Ресурсбук България. Данни за избрана фирма

Президент на Република България

Президентът на България е държавният глава на Република България, който е сред органите на държавната власт. Той се подпомага от вицепрезидент.

Като институция Президентът на България разполага с редица функции и правомощия, които са регламентирани в Глава четвърта на Конституцията на Република България от 1991 година. Президентът на републиката се избира пряко от избирателите за срок от 5 години. В момента действащ президент е Румен Радев, а негов вицепрезидент е Илияна Йотова.

Избор

Изборът на президента на Република България е описан в член 93 на конституцията на Република България. Според него президентът се избира пряко от народа за срок от 5 години. Той трябва да е български гражданин по рождение, навършил 40 години и не може да бъде избиран повече от два пъти. Също така президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии.

Функции и правомощия

Функциите и правомощията на президента са уредени в Глава четвърта „Президент на републиката“, от чл. 92 вкл. до чл. 104 вкл., от Конституцията на Република България. Президентът:

- дава и възстановява българско гражданство;
- назначава и освобождава от длъжност висши държавни служители;
- упражнява право на помилване;
- опрощава несъбираеми държавни вземания;
- упражнява контрол върху законодателната дейност на Народното събрание чрез правото на отлагателно вето;
- е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България;
- назначава ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на МС.

Изборни

Президентът на България има правото да насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление. Той определя дата за произвеждане на национален референдум, след решение на Народното събрание за провеждането му.

Законодателни

Президентът няма пряка законодателна власт. Той обаче има право да се произнася по всеки закон, като го върне за преразглеждане в Народното събрание. Това е по-популярно като „вето“. Президентът има право обаче да инициира промени в Конституцията.

Представителни

Президентът представлява държавата в международните отношения. Той има правото да подписва международни договори след съгласуване с Министерския съвет и без да е необходимо да бъде специално упълномощаван.

Отбрана и сигурност

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и произвежда висши офицери в по-висок чин по предложение на Министерския съвет. Президентът е председател на Консултативния съвет за национална сигурност и има пълномощия да:

- обявява война в случай на въоръжено нападение срещу България, или при необходимост от изпълнение на международни споразумения на страната;
- обявява обща или частична мобилизация по искане на Министерския съвет;
- обявява военно положение или всякакво друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава и не може да бъде свикано.

Вицепрезидент

Президентът се подпомага от вицепрезидента. Вицепрезидентът не замества президента в случай на отсъствие, а встъпва в длъжността на президент само при предсрочно прекратяване на пълномощията на президента до провеждането на нов избор за президент. Вицепрезидентът няма фиксирани собствени правомощия. Той придобива правомощия по изключение, ако президентът му възложи част от своите по член 98 от българската конституция.

Отговорност

Президентът може да бъде подведен под отговорност – чл. 103, когато нарушава Конституцията или измени на националните интереси на страната. Отговорността в тези случаи може да му бъде потърсена само пред Конституционния съд на РБ, като той не може да се самосезира. Обвинението се повдига от Народното събрание и условията за това са уредени в чл. 103 ал. 2 от Конституцията. Правени са три опита за подвеждането под отговорност и отстраняването на президента Първанов по времето на неговия мандат.

Прекратяване на мандат

Според конституцията мандатът на президента се прекъсва при:

- Изтичане на мандата;
- подаване на оставка пред Конституционния съд;
- трайна невъзможност да изпълняват правомощията си поради тежко заболяване;
- при условията на чл. 103; (Импийчмънт);
- смърт.

Други подобни ресурси
Събития: Политическо събитие
Стоки:    Услуги
Сайтове: Организации, администрация


 
  Снимки от фирмата или реклама на "Администрация"
 
 
Линкове към Президент на Република България
 
F6277 Държавно управление Република България Администрация София Виж  ~  
P4522 Румен Радев Политик Президент Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Лице за контакти:  
  Телефон   (02) 9239333 /централа/
  E-Mail  priemna@president.bg
  WEB Site  https://www.president.bg/
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Княз Дондуков 2
  Пощ.код/кутия: 1123 /
 
  Идентификация
 
  Тип на фирмата: Администрация
  Подтип на фирмата: Държавни органи
  Булстат:  
 
Стоки и услуги доставяни от фирмата

Код Име на стоката Производител Мярка Количество Цена Детайли
Виж
 
  
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Радев с проект за модернизация: Да сменим модела на управление  
__ 1 __

04/12/20
22:34:18

Каквито социални и икономически мерки да прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени моделът на управление. Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредно средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки" - това каза президентът Румен Радев при представяне на Проекти за модернизация на България и за прозрачно и ефективно управление.

