Ресурсбук България. Данни за избрано лице

Влад Тенев

Владимир (Влад) Тенев (роден във Варна през 1986) е американски предприемач от български произход, милиардер, съосновател (заедно с Байджу Бат) на компанията за финансови услуги Robinhood.

Тенев е роден в България. Родителите му емигрират в САЩ, докато той е още малко момче. И двамата му родители работят за Световната банка, а той е отрасъл във Вашингтон. Учи във Висшето училище за наука и техника „Томас Джеферсън“.

Завършва математика в Станфордския университет, където се запознава с Байджу Бат. Владимир започва докторантура по математика в UCLA, но напуска, за да работи с Бат, с когото през 2013-та основават платформата "Робинхуд", превърнала ги в милиардери.

Други подобни ресурси
Лица:     Икономист
Сайтове: Бизнес и търговия


 
  Снимки на лицето
 
 
  Месторабота
 
  Фирма:  
  Длъжност:  
  Телефон:  
  E-Mail:  -
 
  Идентификация
 
  Титла:
  Професия: Бизнесмен
  Основна дейност: Банково дело
 
Линкове към Влад Тенев
 
W30 Банки,Застраховане Фирми Раздел    
W40 Банкомат Обекти Раздел    
W60 Финанси и инвестиции Стоки Раздел    
W18 Финанси и счетоводство Сайтове Раздел    
 
  Списък на сайтове администрирани от лицето
Име на сайта Категория на сайта Дата Детайли
Виж :
 
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Влад Тенев от Robinhood ограничил търговията за защита на фирмата и клиенти  
__ 1 __

10/02/21
14:15:50

В Конгреса на САЩ искат разследване защо блокира инвеститори на дребно, докато хедж фондове търгуват свободно.

Онлайн брокерът Robinhood ограничи търговията с около 13 силно нестабилни акции като GameStop и AMC Entertainment, за да защити компанията и нейните клиенти, заяви главният изпълнителен директор Владимир Тенев, съобщава "Ройтерс".

Приложението, популярно сред младите инвеститори, е в основата на манията за търговия в последните дни, която последва призивите в социалните медии да се купува акции, силно скъсени от хедж фондовете. Ограниченията позволиха на клиентите да продават, но не и да купуват.

"В никакъв случай не сме го направили по указание на който и да е маркет мейкър или хедж фонд ... причината, поради която го направихме, е, че Robinhood като брокерска фирма има много финансови изисквания", каза Тенев по CNBC. "За да защитим фирмата и да защитим нашите клиенти, трябваше да ограничим закупуването на тези акции", каза той и добави, че това е "трудно решение".

По-рано компанията обяви ограниченията и повиши изискванията за марж в публикация в блог, в която се казва, че ограниченото закупуване ще бъде достъпно в петък. Този ход предизвика гнева на клиенти и дори политици.

"Разбираме, че клиентите ни са разстроени, правим каквото можем, за да активираме отново покупката. Искаме да сме ясни в комуникациите, трябваше да излезем малко по-рано."

Представителят на Конгреса на САЩ Александрия Окасио-Кортес критикува решението на платформата за онлайн търговия Robinhood да ограничи търговията на дребно с акции на GameStop и други компании, които през тази седмица отбелязаха драстични печалби, дължащи се на търговията в социални медии.

Тя заяви, че този ход е "неприемлив", добавяйки, че Конгресът трябва да разбере повече за решението на Robinhood "да блокира инвеститорите на дребно да купуват акции, докато хедж фондовете могат свободно да търгуват с акциите, както сметнат за добре".

Тя обясни, че разследването на финансовия комитет не трябва да се ограничава само до Robingood, но "трябва да проучи всички услуги на дребно, които замразяват покупките на акции в хода на потенциалните разследвания - особено тези, които позволяват продажби, но замразяват покупки".

Robinhood сега се опитва да укрепи финансовото си състояние и публичната си репутация след ден на хаос и гняв сред клиентите си, съобщава "Файненшъл таймс".

Компанията е усвоила най-малко няколкостотин милиона долара чрез кредит с банки, водени от JPMorgan, включително Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays и Wells Fargo.

Оттеглянето дойде след като Robinhood и други брокери на дребно ограничиха търговията по-рано в четвъртък в редица компании, чиито цени на акциите се повишиха рязко през последната седмица. След вливането на пари, компанията заяви, че ще позволи възобновяването на търговията с тези ценни книжа на ограничена основа в петък.

"Взехме трудно решение днес да ограничим временно закупуването на определени ценни книжа. Като брокерска фирма имаме много финансови изисквания, включително нетни капиталови задължения на SEC и клирингови депозити. Някои от тези изисквания варират в зависимост от нестабилността на пазарите и могат да бъдат значителни в настоящата среда", заяви компанията. Банкерите на Robinhood отказаха коментар.

