Ресурсбук България. Събитие / обява

Договора за добросъседство и сътрудничество между България и Македония

Премиерите на Македония Зоран Заев и на България Бойко Борисов подписаха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Предстои той да бъде ратифициран и в парламентите на двете страни и да стане окончателен. В България договорът има подкрепа от всички партии, докато в Македония партията на бившия премиер Никола Груевски - ВМРО-ДПМНЕ води мощна кампания срещу него. Вчера вечерта имаше и малобройни протести срещу договора.

Документът е резултат от 18-годишните усилия на няколко правителства. А основната му цел е да се сложи край на антибългарската пропаганда в Република Македония.

Документът предвижда до три месеца от влизането в сила на договора да се създаде комисия, която да разгледа обективно исторически събития. Двете държави ще провеждат съвместни чествания на общи исторически събития и личности. Няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга. Скопие се отказва от претенциите си за съществуването на македонско малцинство в България.

Договорът ще бъде подписан в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите се страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила.

"Неслучайно хората са казали - гледайки назад ще се спънеш и паднеш, затова ние гледаме напред и аз съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще са видни за двете държави", заяви след подписването Борисов.

"Подписването на договора за приятелство показва, че там, където има политическо желание въпросите ще се решат. България и Македония направиха историческата стъпка напред заедно", заяви и Заев. Той подчерта значението на икономическото сътрудничество и по-конкретно в областта на транспортната и газова свързаност.

Българският премиер посочи, че подписаният днес договор има смисъл, защото показва на ЕС, че в размирни Балкани, където само преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало. Борисов се надява лидерът на опозицията Никола Груевски да приеме договора.

Преди подписването на договора с най-високи държавни и военни почести бяха посрещнати премиерът Бойко Борисов и българската делегация в Скопие. На церемонията присъстваха министри от македонското правителство и дипломати.

В рамките на церемонията по подписването на договора бяха подписани и меморандуми за сътрудничество в няколко области. Транспортните министри на двете страни подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. А енергийните - Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

По-късно се състоя и среща между Борисов и македонския президент.

Време е да се отворим още повече един към друг, да комуникираме и да се интегрираме, заяви президентът Георге Иванов. Иванов сподели, че се радва за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и добави, че това е нов етап в отношенията между двете държави. По думите му Балканите трябва да се европеизират, така че младите хора да живеят в по-добра обстановка.

Европейската комисия приветства подписването на двустранния договор за приятелство и добросъседство между България и Република Македония. Това се казва в съвместно изявление на външния министър на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
  Линкове (връзки) към Договора за добросъседство и сътрудничество между България и Македония
 
W69654 Как ще делим историята със Скопие?! Общество и политика акад. Георги Марков Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Скопие
  Дата и час от:   01/08/17
  Дата и час до:   01/08/17
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 2
  Стойност: 2
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
Дал мнение Оценка               Коментар
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  318       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   07/08/17