Tози план е огромна възможност не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за България предизвикателства. Неведнъж съм споделял, че каквито и социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не се засили гражданският контрол върху работата на правителството и докато не се установят ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства. Процесите и силната гражданска енергия от това лято ми дават основание да вярвам, че към 2023 г., когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ние ще сме успели да променим и да дадем съответните и конституционни, и законови, и организационни промени в тази насока, но няма да имаме технологичните инструменти.

Радев отбеляза, че сроковете за обществено обсъждане са били изключително кратки.

"От една страна, то приключи на 29 ноември, от друга - планът ще бъде внесен окончателно в ЕК чак на 30 април. В този период правителството тепърва ще разработва важни проекти. Ще има възможност да ги сменя и изменя и това ще става извън обществено обсъждане. При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло неговият проект. Крайната цел е финансовите средства да бъдат управлявания по заложения от правителството начин".

По думите на държавния глава в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на икономическото възстановяване и прогресивното развитие на България.

На 29 ноември приключи общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Президентската институция избра не да представя свое становище, а да представи конкретен проект. Положително е, че въпреки изключително кратките срокове и липсата на обосновка и информация за конкретните проекти, множество научни, обществени и съсловни организации представиха на Министерски съвет своите становища. Няма да правя анализ на този план, защото споделям изказаните тези и становища както положителни оценки, така и критики относно неяснотата за визия на този план, целеполагане и необходимите стъпки за реализация на плана, както разбира се и дефицити във важни области, включително и в препоръки на ЕК към държавите-членки особено важни за зеления план. Разбира се и нерационалното разпределяне на финансовите средства по важни дейности и бенефициенти.
 Президентът Румен Радев пред журналисти  
__ 2 __

08/12/20
01:12:30

Президентът направи коментара си, след като поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод 111 г. от рождението на поета антифашист.

Той е символ на една свята кауза, която в последните години новите ревизионери се опитват да изтрият от историята ни. Затова точно днес, когато отново имаме ежедневни посегателства върху демократичните ценности, е важно да почитаме паметта на такива хора, които отдадоха живота на борбата срещу фашизма, които мечтаеха за справедливост и се жертваха за свободата.

На въпрос за идеята на ГЕРБ за създаване на фигурата прокурор, който да разследва главния прокурор, Румен Радев коментира, че управляващите вече даже не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Радев посочи, че се предлага прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва, както и се предлага същия ВСС, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел - да се бетонира статуквото, каза президентът Радев и определи предложението като далеч от всякаква логика и благоприличие.

По отношение на ваксините срещу коронавируса Румен Радев заяви, че очаква експертите от ръководството на българското правителство да обединят своите мнения. Ваксинирането трябва да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс на всеки желаещ да се ваксинира. И е много важно да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират

Консултативния съвет за национална сигурност за ваксините:

Какво очаквате от КСНС? Разяснил съм отдавна поради какви причини аз не свиквам този КСНС. Това е изключително експертен въпрос. Очаквам експертите от ръководството на българското правителство да обединят своите мнения.

Дали той лично ще се ваксинира: Вие знаете, че първата партида ще бъде само за 60 хил. човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече - възрастни хора, лекари, полицаи, фармацевти, социални работници и др., така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина.

За европейската перспектива на Република Северна Македония: Сега трябва да се изчака да стихнат емоциите, да се въоръжим с търпение, спокойствие и разум, защото нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС, но това трябва да бъде устойчив процес, където изкореняването на антибългарската риторика, на езика на омразата и обективното признаване на историческата истина да станат необратим процес и България трябва да отстоява своите права.
 2020-а бе годината на българското събуждане, нека 2021-а бъде на промяната  
__ 3 __

12/01/21
01:58:48

Скъпи съотечественици,

Минути ни делят от 1 януари - новото начало, което тази година повече от всякога очакваме. България и светът изпращат една трудна и разломна година. Преживяваме пандемия, в която загубихме скъпи хора. Преминахме мъчителна адаптация към нов начин на живот - на работа, учене и общуване.

