Ресурсбук България. Събитие / обява

Марсоходът на НАСА кацна на Марс

Американският марсоход Perseverance успешно кацна на Червената планета. Това съобщиха от Националната администрация по аеронавтика и космос на САЩ (НАСА).

Кацането е отнело около седем минути. Всички операции по време на него са извършени автоматично и съгласно плана на полета.

Така марсоходът е кацнал в района на кратера Джезеро.

Експертите на НАСА очакват да използват марсохода, за да намерят следи от съществуване в далечното минало на живота на Марс.

От американската агенция уточниха, че Perseverance функционира нормално на Червената планета и дори е изпратил две снимки.

Ракетата-носител Atlas V с марсохода стартира през юли 2020 г. от космодрума на нос Канаверал във Флорида.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Марсоходът на НАСА кацна на Марс
 
W89159 Марсоходът на НАСА кацна на Марс Източник News.bg
W89238 Спускането на марсохода - пълен запис Наука и образование Ютуб
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Марс
  Дата и час от:   19/02/21
  Дата и час до:   19/02/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Първите сто дни на Марс: как ще започне мисията на Perseverance  
__ 1 __

22/02/21
21:19:08
В петък учените от НАСА показаха поразителните първи снимки от перфектното кацане на марсохода Perseverance, включително селфи на шестколесното превозно средство, висящо точно над повърхността на Марс.

Марсоходът се справя отлично и е в пълна функционалност на повърхността на Марс и продължава да бъде изключително функционален и страхотен.

Роуврърът кацна на около два километра от високи скали в основата на древна делта на река, изсечена в ъгъла на кратера Джезъро преди милиарди години, когато Марс е бил по-топъл, влажен и вероятно гостоприемен за живот.

Наземният екип на мисията ще прекара следващите дни и седмици в разгъване и тестване на роботизираната ръка на роувъра, комуникационните антени и друго оборудване, подготовка на научните инструменти и ъпгрейд на софтуера на марсохода. Ще минат около девет "сола", или марсиански дни, преди роувърът да е готов за първото си тестово пътуване.

1025-килограмовият роувър се задвижва от радиоизотопен термоелектрически генератор, захранван от плутоний, което трябва да реши проблема със захранването. Мисиите на предшествениците му - Opportunity и Spirit - приключиха преждевременно заради замърсените с прах слънчеви батерии.

Но е от решаващо значение първите стъпки на Perseverance да минат без проблем. Марсоходът има амбициозна научна програма, която да проведе в основната си мисия с продължителност една марсианска година (две земни години). И въпреки че мисията му вероятно ще бъде удължена, като се има предвид огромното богатство на мястото, учените са нетърпеливи да започнат.

Първите десет дни

Първото нещо, което Perseverance направи след кацането, бе да използва няколко пиротехнически устройства, освобождавайки защитното покритие на камерите на борда на марсохода. След това направи изображения пред и зад марсохода и ги изпрати обратно на Земята чрез орбиталния космически кораб Mars Odyssey на НАСА и европейския Trace Gas Orbiter.

През следващите няколко дни Perseverance ще премине през редица важни задачи, за да гарантира, че е готов и работи безпроблемно. Той ще потвърди точното си местоположение на Марс, докато екипът ще "се опита да установи основните функции на превозното средство - захранване, температура и комуникации. Той също така ще използва позицията на Слънцето в небето, за да установи къде точно се намира Земята в небето за директни комуникации, и след това ще премине през проверки на своите инструменти и системи - като същевременно ще продължи да изпраща образи на заобикалящата го среда.

Междувременно следващите пет дни ще бъдат за преминаване от софтуера, използван за кацането, към софтуера, който е необходим за работа на повърхността. След това роувърът ще изпробва своята роботизирана ръка, която ще се използва за събиране и съхраняване на проби на повърхността, а също така ще направи първите си стъпки, изпълнявайки кратко задвижване на шестте си колела.

Докато всичко това продължава обаче, друг екип ще преглежда изображенията на мястото за кацане, подготвяйки се за още един голям тест - първият полет на Марс.

