Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Протестите в Украйна

На срещата "Източно партньорство" състояла се на 29 ноември 2013 г. във Вилнюс, Молдавия и Грузия парафираха споразумение за асоциацииране с ЕС. В същото време Украйна, предварително договорилила такъв акт още през март миналата година се въздържа от подпис на споразумението. Вместо това украинският президент Виктор Янукович призова Евросъюза за разработка на съвместна програма за икономическа помощ на страната, която да позволи на украинските власти да минимизират негативните последствия на новите търговско-икономически отношения с Русия.

Опозицията в Украйна организира многохилядни демонстрации срещу решението на властите да спрат евроинтеграцията. Другите искания са оставка на президента Виктор Янукович и оттеглянето на правителството. Украинската полиция разпръсна със сила голяма демонстрация в Киев, като би с палки някои от протестиращите и използва сълзотворен газ.

В неделя на 1 декември близо половин милион украинци изпълниха центъра на Киев - напук на съдебната забрана за митинги, след като опозицията насрочи свикването на "Народно вече" ("Народно събрание").То беше свикано от трите опозиционни партии "Баткившчина", УДАР и "Свобода". Последва щурм на столичното кметство, а в сблъсъците пострадаха стотици полицаи и протестиращи.

Говорителят на парламента Влодимир Рибак обяви, че правителството и опозицията ще започнат преговори. Украинският парламент отхвърли поискания от опозицията вот на недоверие на правителството.

Премиерът Микола Азаров каза по телевизия "Интер", че в близките две седмици ще има руско-украински преговори, които ще позволят на властите в Киев да оформят параметрите на бюджета на страната за 2014 г. Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов заяви днес, че предвид тежката ситуация Украйна може да получи заем, а ако влезе в Митническия съюз - и нови цени на природния газ, и отстъпки.

Президентът Виктор Янукович пък заминава на посещение в Китай от 3 до 6 декември.

На 8 декември активисти на опозицията под националистически червено-черни знамена събориха паметника на Ленин в Киев. Противниците на президента Виктор Янукович все още искат оставка на правителството, предсрочни избори на президент и Народно събрание и при липса на отстъпки от властите заплашват с разширяване на протестните акции.

В Украйна не е важна истината, а какво се представя за истина. Елена Йончева

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Протестите в Украйна
 
W6258 Украйна: Пътят, който не беше поет Общество и политика От News.bg, Гардиън Виж  ~  
W6259 Русия на прага на Европа Общество и политика От Калина Андролова Виж  ~  
W6260 Украйна се договори с Газпром Общество и политика От News.bg Виж  ~  
W6261 Как умирает Болгария в объятиях Евросодома Общество и политика От Благода Виж  ~  
W6599 Поглъщането на Украйна – цената на въпроса Общество и политика Сергей Хелемендик Виж  ~  
W35992 Операцията по разрива между Украйна и Русия е почти приключена Общество и политика Евгений Гришковец Виж  ~  
W36039 Не съм песимист за Украйна, просто се страхувам за нейното бъдеще Общество и политика Николай Слатински Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Киев, Укайна
  Дата и час от:   30/11/13
  Дата и час до:  
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество:
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Факти  
__ 1 __

27/02/14
14:46:36
През 1921 г. е създадена Кримска автономна република в състава на РСФСР.

От 18 май 1944 г. влиза в сила Сталиновата политика за етническо прочистване на Кримския полуостров, вследствие на което цялото кримско-татарско население е депортирано и въпреки реабилитацията от 1967 г., до последните дни на Съветския съюз на кримските татари не е разрешено да се завърнат в родината си.

През 1954 г. по инициатива на съветския ръководител Никита Хрушчов Крим е предаден на Украйна, в името на "дружбата между народите" на СССР, като награда за украинското участие и жертви във Втората световна война, както и по повод на празнуването на 300-годишнината от провеждането на Переяславската рада (Съвета от Переяславъл).

След разпадането на Съветския съюз, Кримският полуостров остава част от Украйна.

На 5 май 1992 г. Крим обявява независимост, която не е призната, и впоследствие е постигнато съгласие да остане част от Украйна като автономна република. Севастопол, намиращ се на територията на полуострова, остава град със специален статут (подобно на столицата Киев) поради наличието на главната руска военноморска база на Черно море.

Население:
през 2001 в републиката живеят 2 033 700 души, като националният състав на населението е следният: руснаци (58 %), украинци (24 %), кримски татари (13 %).
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1362       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   14/06/14