високо и нашия завет към бъдните поколения - да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи.

И както тук, на Рожен, преди век нашите предци намериха сили да заличат граничната бразда, нека днес положим усилия да преборим и надмогнем границите вътре в себе си, които ни разделят.

Българският флаг на Рожен ще ни напомня, че ако слеем пътеките на нашите лични съдби, ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех. И няма значение какви са нашите каузи - те ще бъдат силни, ако ни водят към обединение пред Отечеството, пред нашата вяра, пред нашата родова памет и национални символи.

Защото ние знаем от историята ни, че само буден, обединен и повярвал в своите собствени сили народ може да устоява на историческите ветрове и да гради с достойнство собствените си съдбини.

Тази година ще отбележим 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се преклоним пред предците ни, които ни дадоха вяра и сили и в почит и на които се издига пилонът с българския флаг на Рожен. Защото трябва да помним, че любовта към България е непреходна, а нейната градивна сила е несломима. Затова искам да изкажа своята дълбока благодарност към всички вас - инициатори, организатори, дарители, строители и всички, дошли на Роженските поляни тази вечер.

Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ!

Да живее България!

 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  158       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   14/07/23