Ресурсбук България. Данни за избрана фирма

АЕЦ Козлодуй

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство.

На площадката на АЕЦ “Козлодуй”, по руски проект, са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW, оборудвани с реактори с вода под налягане. В изпълнение на поетите ангажименти на България, свързани с присъединяването на страната към Европейския съюз, АЕЦ “Козлодуй” прекрати експлоатацията на първите четири енергоблока преди изтичане на проектно предвидения им ресурс.

През 2004 г. АЕЦ “Козлодуй” стана първият търговски участник на либерализирания пазар на електроенергия в България.

От началото на 2007 г. в експлоатация са двата блока ВВЕР-1000 и делът на централата в националното електропроизводство за годината е 34%.

Информационен център:
Тел.: 0973/ 7-21-00
Факс: 0973/ 7-60-19

e-mail: info@npp.bg, info@kznpp.org

Други подобни ресурси
Обекти:  Магазин за ел.уреди
Стоки:    Елекро,Енерго,Топло
Сайтове: Елекро,Енерго,Топло


 
  Снимки от фирмата или реклама на "Електро,Енерго,Топло"
 
 
Линкове към АЕЦ Козлодуй
 
F5258 Най-големите работодатели в България Инвестиции София Виж  ~  
W68889 Сателитна карта на Козлудуй Информация, справки Google map Виж  ~  
W71385 Енергетика Сайтове Раздел Виж  ~  
W71217 Елекро,Енерго,Топло Сайтове Раздел Виж  ~  
W71391 Електро,Енерго,Топло Фирми Раздел Виж  ~  
F6735 АЕЦ Белене Електро,Енерго,Топло Белене Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Лице за контакти:  
  Телефон   0973/ 7-21-00
  E-Mail  info@npp.bg
  WEB Site  http://www.kznpp.org/
 
  Адресни данни
 
  Област: Врачанска
  Община: Козлодуй
  Населено място: Козлодуй
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: 3321 /
 
  Идентификация
 
  Тип на фирмата: Електро,Енерго,Топло
  Данъчен номер:  
  Булстат:  
 
Стоки и услуги доставяни от фирмата

Код Име на стоката Производител Мярка Количество Цена Детайли
Виж
 
  
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Шести блок на АЕЦ Козлодуй в ремонт  
__ 1 __

22/09/20
16:23:38

Днес е започнал плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщават от атомната електроцентрала.

Ще бъде извършена профилактика на оборудването и на системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата, 26-а поред, горивна кампания. Ще продължи осъществяването на дейности и модификации, свързани с дългосрочната експлоатация на блока.

Плановият годишен ремонт ще се проведе при строго спазване на превантивните мерки, насочени към ограничаване на риска от заразяване с Covid-19, уверяват от АЕЦ "Козлодуй". Допускането до работните места се извършва след контрол на телесната температура, по време на работа задължително се използват лични защитни средства, работните и санитарните помещения редовно се дезинфекцират и постоянно се поддържа висока хигиена.

Направени са промени в организацията на работното време на сменния персонал, целящи ограничаване на контактите и поддържане на социална дистанция.

В ремонтната кампания като подизпълнители ще вземат участие и външни организации. Техните служители, които не са с постоянно работно място на площадката, ще бъдат допускани в централата след представяне на отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди започване на дейността.

Целта е опазване на здравето на работещите, осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки в предстоящия есенно-зимен период. Предвижда се плановият годишен ремонт на шести блок да продължи до края на месец октомври.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността.
 Стартира проучване за нов блок на АЕЦ Козлодуй  
__ 2 __

14/10/20
18:01:21
Решението за VII блок на АЕЦ "Козлодуй", което правителството предстои да вземе днес, предвижда мандат за Българския енергиен холдинг да влезе в контакт с компании от САЩ, които развиват ядрени технологии, за да се установи колко би струвало строителството на нов енергоблок. Срокът на проучването е краят на януари 2021 г.

