Ресурсбук България. Данни за избрана фирма

ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД

„ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД е най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България. Тя е една от четирите електроцентрали в комплекс „Марица изток”, който е разположен в югоизточната част на страната. Работи с местни лигнитни въглища, добивани в рудниците на „Мини Марица-изток” ЕАД. Централата се намира на 280 километра от София и на 60 километра от Стара Загора. Изградена е върху площ от 512 хектара в непосредствена близост до с. Радецки, а на изток от нея се намира язовир "Овчарица".

„ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД се състои от осем генериращи блока и всички те работят с изградени сероочистващи инсталации (СОИ) с ефективност над 96%. Преди инсталирането на новите съоръжения централата работеше с обща мощност от 1450 МW, но след извършените рехабилитации мощността достигна 1620 MW. Увеличен бе животът на съоръженията с 25 години.

Реализирането на проекта за рехабилитация на енергийните блокове от 1 до 4 обхвана подмяната на турбините на блокове 1, 3, 4 и на генераторите на блокове от 1 до 4 с нови, произведени от японската фирма „Тошиба”. Това доведе до повишаване мощността на блоковете и увеличи живота на оборудването с 25 години. След подмяната на турбините и генераторите на блокове 1, 3 и 4, от 150 MW мощностите достигнаха 177 МW. Въведен бе в експлоатация нов генератор на блок 2 с номинална мощност 165 MW. По този начин ръководството на дружеството повиши ресурса на централата, производствената мощност и разполагаемоста на „ТЕЦ Марица изток 2”ЕАД за енергийната система.

Други подобни ресурси
Стоки:    Елекро,Енерго,Топло
Сайтове: Елекро,Енерго,Топло


 
  Снимки от фирмата или реклама на "Електро,Енерго,Топло"
 
 
Линкове към ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД
 
W2 Елекро,Енерго,Топло Стоки Раздел    
W2 Елекро,Енерго,Топло Сайтове Раздел    
 
  Контакти
 
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
  WEB Site  https://www.tpp2.com/
 
  Адресни данни
 
  Област: Старозагорска
  Община: Раднево
  Населено място: Ковачево
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на фирмата: Електро,Енерго,Топло
  Подтип на фирмата:
  Булстат:  
 
Стоки и услуги доставяни от фирмата

Код Име на стоката Производител Мярка Количество Цена Детайли
Виж
 
  
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ Марица Изто  
__ 1 __

05/06/21
16:47:50


Асоциацията на работодателите в България излязоха с позиция срещу писмото от синдикалните лидери в енергетиката, с което настояват да бъде запазен държавния ТЕЦ "Марица Изток 2".

Повод за декларацията им е доклад на КЕВР

"Докато бизнесът се чуди как да оцелее в пандемия, други тайно търчат по министерствата да спасяват ТЕЦ "Марица Изток 2". Как да стане това? Някой трябва да плати", пише в позицията им.

Според работодателите така ще изръсят всички електропотребители (бизнес и битови потребители) с фиксирано доплащане за ТЕЦ-а през новата регулаторна година от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г. Това щяло да стане със заповед на енергийния министър под претекст, че спасяваме работещите там.

Иронично описвайки ситуацията, при която се иска запазване на ТЕЦ "Марица изток 2" от АОБР пишат, че синдикатите настояват тока да поскъпне с повече от 3% за битовите потребители и плашат с протести като искат и бизнесът да доплати милиони.

От АОБР признават, че цената на ток се покачи много на свободния пазар през 2021 година.

"Но за държавния ТЕЦ и това е недостатъчно. Искат още 300 милиона лева за година да си гарантират спокойствието и безоблачно съществуване. И пращат емисари. Кого? Пряко заинтересовани синдикалисти с лични бизнес интереси в ТЕЦ-а".

Признавайки, че там работят много хора работодателите изчисляват, че заплатите на работниците в ТЕЦ-а щели да им излязат по-евтино - само 80 млн. лв./година. Според работодателите в този ТЕЦ се произвеждала стока, която никой не искал да купи, защото била безумно скъпа. Идеята им е, че с тези пари може да се построи нов екологичен блок, примерно на природен газ.

Очакването на работодателите е редовното правителство да въведе "механизъм за капацитет", което ще даде рамката, одобрена от Европейската комисия за поддържане на такава мощност.

Последните години "Марица Изток" работи само с два блока от осем. Но поддържат персонал за осем блока и изяждат парите изкарани от цялата енергетика като ежегодно очакват няколкостотин милиона лева.

Припомняме, на 2 юни Върховният административен съд (ВАС) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по казус, свързан с комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и допустимите нива на замърсяване.
 ДАНС влезе в ТЕЦ Марица изток 2  
__ 2 __

17/10/21
23:06:22


Държавната агенция "Национална сигурност" проверява ТЕЦ "Марица изток" 2. Няма обявена от службите акция.

От управата на ТЕЦ-а са заявили, че става дума за регулярна проверка на документи и оказват пълно съдействие на служителите на агенцията. До този момент обаче не е имало съобщения за такива проверки.

Операцията се развива на фона на системните обвинения от страна на работодателските организации за саботаж и дори за престъпни схеми, а не само за недобросъвестност в работата на енергийните предприятия. За това и три работодателски организации и синдикатите организират протест на 19 октомври.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6      
 
  Брой посещения:  117       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   05/06/21

Google