Първата ми мисъл днес е към българите, които посрещат празника самотни и в недоимък, опечалени и обезверени. Към хилядите лекари, сестри и санитари, които понесоха тежестта на сполетялото ни бедствие. Към дежурните от всички служби в новогодишната нощ.

В дни на кризи и изпитания, всеки от нас може да усети радостта от доброто, сторено на ближния. Такива периоди сполетяват всеки от нас и е важно силните да подкрепят пострадалите с разбиране и грижа, с внимание и жест, с материална и човешка съпричастност.

През 2020-а животът напомни на всички нас колко струват свободата, солидарността и човещината. България и светът мъчително преосмислят заблудите от епохата на егоизма.

Но 2020-а бе и годината на българското събуждане. Хиляди заявиха волята си да сложат край на лъжата, беззаконието и корупцията. Братството на почтените хора се роди на площадите. Бърка онзи, който мисли, че то е угаснало.

Героите на гражданската доблест са непримиримите хора, които месеци не спират да отстояват свободата и закона по площадите, храбрите българи, които в малките градове не се уплашиха да излязат срещу местните дерибеи, студентите, които заявиха, че България трябва да бъде европейска демокрация. Онези достойни българи в институциите, в съда и в медиите, които въпреки натиска, останаха верни на принципите и истината.

Антимафиотският консенсус обединява милиони честни българи у нас и зад граница, а несправянето с пандемията, разорението на малкия бизнес, бедността и ширещото се безправие самопотвърдиха неотложната нужда от радикална промяна.

През 2021-ва година два пъти ще отидем на избори. Организацията им трябва да гарантира здравето и правото на глас на всеки българин. Недопустими са каквито и да било оправдания за отлагане на машинното и дистанционното гласуване. Обществото ни вече се организира срещу фалшификациите на вота.

Имаме нужда от лидерство. Лидерство, което не само да изведе страната от дълбоката здравна, икономическа и социална криза и от пандемията на страха, но и да започне демонтажа на порочния управленски модел; да укрепи държавността и законността; да пресече кражбите; да издигне образованието, здравеопазването, науката и културата в истински приоритет, а човека - в основна ценност; да поеме смело към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите; да възвърне авторитета на държавата; да защити красивата ни природа; да утвърди почтеността, знанието и компетентността в управлението на България.

В куража, волята и дружните ни усилия е ключът към успеха. Народът ни е надживял много изпитания. Държавата ни неведнъж е възкръсвала за нов живот. Оставили сме ярка диря в културата, науката и спорта. Неведнъж сме изумявали света с дарованията си. Вярвам, че предстои да разгърнем съзидателната енергия,
която нашият талантлив народ носи в гените и характера си.

Здраве и благословена година на всеки от вас, скъпи сънародници! Пожелавам ви година, в която да имаме дързостта, вдъхновението и решимостта да сбъднем онази промяна, за която копнеят сърцата на милиони българи.

Сега е времето!
Да ни е честита новата 2021-а година!
 Обръщение към нацията по случай 1 май 2022 г.  
__ 4 __

01/05/22
14:04:57
Скъпи съотечественици,

На Първи май отбелязваме Световния ден на труда и международната работническа солидарност. Роден в Чикаго през 1886 година, този празник вече век и половина вдъхновява борбите за социална и обществена справедливост. Осемчасовият работен ден, платеният отпуск, обезщетенията за безработица и всички социални придобивки, на които се радваме днес, не са получени даром. Те са извоювани с волята и усилията на няколко поколения.

Войната е най-зловещият враг на труда. Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове, изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии. Цели градове са в руини. България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката, а ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността. Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация.

Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка: да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели.

Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизацията, съзиждани с труда на поколенията преди нас.

В тези времена на изпитания, наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт.

Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба.

Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред.

В днешния празничен ден искам да благодаря на всички вас: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градите и пазите България.

Честит Първи май, скъпи сънародници!
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6      
 
  Брой посещения:  1220       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   12/04/22

Google