Ресурсбук България. Данни за избрана фирма

Apple Inc. (Епъл)

Apple Inc. (Епъл) е американска мултинационална корпорация за производство и продажба на потребителска електроника, компютърен софтуер и персонални компютри. Най-известните продукти на компанията са персоналните компютри Macintosh, операционната система macOS, портативните мултимедийни плеъри iPod, мултимедийния браузър iTunes, уеб браузъра Safari и мобилната операционна система iOS. Към 24 септември 2020 г. тя управлява 511 магазина за продажба на дребно в 25 страни и онлайн магазин, където се продават софтуерни и хардуерни продукти. Към 2020 г. Apple е втората компанията с най-голяма пазарна капитализация в света след Microsoft.

Компанията е основана на 1 април 1976 г. в Купертино, Калифорния, в Силициевата долина. В продължение на 30 години тя носи името Apple Computer Inc., докато на 9 януари 2007 премахва „Computer.“ от името си, за да подчертае своето разширение към пазара за потребителска електроника – в допълнение на пазара за персонални компютри.


Apple притежава особена репутация в света на потребителската електроника, дължаща се на нейната задълбочена философия за продуктовия дизайн и на нейните отличителни рекламни кампании. В това се включва и клиентска база, която е вярна на компанията и марката, особено в Съединените щати.

На 2 август 2018 г. пазарната капитализация на Apple надминава 1 трилион (1000 млрд.) щатски долара.

Фирма Апком България ООД е оторизиран дистрибутор на продуктите на Apple Inc. за България вече 25 години / създадена е през 1992 г. /. Първоначално основната функция на фирмата беше разпространението, локализирането и популяризирането на продуктите на Apple за българския пазар. В момента фирма Апком работи с мрежа от партньори в цялата...

Контакти
София, бул. Цариградско шосе 90 Капитал Форт, етаж 19, офис 1902

Други подобни ресурси
Обекти:  Магазин - техника
Лица:     Машино, Техно...
Събития: Компютърно обучение
Стоки:    Компютри. Софтуер
Сайтове: Компютри.Електроника


 
  Снимки от фирмата или реклама на "Компютри. Електроника"
 
 
Линкове към Apple Inc. (Епъл)
 
W31 Магазин - техника Обекти Раздел    
W5 Машино, Техно... Лица Раздел    
W18 Компютърно обучение Събития Раздел    
W1 Компютри. Софтуер Стоки Раздел    
W1 Компютри.Електроника Сайтове Раздел    
 
  Контакти
 
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  info@apcom.bg
  WEB Site  https://www.apple.com/bg/
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Цариградско шосе 90
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на фирмата: Компютри. Електроника
  Данъчен номер:  
  Булстат:  
 
Стоки и услуги доставяни от фирмата

Код Име на стоката Производител Мярка Количество Цена Детайли
Виж
 
  
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 'Епъл' представи първите си компютри със собствени чипове М1  
__ 1 __

11/11/20
14:44:26
Епъл" (Apple inc) показа първите си компютри Mac, захранвани от чипове със собствен дизайн, по време на онлайн събитие във вторник вечерта. През юни компанията обяви, че ще се откаже от процесорите на "Интел", които използва от 2006 г. насам.

Компанията обяви, че предимствата от използването на чипа M1 включват по-добър живот на батерията, незабавно излизане от режим на заспиване и възможност за стартиране на приложения за iOS - всички собствени приложения вече са оптимизирани за Mac, като се очаква външните разработчици да направят същото в бъдеще.

Новите компютри включват нови версии на:

13-инчов (33 см) MacBook Air, който вече не се нуждае от вентилатор, за да поддържа процесора си охладен.
13-инчов MacBook Pro, който според "Епъл" вече може да възпроизвежда видео за 20 часа с едно зареждане на батерията - два пъти по-дълго от преди.
Mac Mini - настолен компютър без екран.

Уебсайтът на "Епъл" посочва, че това ще бъде единственият тип MacBook Air, който се продава, но ще продължи да предлага другите две машини с чипове на "Интел" като опция.