Възобновяването на проекта за нов енергоблок в централата, започнат от кабинета "Орешарски" през 2013 - 2014 г., беше анонсирано вчера от премиера Бойко Борисов. Той заведе министри и синдикални лидери на нива край централата, определена за площадка за новата мощност. Неочакваният анонс дойде само 10 дни след визитата на американския помощник държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън в София, по време на която той обяви, че АЕЦ "Белене", както и продължението на газопровода "Турски поток" са неприемливи проекти заради руското участие в тях.

България ще развива и двата ядрени проекта - и "Белене", и "Козлодуй". "Целта е да видим най-модерните технологии, които САЩ разработват, с цел диверсификация на ресурсите, затова се насочваме към тях. С нашите американски партньори винаги сме имали откровен диалог и имаме много добри резултати за последните 6 г. в посока диверсификация на източниците на природен газ и свежо ядрено гориво. Преговорите с "Уестингхаус" за използване на тяхно гориво за руските реактори и строителството на газова връзка към Гърция и участието в проекта за терминал за втечнен газ в гръцкия Александруполис.

Държавата към настоящия момент ще стартира проучване по отношение на възможността за изграждане на нова ядрена мощност. Днес не се взима решение за строителство на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", това изисква съвсем други законодателни действия.

Ще бъде обсъдено предложение да се даде мандат на Българския енергиен холдинг, за да направи проучване и да влезе в преговори с компании от САЩ ,които развиват най-съвременните ядрени технологии. Целта е да се добие представа колко би струвал проектът.

Евентуалната цена на проекта ще стане ясна до края на януари 2021 г., тъй като тогава е крайният срок, в който енергийният министър трябва да докладва резултатите от проучването на БЕХ и проведените преговори.

Няма как да изграждаме реактори от САЩ без лиценз от Европа, по тази причина целият процес по изграждане на нови ядрени мощности изисквал много дълъг период от време.

Основната цел на страната ни е диверсифициране на енергийните ни ресурси и по тази причина се насочваме към САЩ, за да видим кои са най-новите технологии, които те разработват.

Полезният живот на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" също ще приключи, като максималният срок за това е 2047 г. за пети блок и 2049 г. - за шести.
 Енергийната политика - от всичко и по много  
__ 3 __

19/10/20
23:04:29

Ако доскоро експерти твърдяха, че управляващите водят неориентирана и безпринципна енергийна политика, то през изминалата седмица правителството определено надмина себе си. При условие, че продължава да се кълне в светлото бъдеще на Маришкия басейн и запазване на производството на електричество от въглища и настоява, че няма как да се откаже от проекта "Белене", към всичко това се прибави и строителство на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Проектът за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" се предлага като алтернатива на прекратената процедура за изграждане на АЕЦ "Белене" през 2012 г. Още същата година се създава ново дружество - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", започва пред-проектния етап от изграждането на нов блок, а през 2014 г. е подписано и акционерно споразумение с избрания строител - американската "Уестингхаус". Година по-късно новото правителството неформално се отказва от проекта, но работата по него не е прекратена и през 2019 г. петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърждава издадената оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

В началото на тази година Агенцията за ядрено регулиране одобрява площадка 2-ра на АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова мощност. На редовното си на 14 октомври Министерският съвет взема решение, с което възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия и да разреши на "Български енергиен холдинг" ЕАД да влезе в преговори с компании от Съединените американски щати, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори, с цел проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй".

Първият очевиден проблем с решението е, че преговорите ще бъдат с компании, "развиващи нови ядрени технологии за граждански цели", като ОВОС и одобрението на площадката е за точно определена технология - реактор с вода под налягане с номинална мощност 1000 МВт, каквито са реакторите, доставени за "Белене" (ВВЕР-1000) или AP1000 на "Уестингхаус", каквито вече има инсталирани в Китай. Всичко, различно от разглежданата технология за одобряването на площадката и изготвения ОВОС, на практика означава започване на нов проект, а това може да отнеме нови осем години административен труд.

