Ресурсбук България. Данни за избрано лице

Владимир Свинтила

Владимир Свинтила (псевдоним на Владимир Георгиев Николов) е роден на 29 април 1926 г. в София.

Възпитаник е на италианската гимназия в столицата, след което учи за кратко медицина и режисура. Следва романска филология и право в Софийския университет. Завършва право през 1952 г.”

През януари 1949 г. е задържан от органите на КДС и след съответни инквизиции (вкл. двайсет денонощия без сън) е въдворен в концлагера Богданов дол. Но това не е последната му среща с Държавна сигурност. През 1957 г. е въдворен в психиатрията. След това е освободен. Работи като преводач, „журналист и редактор, драматург, публицист, есеист, художествен и литературен критик, кинокритик, историк на българската култура, културолог, народопсихолог, социолог, поет, белетрист.

По-точно се споменава, че работи като редактор във в. “Народна култура” (1957-1959 г.), в издателство “Български художник” (1960-1964 г.), драматург в Театъра на въоръжените сили (1964-1969 г.), редактор е във в. “София-нюз” (1969-1971 г.), заместник-главен редактор е във в. “Софийска правда” (1974-1977 г.).

По сведения на Иван Вълов, през 1990 г. Свинтила е съосновател на Съюза на независимите български писатели.

Умира на 15 януари 1998 г. в София. Лилян Ганчев е споделял на автора, че Свинтила е починал при планова операция на сърце (укорявайки се, че не го е спрял за нея).

Свинтила е автор „на повече от 4 хиляди публикации в печата” – в научен и други жанрове. Негови книги са: „Аз бях Леонардо”, „Писма от атинските музеи”, „Грифонът и химерата”, „Лицето на горгоната”, „От Маркс до Христа”, „Кладенецът на мълчанието”, „Длета и ружи”, „Милионерите на София”, „От светкавици озарени”, „Писма на една актриса”, „През клоните – небето”, „Слово за Зографа Захарий”, „Спомените на джебчията” и др.

Издал е изкуствоведски албуми с художествен анализ за Асен Грозев, Васил Бараков, Андрей Николов, Борис Ангелушев, Веселин Стайков, Владимир Димитров-Майстора.

Прави голям брой професионални преводи на различни произведения; принадлежат му и съставителства на сборници.

Свинтила има публикации в чужди вестници и списания: „Сенчъри” и „Таймз ъф Индиа” (Индия), “Унидад” (Перу), „Нева” и „Всесвит” (СССР), “Ревиста Джеографика универсал” (Бразилия), “Тайди” (Финландия), „Бюлетин на ЮНЕСКО” (Париж) и др.

Автор на пиесата „Прометей в Кипър” (1960), на сценарии на изкуствоведски филми („Изкуството на Сиена”, „Българска народна керамика”, „Златьо Бояджиев в Пиринския край” и др.)

Други подобни ресурси
Сайтове: Информация, справки


 
  Снимки на лицето
 
 
  Месторабота
 
  Фирма:  
  Длъжност:  
  Телефон:  
  E-Mail:  -
 
  Идентификация
 
  Титла:
  Професия: Писател, Поет
  Основна дейност: Общество и политика
 
Линкове към Владимир Свинтила
 
W76592 Генералната мерзост на българския живот Общество и политика Владимир Свинтила Виж  ~  
 
  Списък на сайтове администрирани от лицето
Име на сайта Категория на сайта Дата Детайли
Генералната мерзост на българския живот Общество и политика 11/08/19 Виж : 286
 
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  100       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   16/04/20