По време на онлайн представянето не бяха споменати нови версии на iMac или Mac Pro компютри, което предполага, че "Епъл" може да чака по-усъвършенствани версии на чипа с повече памет и по-големи възможности за обработка на графики, които да се използват в тях.

Новите Mac ще бъдат пуснати в продажба през следващата седмица. Те ще работят с операционната система MacOS Big Sur, която ще бъде пусната за базираните на "Интел" компютри този четвъртък.

Персонализиран чип

"Епъл" твърди, че M1 може да осигури максимална производителност на "най-новите чипове", като използва само една четвърт от мощността, или да покаже двойно по-висока производителност на централния процесор.

М1 прилича на чипа A14, използван в най-новия iPhone 12 и iPad Air. Осем-ядреният чип е построен в 5-нанометровия мащаб и има четири високопроизводителни ядра, които според "Епъл" са най-бързите на пазара, заедно с четири високоефективни ядра за по-обикновени задачи.

Един недостатък е, че Mac вече имат само до 16 гигабайта памет.

Това е половината от паметта на базираната на "Интел" версия на MacBook Pro, и една четвърт от RAM на еквивалентния Mini. Софтуерът за редактиране на видео и игрите са сред приложенията, които обикновено се възползват от наличието на повече памет.

Едно от предимствата е, че дизайнът на чиповете е на "Епъл", е че компанията може да контролира какви ускорители да включи. Това са специални раздели, които са специализирани в обработката на определени задачи като машинно обучение или криптография.

Дизайнът също така позволява да се интегрира паметта и други функции в един пакет, вместо да се използват други специализирани чипове, което би трябвало да увеличи производителността.

Преминаването към собствени чипове позволява на "Епъл" да получи същото ниво на интеграция, което сме виждали на iOS и iPadOS, където потребителят получава предимството да има операционна система и екосистема на приложения, които са оптимизирани за чипа.

Друго предимство е, че приложенията за iPhone и iPad могат да работят на новите компютри, въпреки че е вероятно да се нуждаят от редизайн на потребителския интерфейс, за да работят без сензорен екран.

Недостатъкът е, че съществуващите приложения, написани за процесори на "Интел", ще трябва да се изпълняват под емулация.

Компанията се надява, че нейният емулатор Rosetta 2 ще ги "превежда" в движение без проблем, но софтуерът ще работи толкова бързо и гладко, колкото е възможно, ако разработчиците отделят време да актуализират продуктите си.

Анализатори прогнозират, че повечето потребителски приложения скоро ще бъдат адаптирани, но може да има забавяне за някои по-специализирани програми.

"Епъл" заяви, че Adobe ще пусне съвместима версия на Photoshop през следващата година, а Omni Group ще пусне и универсални версии на своя софтуер.

По време на представянето не бяха споменати офис приложенията на "Майкрософт" или начин за стартиране на "Уиндоус 10".

MacBook Air

Новият MacBook Air ще се продава за 999 долара в САЩ. Новият лаптоп има подобен дизайн на предишната версия с изключение на липсата на вентилатор, което го прави безшумен при работа. Той има по-добра уеб камера, подобрен 13-инчов екран и вече може да се събужда моментално, подобно на iPhone.

M1 в MacBook Air му дава 3.5 пъти по-бърза производителност на процесора, пет пъти по-бърза графична производителност и значително по-дълъг живот на батерията, до 15 часа сърфиране в мрежата или 18 часа възпроизвеждане на видео, което е шест часа по-дълго отпреди. MacBook Air ще издържа два пъти по-дълго по време на видеоконференции.

MacBook Pro

"Епъл" показа и нова версия на своя 13-инчов MacBook Pro, чиято цена започва от 1299 долара в САЩ. Новият по-мощен 13-инчов лаптоп има вентилатор за по-дълготрайна работа. Той има до 2.8 пъти производителността на процесора, пет пъти по-бърза графична производителност и по-дълъг живот на батерията, с продължителност до 17 часа при сърфиране в мрежата или 20 часа за гледане на видео, което е два пъти по-дълго от предишната версия.

