Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Бунтът за футболна промяна се превърна в погром

Десетки ранени демонстранти и полицаи, запалени и разбити автомобили, обърнати контейнери, счупени колчета и арестувани - това е резултатът след футболния протест в София, който завърши като погром, а столицата се оказа "окървавена" - както я нарекоха някои политици и общественици.

Ръководителите на Българския футболен съюз, които присъстваха на мача България-Унгария, вкупом заявиха, че нямат никаква вина за баталните сцени, не заговориха за оставки, а Емил Костадинов дори показа среден пръст на репортерите, отишли на място да отразяват протеста.

До момента данните на Спешната помощ в София информират за 19 ранени, като има приет един пострадал в болница "Царица Йоана - ИСУЛ", който е напръскан със спрей. Общо 24 души са потърсили медицинска помощ.

Има и хоспитализиран във Военномедицинска академия с травма на главата. Други двама пострадали са приети в болница "Св. Анна" - един със счупени костици на носа, и един с травма на главата, съобщиха от лечебното заведение.

Има информация и за петима ранени полицаи. Според заместник-директорът на СДВР - Стефан Иванов, те са дори десетки, като бройката се увеличава постоянно.

Столичната полиция е започнала действия по издирване на виновните за опорочаване на протеста. Част от провокаторите са задържани, пострадали са и футболни фенове.

Мирното начало на протестните действия бе опорочено от вандалски прояви на фенове. Въпреки отправените множество предупреждения, полицейските служители, с жилетки "Антиконфликт" и без предпазни средства, бяха замеряни от протестиращи с павета, колчета, паркинг елементи и пиротехника.

Столичната дирекция на вътрешните работи разполага с информация и вече са стартирани действия по издирването на виновните за вандалските действия, сред тях фенове на столични, варненски и пловдивски отбори.

Част от провокаторите - ултраси, са задържани. Иззето е голямо количество пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и други забранени за носене на масови събирания предмети.

Няколко автомобила са били изпотрошени и запалени.

Центърът на столицата е покрит с разпръснати по асфалта отпадъци, стъкла, обърнати контейнери за боклук, изкъртени бордюри и колчета, а на места има и кървави локви.

До момента няма официална статистика за арестувани, но по предварителна информация те също са десетки.

Бунтът на футболните агитки беше коментиран и от новия столичен кмет Васил Терзиев, който отиде и на място.

"Всички протестиращи да запазят спокойствие, не са виновни нито кофите за боклук, нито бусовете, нито гражданите са виновни за състоянието на българския футбол. Не е това начинът да се протестира. Бих призовал гражданите да избягват зоните на протеста".

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Бунтът за футболна промяна се превърна в погром
 
W112582 Бунтът за футболна промяна се превърна в погром Източник Dir.bg
W112567 Организаторът е имал разрешение да проведе протеста само на тротоара Източник Dnevnik.bg
W112580 СДВР след протеста: Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат столица Източник Dir.bg
W112571 Феновете на ЦСКА отричат да се е стигало до сбиване с агитки на други отбори Източник Dnevnik.bg
W112579 Калин Стоянов - новата ябълка на раздора в некоалицията Източник Dir.bg
W112570 Николай Денков: Оставката на вътрешния министър ще обсъдя с Мария Габриел Източник Dnevnik.bg
W112578 Сарафов разпореди проверка на цялото ръководство на БФС, включително за черно тото Източник Dir.bg
W112583 Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов: След толкова кръв, иди си! Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:ул. Ген. Гурко
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   16/11/23
  Дата и час до:   16/11/23
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Организаторът е имал разрешение да проведе протеста само на тротоара.    
__ 1 __

17/11/23
16:52:56

Уведомлението за провеждане на протеста срещу Българския футболен съюз е подадено в деловодството на Столичната община от физическото лице Ивайло Гроздев. Със съгласувателно писмо общината е разрешила протестът да се проведе на тротоарното пространство на ул. "Ген. Гурко" в участъка между ул."Любен Каравелов" и бул. "Васил Левски". В разрешението е посочено, че протестът трябва да е "извън охранителната зона на Спортната палата".

Общината ще поиска от организатора на протеста възстановяване на щетите по публичната инфраструктура. При съгласуване на протеста организаторът е уведомен да не допуска замърсяване и увреждане на градската среда.

Оттам добавиха, че не е било разрешено протестиращите да слизат на пътното платно и да се препречва движението на коли и градския транспорт. Времето, в което общината разрешава да се проведе събитието, е от 17 ч. до 22 ч. След този час са забранени масови прояви от този тип съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Организаторът на протеста е длъжен да осигури пропускане на колите със специален режим - на полицията и линейки, както и да не се носи от участниците в протеста оръжие и предмети, които биха застрашили здравето и живота на хората.
 СДВР: Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат столица    
__ 2 __

17/11/23
16:52:56

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожи имуществото в центъра, на която и да е столица. Задържани са 33-ма души, сред които и непълнолетни. Това заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов на брифинг за снощния футболен протест в района на националния стадион "Васил Левски".

По думите му, ако униформените не бяха приложили реципрочни действия и мерки, демонстрантите е било възможно да потрошат цялото имущество и да пострадат много невинни жертви, включително и журналисти, които са следели действията от първа линия.

Бяха застрашени животът и здравето не само на служителите на реда, но и на самите протестиращи. Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави. След многократни предупреждения да прекратят тези действия, предприехме действия за разпръскване на тълпата с цел опазване на живота и здравето на всички хора, които бяха на място".