Следващият важен въпрос е дали 7-ми блок в "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" ще се изграждат паралелно. Ако не - това означава ли, че ще се използва един от вече доставените реактори за "Белене", какво означава това за лицензионната процедура и дали компанията, с която ще се водят преговори, е наясно с това? Ако да - ще се търси компания, която да достави реактор със спецификациите, посочени в настоящата лицензионна процедура, или ще се разглеждат всички възможни технологии, което би означавало

стартиране на изцяло нов проект, загуба на осем години и куп средства по настоящия?

Последният въпрос е важен и от гледна точка на цялостната енергийна политика и плановете на управляващите, залегнали в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021 - 2030 г. и Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 година с хоризонт до 2050 година. И в двата документа се предвижда "включване на производство на ядрена енергия от нова ядрена мощност в националния енергиен микс след 2030 г." чрез изграждане на два блока с мощност от 1000 МВт.

Това донякъде отговаря на един от горните въпроси - изглежда правителството обмисля един от реакторите за "Белене" да бъде инсталиран в "Козлодуй", но това е в остро противоречие с мандата за изграждане на "Белене", който предвижда използване на наличното оборудване. Цялата аргументация за съживяването на "Белене" се крепи върху това, че вече са купени два реактора, които няма какво да се правят, затова е най-добре да се построи цяла централа за тях, а сега приказката се променя.

Към всичко това се прибавя и цялостната неяснота около бъдещето на ТЕЦ на въглища след 2025 г., когато влизат в сила по-строги изисквания за СО2 емисии, а очакванията са и цените на квотите за емисии да продължат да се увеличават, което прави централите неконкурентни.

Управляващите настояват, че производството от въглища ще бъде запазено, тъй като е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, но в интегрирания план се предвижда постепенно намаляване на първичното производство на енергия от твърди горива от 46,4% през 2020 г. до 19,3% през 2035 г. и 2,5% през 2040 г. Заместващите мощности следва да са ядрени, тъй като производството от тях се увеличава от 33,3% през 2020 г. до 53,8% през 2035 г. и 69,5% през 2040 г.

Лошото е, че се заменят "гъвкави" мощности, които могат да променят производството си бързо, с базови мощности, чиято маневреност е сравнително ограничена.

Това е важно както за Енергийният системен оператор, който има нужда от доставчици на т.нар. допълнителни услуги за балансиране на електроенергийната мрежа, така и за самото потребление в страната, което се характеризира с големи амплитуди - както в рамките на денонощието, така и в рамките на годината. С други думи между сезоните ще трябва да се изключват цели блокове, тъй като потреблението е ниска, а към това се прибавя и повишеното производство от ВЕИ централи.

Всичко това се случва на фона на строителство на нови АЕЦ в Турция, Унгария, Чехия и Румъния, което означава, че възможностите за износ в следващите 20 г. ще са сравнително скромни,
а това обезсмисля и строителство на централи, които са лишени от възможността за гъвкаво производство. Именно в тази посока следва да са насочени усилията на управляващите - изграждане на базови мощности единствено като заместител на такива, които излизат от експлоатация. Такива например са 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", но потенциалният им хоризонт на работа е до около 2045 г. Гъвкавите мощности са основно ВЕЦ, ТЕЦ на газ и донякъде ВЕИ, чиято роля може да се засили през следващите години, в зависимост от технологичния напред и навлизането на технологии за съхранение на електрическа енергия.

Новите технологии включват и АЕЦ - това са малките модулни реактори, които са способни да променят производството си бързо и могат да отговорят на нуждите на българското потребление. Това обаче отново зависи от технологичния напредък, политическата воля и административно време за лицензионните процедури.