Търговската платформа се оказа популярно място за търговци, които се организираха в платформата Reddit, за да купуват акции в компании, включително GameStop, търговец на видео игри, кино верига AMC и BlackBerry, канадската технологична група, с надеждата да нанесат загуби на хедж фондовете които са залагали срещу същите акции.

Решението за ограничаване на търговията доведе до ожесточена реакция от страна на потребителите, съдебен иск, обвиняващ Robinhood в манипулация на пазара, и призиви на политици да разследват компанията. Той също така предизвика множество онлайн теории на конспирацията.

В опит да ограничи щетите, Владимир Тенев, съосновател на Robinhood, написа в Twitter, че ще "изясни няколко неща", включително нормативните изисквания. "Тези изисквания съществуват за защита на инвеститорите и пазарите и ние се отнасяме сериозно към своите отговорности."

Подобно на съперници като Schwab и ETrade, Robinhood извършва клиринг на сделки в основните клирингови къщи в САЩ, управлявани от Depository Trust&Clearing Corporation за акции и Options Clearing Corporation за опции. Клиринговата къща стои между две страни на сделката, управлявайки риска за пазара, ако едната страна напусне.

Robinhood трябва да разполага с по-голям капитал, тъй като поема риска за извършената сделка. Брокерът също е изправен пред по-високи разходи, ако клиринговата къща повиши марджин изискванията, за да защити своите членове срещу висока волатилност на пазара.

Изявлението на Robinhood, че ще обърне някои от рестрикциите за търговия, предизвика рязък скок на акциите по време на търговията след работно време в Ню Йорк. GameStop се повиши с повече от 50% след спад от 44% в редовните часове. Акциите в AMC и BlackBerry обърнаха половината от загубите си в редовното работно време.

"Ще продължим да наблюдаваме ситуацията и може да правим корекции, ако е необходимо", обясни компанията.

Citadel Securities, търговската компания, собственост на Кен Грифин, която плаща на Robinhood за поръчки заяви, че "не е инструктирал или по някакъв друг начин е накарал брокерска фирма да спре, преустанови или ограничи търговията или да откаже по друг начин да извършва бизнес".

Citadel, хедж фонд, също притежаван от Грифин, заяви, че "не участва или не е отговорен за решението на брокери на дребно да спрат да търгуват по какъвто и да е начин". По-рано тази седмица Citadel предостави финансиране за спасяване на Melvin Capital, хедж фонд, насочен към търговците на дребно в Reddit.

Тенев заяви, че "мисията на Robinhood да увеличи достъпа до инвестиции" остава приоритет. "Не можем обаче да контролираме светкавичното разпространение на информация и дезинформация, което се случва в социалните медии и за това неимоверно съжалявам за нашите клиенти и персонал."
 Семейство съди Робинхуд на българина Влад Тенев заради самоубийството на сина  
__ 2 __

10/02/21
14:16:32

Родителите на 20-годишен американски студент, който се самоуби миналата година, съдят високотехнологичната компания "Робинхуд" заради подвеждаща комуникация, довела до смъртта на сина им, съобщи БНТ. Приложението, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, позволява на всеки да търгува с акции без комисионна.

Финтек компанията "Робинхуд" определя своята мисия като "демократизиране на финансите" под рекламното мото "Всички сме инвеститори". Почернените родители твърдят, че синът им започнал да използва приложението малко преди да завърши училище. Те не знаели, че момчето без никакъв опит е било одобрено за търговия с високорискови финансови продукти.

Така младежът получил съобщение за пасив от 730 хиляди долара, много над очакваната загуба от 10 хиляди, която всъщност се покривала от други финансови продукти в сметката му. Алекс не успял да се свърже с оператор за разяснения - получавал автоматични послания от системата, и накрая се хвърлил под влак.

От "Робинхуд" заявиха, че са съсипани от смъртта на момчето и са подобрили образователните си материали и възможностите за жива връзка с потребителите.

На платформи като "Робинхуд" и "Револют" се дължи бързият растеж на борсите на фона на пандемията и преките финансови помощи за американците. Чрез финтек компаниите много от дребните инвеститори се завърнаха на фондовите пазари. Интересът е предизвикан от съчетанието на лесен достъп, липса на комисионни и възможност за бързи печалби.

"Преди всички тези дребни играчи бяха разделени и почти винаги губеха от големите професионални институции. Сега малките се обединиха и се превърнаха в реална сила", каза Джеймс Ърли - финансов анализатор.

"Робинхуд" спомогна за взривообразен ръст в цената на акциите на веригата за видеоигри "Геймстоп" и други компании във вреда на хедж-фондовете от Уолстрийт. На 28-и януари обаче "Робинхуд" ограничи закупуването на най-вариращите акции, което изпрати цените само надолу. Решението, което практически е в полза на хедж-фондовете, разгневи много дребни инвеститори, а ръководителите на "Робинхуд" ще дават показания пред американския Конгрес.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  52       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   10/02/21