Представителите на МВР уточниха, че са използвани общо 2 водни оръдия, като тепърва предстои гражданите да подават сигнали за повредено имущество - автомобили и прозорци на жилища.

Многократно тълпата е била предупредена да се разпръсне, едва след това полицията е предприела мерки. Използвано е водно оръдие, за да няма физически контакт.

Арестуваните са 33-ма, като сред тях има и непълнолетни лица - трима са в ареста за запаления бус. Останалите са в ареста за повредено общинско и частно имущество. Предстои установяването и издирването и на други граждани.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар. Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента. Организаторът на протеста се е е заявил като фен на ЦСКА. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени.

От Столичната община съобщиха, че над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети. Счупени или изгорели са 33 антипаркинг колчета, 23 контейнера и кошчета за отпадъци, 17 тръбнорешетъчни прегради, други съоръжения на пътната инфраструктура, 5 кашпи, както и стоянки за велосипеди и пътни дъждоприемни шахти.

Аварийните екипи на Столичната община са били на терен.

По заповед на кмета на София още от полунощ започна почистването на улиците между Националния стадион "Васил Левски", Министерството на спорта и Софийския университет "Св. Климент Охридски" от екипите на почистващите фирми и столичния инспекторат, става известно от съобщението. Пътните платна са почистени машинно, а от тази сутрин започна и метене на тротоарите.

Столичната община ще поиска от организатора на протеста възстановяване на щетите по публичната инфраструктура, допълват от пресцентъра на Общината.

Екипите на Центъра за спешна медицинска помощ - София са прегледали 24 пострадали при протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БВФ) в столицата.

На място са били изпратени 17 линейки.
 Феновете на ЦСКА отричат да се е стигало до сбиване с агитки на други отбори    
__ 3 __

17/11/23
16:57:32

Феновете на ЦСКА опровергават изнесената информация от СДВР за бой между агитки на различни отбори, довело до ескалиране на напрежението в протеста срещу Българския футболен съюз (БФС). "Трибуна Сектор Г" съобщи, че напрежение между агитката на червените и останалите не е имало.

"Бихме искали да заявим, че изтеклата от страна на СДВР информация за сблъсъци между две агитки на протеста снощи категорично не отговаря на истината - напрежение между нас и останалите не е имало."

Привържениците на червените обвиняват органите на реда в полицейски произвол.

"Не за първи път забелязваме подобен опит за демагогия и преекспониране на събитията от страна на МВР, но дори и те не могат да скрият грозната истина, прозираща от стотиците клипове и снимки в социалните мрежи - десетки пребити невинни хора вследствие на поредния полицейски произвол."

 Калин Стоянов - новата ябълка на раздора в некоалицията    
__ 4 __

17/11/23
16:58:59

Постът на вътрешния министър Калин Стоянов и опцията той да бъде освободен, заради пролятата кръв на футболния протест снощи, се оказа новата ябълка на раздора в некоалицията. Оставката му поискаха от ПП-ДБ, но от ГЕРБ и ДПС се опънаха. Нещо повече - лидерът на ПГ на Движението за права и свободи Делян Пеевски заяви, че отдавна е очаквал този ход на "Продължаваме промяната" - "Демократична България", защото е имал сведения, че вътрешният министър е бил притискан от управляващите да работи за тях по време на предизборната кампания.

 Николай Денков: Оставката на вътрешния министър ще обсъдя с Мария Габриел    
__ 5 __

17/11/23
16:59:22
Заради снощните сблъсъци между полицията и футболни агитки премиерът Николай Денков е уволнил зам. министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативните действия на министерството.

Премиерът каза, че не може да се подмине факта, че полицаи бият невинни граждани, които нямат нищо общо с погромите, както и че е направена грешка агитките на различните отбори да се съберат на едно място.

Денков съобщи, че исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов от "Продължаваме промяната - Демократична България" ще бъде първо обсъдена с вицепремиера Мария Габриел.

По време на протестите и сблъсъците министърът е бил на "кинопрожекция", съобщи премиерът, а на заседанието на кабинета го е замествал уволненият вече Стоян Темелакиев. Денков не отговори на въпроса дали Калин Стоянов е номинация на ГЕРБ в правителството.
 Сарафов разпореди проверка на цялото ръководство на БФС, вкл. за черно тото    
__ 6 __

17/11/23
16:59:42

По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата се самосезира и започва проверка на цялото ръководство на Българския футболен съюз, включително на Борислав Михайлов и на черното тото.

Работата по проверката е възложена на Софийска градска прокуратура, която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с дейността на Футболната федерация в последните години.

В хода на проверката предстои да се изиска информация от различни държавни институции - Министерство на младежта и спорта, НАП и др.

Прокуратурата ще информира обществеността за хода на проверката и резултатите от нея.

От БФС пък не поеха отговорност за случилото се, заявиха, че не им трябват такива фенове и изобщо не заговориха за оставки.

 Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов: След толкова кръв, иди си!    
__ 7 __

17/11/23
17:00:09

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов заради окървавения протест тази вечер в центъра на столицата, при който пострадаха и футболни фенове, и полицаи.

"А тези, които разрешихте протест, след който София е в пламъци и водни оръдия, а граждани, фенове и полиция се бият - не ставате! Поемете отговорност!", пише още Борисов.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  57       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   17/11/23