MacBook Pro също има подобрена уеб камера, по-добри микрофони, но само два порта Thunderbolt/USB 4, в сравнение с четири порта Thunderbolt 3/USB-C в предишната версия. "Епъл" не е актуализирала по-големия 16-инчов MacBook Pro.

Mac mini

Компанията обяви и нова версия на компактния настолен компютър Mac mini с новия чип М1. Mac mini започва от 699 долара в САЩ, което е по-евтино от предишната версия. Той също има вентилатор и има три пъти производителността на процесора и до шест пъти производителността на графиката от предишната версия.

MacOS 11 Big Sur

Новите машини ще работят с МacOS 11 Big Sur и ще могат да стартират приложения за iPhone и iPad на Mac за първи път. Те ще поддържат новия формат Universal Apps на "Епъл", който позволява на разработчиците да доставят една версия на своите програми, работещи както на по-старите машини с процесори на "Интел", така и на новите M1 Mac.

Компанията заяви, че всички нейни приложения, включително професионални програми, като пакета за редактиране на видео Final Cut Pro и музикалния редактор Logic Pro, са оптимизирани за новия чип M1. Също така бе обещано, че големите разработчици вече правят оптимизирани за М1 версии на своите програми, включително Adobe с Lightroom следващия месец и Photoshop в началото на следващата година.

MacOS 11 Big Sur ще бъде пуснат като безплатна актуализация за съществуващите, базирани на "Интел" Mac.

Новите машини на "Епъл" вече имат конкуренция от Qualcomm, която от 2016 г. работи с "Майкрософт" за адаптирането на операционната система "Уиндоус" към базираните си на Arm процесори.

Qualcomm и "Майкрософт" работят с производители на компютри като "Леново" (Lenovo Group Ltd) и "Асус" (Asustek Computer), за да продават лаптопи с новите чипове, а собственият Surface Pro X на "Майкрософт", пуснат миналата година, също използва процесор на Qualcomm.
 Епъл изпадна на четвърто място по продажби на смартфони  
__ 2 __

13/11/20
18:07:12

Епъл" (Apple Inc) е доставила 10.6% по-малко iPhone (41.6 милиона броя) през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение с миналата година, което означава, че е изпреварена от Xiaomi за първи път, според нови данни, публикувани от International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.

В доклада "Епъл" в момента е класиран като четвъртия по големина производител на смартфони по пазарен дял. Това е първият път, когато компанията се класира на четвърто място, като Xiaomi, "Хуауей" (Huawei) и "Самсунг" (Samsung) надвишават дяла на "Епъл" от 11.8%.

Смята се, че "Епъл" е доставила 41.6 милиона устройства през третото тримесечие, което е с пет милиона по-малко от същото време миналата година.

Спадът се очакваше заради забавянето с новите iPhone 12, които обикновено бяха представяни през третото тримесечие. Независимо от закъснялото пристигане на iPhone 12, iPhone 11 и iPhone SE допринасят за по-голямата част от обема на "Епъл" и се представят "изключително добре".

IDC очаква "Епъл" да повиши дяла си през следващите тримесечия поради силното ранно търсене на iPhone 12 и солидните предложения за търговия от големи оператори, особено в рамките на САЩ.

"Самсунг" си възвърна челната позиция с пазарен дял от 22.7%, доставяйки над 80 милиона смартфона. "Хуауей" е на втора позиция с 14.7% дял - 51.9 млн. устройства, което е значително намаление от 22% на годишна база. vivo също се завърна в челната петица с пазарен дял от 8.9% - 31.5 млн. устройства.

Xiaomi изпревари "Епъл" за първи път с пазарен дял от 13.1%, постигайки 42% ръст с продажбата на 46.5 млн. устройства. Увеличението се дължи на силното представяне в Индия и Китай.

Като цяло глобалният пазар на смартфони е намалял само с 1.3% на годишна база през третото тримесечие на 2020 г. Резултатите са по-силни от предишната прогноза на IDC за девет процента спад спрямо предходната година.

Общо през периода са продадени 353.6 милиона смартфона.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6      
 
  Брой посещения:  88       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/11/20

Google