Ресурсбук България. Данни за избрано лице

Иванка Шалапатова

Д-р Иванка Шалапатова е изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца”.

Първият българин, изпълнителен директор на британската организация “The European Children’s Trust” през 2000 година. Бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежата от над 80 НПО, които са повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева.

Бивш зам.-министър на Труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. Магистър по английска и българска филология със специализации във Великобритания, Германия и Унгария. През август 2020 г. защитава докторска степен по социални науки с дисертация на тема "Политиките на ЕС за образование и грижа за деца в ранна възраст и прилагането им в България".

Други подобни ресурси
Обекти:  Учебно заведение
Лица:     Философия, Логика
Сайтове: Наука и образование


 
  Снимки на лицето
 
 
  Месторабота
 
  Фирма:  
  Длъжност:  
  Телефон:  
  E-Mail:  
 
  Идентификация
 
  Титла: Директор
  Професия: Образование
  Основна дейност: Образование
 
Линкове към Иванка Шалапатова
 
W104718 Иванка Шалапатова: Инвестициите в ранното детско развитие носят над 10 пъти възвръщаемост за обществото Източник Dir.bg
 
  Списък на сайтове администрирани от лицето
Име на сайта Категория на сайта Дата Детайли
Виж :
 
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Инвестициите в ранното детско развитие носят над 10 пъти възвръщаемост  
__ 1 __

18/10/22
00:04:12


Вече 30 години Иванка Шалапатова е посветена на ранното детско развитие в семейна среда, изпълнена с любов, уважение и позитивно отношение, защото счита, че само по този начин ще имаме хармонично общество и силни лидери

Убеждението, че "когато работиш прозрачно и каузата ти е щастливото детство, всичко е възможно в България", е формирано в продължение на 30 години с натрупването на аргументи и опит.

Този дълъг път за Иванка Шалапатова стартира в началото на демокрацията. Поканена е за преводач на британска организация, от която по-късно ще произлезе фондация "За Нашите Деца". Делегацията идва през 1992 г., за да види какво е състoянието на децата в социалните домове в България. "Когато питах социалните работници как се казва това дете, отвръщаха: "Чакайте да видя в списъка", или ги наричаха "този" и "тази".

Сблъсквайки се с тъгата на децата, виждайки начина им на живот в институциите, Иванка Шалапатова не може да остане безучастна. Затова казва на хората от британската организация, че освен да превежда, иска и да знае как да помогне на децата в страната си.

"Сградата зад мен беше пълна с близо 100 деца", припомня си г-жа Шалапатова в разговора ни в двора на Комплекса за ранно детско развитие на фондация "За Нашите Деца" в София. През 2008 г. в същата сграда е бил все още функциониращият и пълен с бебета ДМСГД "Света София".
Иванка Шалапатова и днес си спомня как звучи плачът на всички тези бебета. Тя и колегите й слушали съкрушителните гласове на децата всеки ден от първия етаж на сградата, където се разполагал ръководеният от тях Център за обществена подкрепа. Тогава за първи път външни специалисти са допуснати да работят с децата от дома. Между октомври 2015 г. и декември 2017 г. фондацията работи успешно с държавни и обществени институции за реализиране на проекта "Пътят към семейството", като целта била окончателното прекратяване на институционалното отглеждане на деца в дома "Св. София" и създаване на комплекс от услуги за интегрирана подкрепа на деца и семейства в общността.

През 2016 г., на Коледа, фондацията помага да бъде изведено и последното дете. Светлините на дома угасват. През януари 2017 г. Министерски съвет окончателно взема решение да закрие дома, а фондацията получава право за ползване на сградата за 10 години, за да създаде Комплекс за ранно детско развитие. Тази година беше открит и втори - в Пловдив. С помощта и съдействието на общината, местни фирми и дарители.

В двата комплекса се предоставя безплатно подкрепа в първите и най-важни години от живота на всяко дете - тогава все още не е късно да се предотврати изоставянето, да се компенсира забавянето в развитието и да се преодолеят предизвикателствата. "Мисля, че за много родители е ясно, че да имат достъп безплатно до услугата на логопед, на психолог е изключително полезно. Това стана лукс в България. Така че под покрива на комплекса за ранно детско развитие и в София, и в Пловдив, хората могат да намерят подкрепа без въобще да се притесняват за финансовата част".

Всеки от двата комплекса обединява 5 центъра, които работят в тясно сътрудничество и предоставят специализирана подкрепа, съобразена с нуждите на децата и родителите. В Комплекса за ранно детско развитие освен пряка работа с деца с увреждания и трудности в развитието и подкрепа на семейства в уязвимо положение, се организират и обучения за кандидат-осиновители, за приемни семейства, както и за превенция на насилието, развитие на родителския капацитет и др.

Непосредствено до комплекса на фондацията в София, на ограда разстояние, е Детската къща. Постъпването в нея е само за деца под полицейска закрила, т.е. преживели насилие. Фондация "За Нашите Деца" подкрепя и близо 40 приемни семейства в София и в Пловдив.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  56       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   18/10/22