Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Йордановден 2014 в Калофер

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

При кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. Спасителят, изчакал да навърши 30-годишната възраст, необходима по еврейския обичай за всеки свещеник или учител, и преди да излезе на обществена проповед приел кръщението на Своя Предтеча. Чрез кръщението на Иисус беше показана Христовата мисия на света и посочен пътят на нашето спасение.

При кръщението на Иисуса Христа се възвестила на света тази велика тайна, за която Старият Завет само загатвал - тайната на Божествената Троица. Отец се явил на нашия слух, Духът се явил на човешкото зрение(като гълъб), а Синът - на осезанието ни в многогодишното Си общуване с човеците.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет.

Най-колоритно Йордановден се празнува в Калофер. Всяка година жители и гости на града изпълняват своята уникална, запазена през годините традиция за Йордановден (Богоявление). Всяка година на 6-ти Януари с традиционното вадене на кръста от студените води на река Тунджа, Калоферските мъже, облечени в специални народни носии и развяващи националния трибагреник, влизат в ледените води на река Тунджа за да изиграят традиционното за Калофер – “Ледено хоро”. Хорото се изпълнява под съпровода на тъпан и се танцува в продължение на половин час.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
  Линкове към Йордановден 2014 в Калофер
 
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Карлово
  Населено място:Калофер
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Калофер, р.Тунджа
  Дата и час от:   06/01/14
  Дата и час до:   06/01/14
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Празник   >>>
  Количество:
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Кметът на Калофер няма да бъде глобен заради мъжкото хоро    
__ 1 __

20/08/21
23:30:19


Кметът на Калофер няма да бъде глобен с 1000 лева заради мъжкото хоро, съобщи Нова телевизия. На Румен Стоянов беше наложена санкция от РЗИ заради неспазване на противоепидемичните мерки по време на празниците за Йордановден.

Преди 4 месеца пък падна и забраната от МВР хорото да не бъде провеждано.

"Традицията не може да умре. Когато хората искат нещо, няма как да ги спреш", коментира Румен Стоянов. "Още тогава казах, че не съм организатор. Даже призовавах хората да спазват мерките".

Стоянов твърди, че не е научил за заразени с коронавирус след мъжкото хоро.

По думите му след налагането на глобата са се събрали над 100 000 лева. "Тези пари отидоха за изработка на филм за делото и живота на Христо Ботев", обяви кметът.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1000       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   20/08/21