Дни 11 до 60

Под долната част на Perseverance е монтиран малък 0.5 метра висок спътник, наречен Ingenuity ("Находчивост"). Този "хеликоптер за Марс" с четири въртящи се витла за първи път ще направи опит за аеродинамичен полет в небето на друг свят. Технологичната демонстрация може да бъде прелюдия към летящи разузнавателни дронове при бъдещи човешки мисии. Полетите на Ingenuity ще изискват роувърът да намери равно място, избрано от екипа на хеликоптера, в рамките на 10-дневно пътуване от мястото за кацане, казва Троспер, или на разстояние до един километър (марсоходът може да изминава около 100 метра на ден).След като бъде намерено мястото за полети, процесът на пускане на хеликоптера ще премине доста бавно. Дронът ще трябва много внимателно да бъде завъртян и поставен на повърхността. "Краката" трябва да се разгънат с помощта на пружини, а хеликоптерът трябва да получи последен заряд от Perseverance, преди да премине към собствената си батерия, захранвана със слънчева енергия.

Едва след това, след като всички проверки са завършени и всичко е готово, дронът внимателно ще бъде пуснат на повърхността. На теория целият този процес - освен зареждането на батерията - отнема само минути. Но инженерите ще напредват изключително внимателно, правейки множество снимки, което означава, че цялото разполагане всъщност ще бъде "в диапазона на една марсианска седмица", казва Джошуа Равич, ръководител на инженерния екип на хеликоптера в JPL.

Оттук ще започне мисията на хеликоптера. Той има 30-дневен прозорец за извършване на до пет автономни полета на Марс, всеки с продължителност до 90 секунди. Първите полети ще са на малка височина и кратки като време, но в крайна сметка трябва да се развият до по-големи височини и разстояния от потенциално няколкостотин метра.

"Полет номер пет може да бъде нещо толкова сложно като излитане, прелитане на известно разстояние, избиране на ново място за кацане и кацане на това място", казва Равич. На ден може да се опита само един полет, тъй като хеликоптерът трябва да зарежда батериите си между всеки опит. Perseverance ще наблюдава полетите, ще прави снимки и евентуално дори видео на полетите.

Дни 60 до 100

В тези ранни дейности има известно пространство за забавяне и отлагане на задачи, като ден 60 е най-ранният, а ден 100 - най-късният, в които могат да завършат. Така или иначе приключването на тестовите полети с хеликоптера - пет полета или 30 дни, което от двете настъпи първо - ще означава, че началната фаза на мисията е приключила. Тогава ще започне работата по основните научни цели на марсохода.

След като хеликоптерът приключи тестовете, много от научните инструменти ще бъдат готови за работа.

В този момент научният екип вече ще е избрал първото място, на което да изпрати марсохода - това ще е основната задача на учените през първите седмици на мисията на Марс.

"В зависимост от това къде ще кацнем имаме набор от места, от които да избираме. Това, което очаквам да направим е научно разследване на дъното на кратера преди изследване на делтата, защото това може да е вулканична скала, а вулканичните скали са наистина добри за получаване на абсолютни датировки, давайки полезна времева базова линия за всички бъдещи проби, събрани от марсохода.

В дните след това Perseverance потенциално ще вземе първите си проби на Марс и ще остави първия контейнер с размер на пура на повърхността - те трябва да бъдат събрани от бъдеща мисия за връщане на проби, за да бъдат върнати на Земята. Неговият инструмент MOXIE, който ще извлече въглероден диоксид от марсианската атмосфера за химична трансформация в кислород, вероятно вече ще работи по това време, както и MEDA - марсиански метеорологичен инструмент - и RIMFAX, който ще използва радар, за да търси воден лед под повърхността.

Това е мисия, която ще започне различно от всяка друга досега - заради тестовете на хеликоптера в ранната фаза. Но след като това бъде направено и марсоходът е преминал проверките си, за да потвърди, че функционира правилно, основната му мисия на Марс ще бъде наистина в ход. След първите 100 дни на Марс, вероятно някъде през юни, марсоходът ще бъде готов да проведе едно от най-вълнуващите търсения за живота на Марс до момента.
 Видео на живо: Спускането на марсохода Perseverance  
__ 2 __

27/02/21
13:34:11
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  69       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   22/02/21