Дотогава фокусът на управляващите следва да е върху водните запаси за производство на електрическа енергия, ремонт на язовири, намаляване на загубите на вода и в общи линии всичко във водния сектора, за което четем в медиите през последните повече от 12 месеца. Като преходно гориво може да се използва природния газ, но за целта е необходимо създаване на поне адекватна бизнес и инвестиционна среда, вместо постоянни политически атаки към частни компании в сектора, докато злоупотребите на държавните минават незабелязани.
 България и САЩ подписаха документи за ядрената енергия  
__ 4 __

24/10/20
16:48:56

Mеморандумът за разбирателство в областта на ядрена енергия за граждански цели ще насърчи двустранното сътрудничество в тази сфера предвид интереса на България към нови сигурни ядрени енергийни технологии за граждански цели, развивани от САЩ. В контекста на Зелената сделка за постигане на климатична неутралност до 2050 г. България има намерението да разшири своята ядрена програма със сигурни технологии от най-ново поколение.

Меморандумът изразява също желанието на България и на САЩ да си взаимодействат в подкрепа на ядрените им отрасли с цел бъдещо развитие и поддържане на инфраструктурата и капацитета на човешките ресурси за отговорно използване на ядрената енергия и технологии. Целта на Европейската зелена сделка не може да бъде реализирана без използването на ядрената енергия за мирни цели. За България ядрената енергетика играе важна роля за националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.

С документа България и САЩ се ангажират за отговорно използване на ядрената енергия и технологии с акцент върху човешкия капитал и развитието на работната сила, образованието, обучението, за поддържане на най-високи стандарти и практики в областта на ядрената безопасност и сигурност.
 Осем въпроса за Козлодуй 7 към енергийния министър Петкова  
__ 5 __

09/02/21
15:52:57
Юристи, икономисти, енергийни експерти и политически представители, наблюдаващи проблемите с атомната енергетика в България, задават осем въпроса към министър Теменужка Петкова във връзка с обявеното миналата седмица намерение за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Въпросите са зададени със заявление според Закона за достъп до обществена информация.

Сред подкрепящите исканата информация са проф. Георги Касчиев, инж. Иван Хиновски, доц. Красен Станчев, биопроизводителите Албена Симеонова и Пепо Петров, Фондация за околна среда и земеделие, съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов, проф. Никола Янков, д-р Петър Кърджилов и други. Те са на мнение, че на българското обществото се дължи много повече прозрачност и коректност относно намеренията за развиване на нови ядрени мощности.

Осемте въпроса към министър Теменужка Петкова:

1. Кои са споменатите от Вас и от министър-председателя международни експерти, които са били ангажирани от българска страна? Моля да ми бъде предоставена информация за имената им, експертния им опит, свързан с проекти за изграждане на ядрени съоръжения, както и при какъв ред и процедура са наети, от кого, за каква услуга и срещу какво възнаграждение.

2. Моля да ми предоставите в пълен обем сканирано копие на Ваш "Доклад за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената със Заповед № АА-04-30 от 21 февруари 2020 г. на председателя на Агенцията за ядрено регулиране площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй" в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси", представен от Вас на заседанието на Министерки съвет на 20.01.2021 г.

3. Подготвя ли се процедура и, ако - да, каква, за възлагане на посочените в т. 3 от Решението на МС правен анализ и модел за финансово структуриране на проекта на консултанти или същите ще се разработват от експерти от Министерство на енергетиката/БЕХ ЕАД и дружествата от групата на БЕХ ЕАД.

4. За 9 години - от създаването на дружеството "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД през 2012 г. какви анализи (правни, финансови, технически и др.) са извършвани, от кого и на каква стойност?

5. Отказът на компанията "Уестингхаус" да доставят реактор АР1000 за България за изграждането на Блок 7 на АЕЦ "Козлодуй" оповестен ли е официално и, ако- да, от кого и кога?

6. Изгубило ли е своето правно действие Решението по ОВОС за Блок 7 на АЕЦ "Козлодуй", издадено на 27.01.2015 г. , предвид разпоредбата на чл. 99, ал. 12 от ЗООС?

7. Подготвяте ли необходимите документи за приемане от Министерския съвет на решение по чл. 45 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, Раздел IV. Особени правила при изграждане и експлоатация на ядрени централи за изграждане на Блок 7 на АЕЦ "Козлодуй"?

8. Продължават ли преговорите с допуснатите участници в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"?

Контекст

Миналата седмица бе обявено намерението реакторите, предназначени за проекта АЕЦ "Белене", да бъдат прехвърлени за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" на втора площадка. Съгласно решението на Министерски съвет, министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене", да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта, както и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка.

Решението Българският енергиен холдинг (БЕХ) да влезе в преговори със САЩ за разработване на нови ядрени проекти и конкретно да се направи проучване на възможностите за изграждане на ядрена площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй", бе взето през октомври миналата година. И в енергийната стратегия на България до 2030 г. е заложено изграждане на 2000 мегавата нови ядрени мощности.

Едновременно с това през юни 2018 година Народното събрание размрази официално 30-годишния проект за втора ядрена централа в България - "Белене".

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност.

През май 2019 г. бе открита процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", а една година по-късно тържествено бе обявено, че кандидатстват американци, французи и руснаци.
 АЕЦ Козлодуй сключи споразумение за малки американски реактори  
__ 6 __

18/02/21
20:35:47
АЕЦ Козлодуй - нови мощности" ЕАД и американската компания "Нюскейл пауър" (NuScale Power) са се споразумели да работят заедно за оценка на възможностите за монтиране на площадката на българската централа на иновативната технология за малки модулни реактори (SMR), се казва в съобщение от сряда.

Базираната край Портланд, щата Орегон, компания и ""АЕЦ Козлодуй - нови мощности" са подписали рамково споразумение (меморандум за разбирателство или MOU) в търсене на "дългосрочно решение за чиста енергия за България". Съобщението бе разпространено и от българското дружество.

NuScale ще помогне в партньорството за проучвания и анализи, включително за разработването на проектен график, икономическо обосноваване и определяне цената на специфичен проект. Американците са готови да сътрудничат и за проектирането, лицензирането и други взаимно договорени дейности за потенциално изграждане на ядрена мощност в Козлодуй.

Любопитно в случая е темпото, с което се развива този интерес от българска страна, след като премиерът Бойко Борисов говори за Седми блок в Козлодуй от 10 години. Другото, изискващо обяснение, е че е подписан меморандум с компания, която няма построен нито един реактор, докато непрекъснато се говори за "рационално използване" на оборудването, купено за АЕЦ "Белене".

На 13 октомври 2020 г. премиерът Бойко Борисов изненадващо казва при посещение на поляна край АЕЦ "Козлодуй", че там ще е Седми блок на централата и то с американски реактор.

На 14 октомври 2020 г. Министерският съвет даде мандат на АЕЦ "Козлодуй" да започне преговори с американски компании, разработващи авангардни проекти на ядрената енергетика.

На 4 декември 2020 г. посланик Херо Мустафа бе в Козлодуй, след което в съобщението се говореше за "проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори".

На 20 януари 2021 г. на заседание на Министерски съвет се говори за големи блокове като двата руски за Белене и американския AP 1000, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов казва, че до 10 години "можем да пуснем един нов блок" и чак в края на съобщението се споменават и малките модулни реактори.

От близо 10 години мажоритарен собственик в "Нюскейл" е големият строителен холдинг "Флуор" (Fluor Corporation) от Ървинг, щата Тексас, но от 2013 г. компанията е получила стотици милиони долари финансиране и от министерството на енергетиката на САЩ. Още тогава медиите коментират, че корпорацията навлиза в технологиите на малките модулни реактори, които са смятани за бъдещето на ядрената енергетика, особено за селски и отдалечени райони. Освен това се твърди, че Fluor притежава правата за строителство на малките реактори на "Нюскейл".

На 28 август 2020 г. Комисията за ядрено регулиране на САЩ обявява след продължила 42 месеца проверка, че одобрява SMR дизайна на "Нюскейл" с изрично напомняне, че това не представлява рарешение да се строи или оперира реактор. Компанията казва в съобщението си от сряда, че това е първият и единствен дизайн на такъв реактор, одобрен в САЩ. След което допълва, че ще предостави на клиент първия си модул през 2027 г.

Става дума за плановете на Utah Associated Municipal Power Systems да построи такива блокове д оизследователска лаборатория на министерството на енергетиката на САЩ в Айдахо фолс, щата Айдахо.

Всеки модул е 50-мегаватов (разработват се и 60 и 77-мегаватови, но още не са минали през регулатор) и с размери приблизително 3 на 20 метра, като те би трябвало да могат да се свързват помежду си. Централата в Айдахо, например, е планирана за 12 малки реактора или общо 600 мегавата, но има и версии с 4 или 6 блока.

"Добре разбрана е необходимостта да се въведе безопасен и гъвкав енергиен източник на площадката в Козлодуй", казва изпълнителният директор Любен Маринов, цитиран в съобщението. SMR на NuScale е един от най-добрите варианти за постигане европейските и българските цели за либерализиран енергиен пазар, подобряване сигурността на енергийните доставки и добавяне на значителна стойност към националния БВП", допълва той.

"Безопасната и позволяваща промяна на мащаба технология на NuScale е перфектно решение за България докато тя търси разширяване и разнообразяване на енергийния си портфейл", коментира и Джон Хопкинс, президент и изпълнителен директор на "Нюскейл пауър".

Компанията е активна в Източна Европа от две години насам. През март 2019 г. тя подписа със Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN SA) рамково споразумение за евентуално изграждане на централа в Румъния. През септември същата година последва същия меморандум с чешкия енергиен гигант ČEZ Group, а през февруари 2020 г. - с Украинския държавен научен и технически център за ядрена и радиационна безопасност.
 Ядрената енергетика ще остане доминираща в България до 2030 г.  
__ 7 __

16/05/21
22:58:51


Ядрената енергия ще остане доминиращият източник за производство на електроенергия в България до 2030 г., отчитайки 14,1TWh, въпреки плановете на правителството да я замени с капацитет за възобновяема енергия, съобщава компанията за анализ на данни GlobalData.

Паван Вякаранам, ръководител в компанията коментира, че "в момента пазарът на електроенергия в България е в преход, като правителството бавно намалява капацитета си за въглища, за да го замени с капацитет за възобновяема енергия. По време на тази смяна правителството планира да разчита на производството на ядрена енергия, за да отговори на голямото търсене на електроенергия. През 2020 г. производството на ядрена енергия е 15,9 TWh, което прави нейния дял 44% в общото производство на електроенергия в страната и се очаква да остане над 40% до 2030 г."

Българското правителство си сътрудничи със САЩ и Русия за разработването на нова централа за производство на ядрена енергия. Към 2020 г. страната има само една атомна електроцентрала - АЕЦ Козлодуй (АЕЦ), която разполага с шест блока. След извеждането от експлоатация на блок 1 и 2 на АЕЦ "Козлодуй" през 2002 г. и блок 3 и 4 през 2006 г. цялата ядрена енергия се генерира чрез блокове 5 и 6.

През януари 2021 г. българският кабинет одобри планове за изграждането на седми блок в атомната електроцентрала в Козлодуй, използвайки оборудване, доставено от Русия, закупено за проекта в Белене. Графикът за този проект обаче все още е несигурен поради финансови ограничения.

"През последните години България е предприела множество стъпки към развитието на ядрената енергетика, включително присъединяването си към Агенцията за ядрена енергия (NEA) през януари 2021 г. Освен това АЕЦ "Козлодуй" подписа меморандум за разбирателство (MoU) с базираната в САЩ NuScale Power за внедряване на технологията за малки модулни реактори (SMR) на NuScale. Ясно е, че ядрената енергия ще остане доминиращ източник на производство на енергия в България до 2030 г., въпреки плановете на правителството да премине към възобновяема енергия."
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6      
 
  Брой посещения:  1054       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/06/19

Google